NavMenu

Za Luku Bar zainteresovani i investitori iz Srbije?

Izvor: Danas Utorak, 23.01.2018. 15:51
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: s_oleg/shutterstock.com)Ilustracija
Savet za privatizaciju i kapitalne projekte Vlade Crne Gore još nije obelodanio plan privatizacije za 2018. godinu a, kako saznaje Danas, dostavljanje predloga je u toku.

Sve, međutim, ukazuje na to da će se i u ovogodišnjem planu za privatizaciju naći ista preduzeća kao i prethodne godine. Javnost, ipak, najviše interesuje kada će, kome i pod kojim uslovima, biti prodata preduzeća od strateškog značaja za crnogorsku privredu, poput Luke Bar, Instituta Simo Milošević u Igalu, HTP Budvanska rivijera...

Luka Bar i Institut u Igalu izazivaju dodatnu pažnju, s obzirom na to da je za njih već raspisivano nekoliko tendera, koji su poništeni.

Podsećanja radi, prošle godine dosta se pisalo, i spekulisalo, zašto je poništen tender o prodaji 30% državnog kapitala Luke Bar poljskoj kompaniji OT Logistics. Iako su svi akteri ove transakcije bili uvereni da je to gotova stvar od prodaje akcija Poljacima - ipak se odustalo.

Predsednik tenderske komisije Branko Vujović nedavno je izjavio da je privatizacija Luke Bar "otvoreno pitanje" i da je moguće da se ta kompanija ove godine ne nađe na spisku za privatizaciju. Nasuprot tome, ostala već pomenuta preduzeća, ali i Marina Bar, Montecargo, Institut za crnu metalurgiju i još neka, verovatno će biti ponuđena na prodaju.

Vujović je takođe potvrdio da je u planu valorizacija atraktivnih lokaliteta, poput Vranjine, Buljarice, Azre, Ade Bojane i još nekih, kako na jugu, tako i na severu države, za koje su zainteresovani i strani investitori. Pominje se i privatizacija crnogorskih aerodroma, mada tu najavu prati veliki otpor političara i stručnjaka, koji kao prihvatljiviji način privatizacije, pominju model javno-privatnog partnerstva.

Za Luku Bar, koja je sada u žiži poslovne javnosti, zainteresovani su i investitori iz Srbije. Srpski zvaničnici su u više navrata saopštavali da ne isključuju mogućnost kupovine akcija barske luke. Koliko je za srpske privrednike važna Luka Bar, i obratno, ukazuje i prezentacija potencijala te Luke, održana u decembru 2017. u Beogradu u organizaciji privrednih komora Srbije i Crne Gore. Menadžment LB je tada izrazio spremnost za unapređenje saradnje sa poslovnim partnerima iz Srbije. Sudeći prema izjavama rukovodstva Luke Bar veoma su zadovoljni poslovnim aranžmanom sa Fiata u Kragujevcu.


Niska iskorišćenost kapaciteta

Nije tajna da Luka Bar "kuburi" sa iskorišćenošću svojih kapaciteta. Procenjuje se da je iskorišćeno tek oko 30% kapaciteta zbog čega se, između ostalog, privatizacija nameće kao dobro rešenje za valorizaciju potencijala Luke. U Luci Bar je, krajem prošle godine, na evidenciji zaposlenih bio 431 radnik i većina se protivi privatizaciji kompanije.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.04.2024.  |  Građevina, Saobraćaj

Gradiće se parking na Jastrepcu u okolini Kruševca

Gradska uprava grada Kruševca raspisala je javni poziv za izgradnju parking prostora sa pristupnom saobraćajnicom na planini Jastrebac. Procenjena ukupna vrednost radova bez PDV-a iznosi 24.196.392 dinara. Rok za prijavu je 13. maj. Detalje pogledajte OVDE.

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.