NavMenu

Počeo da radi kišni kolektor Zemun Polje-Dunav

Izvor: eKapija Utorak, 23.01.2018. 10:48
Komentari
Podeli
(Foto: Beoinfo)
Gradski menadžer Goran Vesić prisustvovao je danas puštanju u rad kišnog kolektora Zemun Polje – Dunav, u koji je grad Beograd uložio 3,2 milijarde dinara.

Kako navodi Beoinfo, Vesić je poručio da je sada rešen problem sa zadržavanjem vode na oko 2.500 hektara i dodao da je u pitanju najveći infrastrukturni projekat vezan za kanalizaciju, posle izgradnje fabrike za preradu otpadnih voda u Velikom Selu.

Gradski menadžer je istakao da je urađeno 3.5 kilometra kanalizacione mreže, od čega je najveći deo ispod površine zemlje.

– Kolektor je počeo da radi, i predstavlja investiciju vrednu 3,2 milijarde dinara, odnosnooko 30 mil EUR. Ovaj posao je za nas bio veoma važan jer prikuplja kišnu kanalizaciju sa površine od oko 2.500 hektara i pokriva Batajnicu, Altinu, industrijsku zonu uz autoput i privrednu zonu Gornji Zemun. Na ovaj način rešavamo problem sa kojim se susreću stanovnici ovog dela grada, a to je velika količina vode koja se zadržava nakon obilnih padavina. Sada, kada je kolektor pušten u rad, voda ima gde da ode i neće je biti na površini – rekao je Vesić.

On je precizirao da je urađeno 3,5 kilometara cevi, od čega je 2,7 ispod površine zemlje, dubine između 10 i 26 metara.

– Važno je da smo uspeli da spojimo ovaj kolektor sa onim koji ide uz novosadski put. Voda koja se nalazila u tom kolektoru nije imala gde da ode, ali je spajanjem dva kolektora i to rešeno. Prema našim planovima u narednih 10 godina svaka zgrada ili kuća u Beogradu bi trebalo da budu priključeni na kanalizaciju. Da bi realizacija tog posla tekla nesmetano i da bi se stambene jedinice priključivale na kanalizaciju, mora se obezbediti odvod velikih količina vode – dodao je Vesić.


Direktor Direkcije za građevinsko zemljište i izgradnju Beograda, Branislav Popović, rekao je da je ovih dana pokrenut tender za fabriku otpadnih voda u Međulužju u Mladenovcu.

– Imamo ugovorene poslove vezane za izgradnju dva manja postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda, u Pinosavi i Belom Potoku. Tokom ove godine nam je odobreno oko 9,3 milijarde dinara za sve projekte, što znači da će trend ulaganja u saobraćajnu, putnu, kanalizacionu i vodovodnu mrežu biti nastavljen – rekao je Popović.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

16.04.2024.  |  Vesti

Poljski lanac Žabka dolazi u Srbiju?

Poljska grupacija Żabka planira da uđe na više tržišta Jugoistočne Evrope. Kompanija iz Poljske nedavno je registrovala internet domen za Srbiju, dok je istovremeno u Rumuniji akvizicijom preuzela kompaniju za distribuciju hrane. Pored akvizicije, registrovana je i posebna kompanija za razvoj maloprodajne mreže, saznaje portal Retail Serbia. Na upit ovog portala kako gledaju na srpsko tržište imajući u vidu da su nedavno kupili domen

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.