Izvor: RTV | Ponedeljak, 22.01.2018.| 13:28
Izdvojite članak Odštampajte vest

Srbija i Mađarska pokrenule projekat monitoringa podzemnih voda

Ilustracija (Foto: Tatiana Popova/shutterstock.com)
Mađarska i Srbija pokrenule su zajednički IPA projekat Unapređenje monitoringa suše i suvišnih podzemnih voda, sa ciljem smanjenja rizika u vezi sa ekstremnim vremenskim uslovima.

Stručnjaci iz Mađarske i Srbije okupili su se oko projekta praćenja podzemnih voda i pravljenja baze podataka stanja podzemnih voda, kako bi mogli da predvide sušne periode ili poplave. To bi u budućnosti trebalo da pomogne poljoprivredi i privredi.

- Projekat je počeo u oktobru 2017. i trajaće dve godine. Tokom tog perioda vršićemo istraživanja primenom najsavremenijih metoda daljinskog osmatranja, satelitskih snimaka, bespilotnih letelica i geografskih podataka kao baze za sprečavanje negativnih posledica suše i suvišnih voda - kaže profesor Minočer Mesaroš sa Prirodno-matematičkog fakulteta u Novom Sadu.

Njegov kolega Srđan Rončević ističe da su podzemne vode zapis onoga šta smo radili u prošlosti i one se sporije menjaju, ali se i sporo oporavljaju.

- Mi imamo veliki problem sa površinskim vodama, a kroz ovaj projekat ćemo ukazati na rizike koji postoje.

Zahvaljujući projektu u prekograničnom regionu Mađarske i Srbije moći će da se spreče negativne posledice visokih voda i suše. Mađarska već deset godina ima svoju bazu podataka o stanju podzemnih voda.

- Strateški pristup se može postići prekograničnom saradnjom i intenziviranjem saradnje. Jedan od ciljeva će biti osnivanje prekograničnog centra koji će biti mreža institucija i istraživača koje će razmenjivati podatke u vezi sa ovom pojavom - kaže Minočer Mesaroš.

U projektu monitoringa podzemnih voda učestvuju Univerzitet iz Segedina, novosadski Poljoprivredni i Prirodno-matematički fakultet, kao i preduzeće Vode Vojvodine i njihove kolege iz Segedina, a prvu konferenciju imali su u Novom Sadu.

Projekat finansira Evropska unija sa 730.000 EUR.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.