Izvor: Politika | Ponedeljak, 22.01.2018.| 09:22
Izdvojite članak Odštampajte vest

Zakonom o tehničkim zahtevima za proizvode i ocenjivanje usaglašenosti do veće bezbednosti potrošača

Ilustracija (Foto: hxdyl/shutterstock.com)
Vlada Srbije usvojila je Predlog zakona o tehničkim zahtevima za proizvode i ocenjivanje usaglašenosti, kojim će se sistemski urediti oblast tehničkog zakonodavstva, stvoriti preduslovi da se modernizuje srpska industrija i poboljša konkurentnost srpskih privrednika, rečeno je agenicji Beta u Ministarstvu privrede, a prenosi Politika.

Cilj tog zakona je, kako navode, da se omogući bolja zaštita zdravlja i bezbednosti potrošača, spreči nelojalna konkurencija i unapredi tržišni nadzor nad proizvodima koji su dostupni na tržištu Srbije.

- To se postiže kroz usklađivanje sa najboljom praksom EU i savremenim principima i standardima u oblasti tehnike - navode u tom ministarstvu.

Predlogom zakona, kako dodaju, jača se zaštita bezbednosti korisnika i potrošača, tako što se, između ostalog, preciziraju i jačaju obaveze isporučilaca (proizvođača, uvoznika) u smislu praćenja proizvoda u lancu isporuke i sprečavanja nelojalne konkurencije.

Na primer, propisuje se obaveza privrednika da, na zahtev inspektora, dostavi podatke od koga je nabavio proizvod, kao i podatke o onom kome ga je isporučio, obaveza navođenja uvoznika na samom proizvodu, obaveza čuvanja dokumentacije u određenom roku, obaveza saradnje sa organima tržišnog nadzora.

U Ministarstvu privrede navode da se, s druge strane, u posebnim odredbama rasterećuju privrednici u delu pripremanja i činjenja dostupnim dokumentacije koja prati proizvode.

Predloženim zakonom jača se tržišni nadzor, pooštreni su zahtevi za imenovanje tela za ocenjivanje usaglašenosti (sertifkaciona tela, ispitne laboratorije, kontrolna i druga tela), kao i nadzor nad njihovim radom, a pretpostavka usaglašenosti sa srpskim standardima, kao i Srpski znak usaglašenosti, podignuti su na nivo zakonske kategorije, prenosi Politika.

- Sve je u funkciji zaštite bezbednosti potrošača i korisnika, kao i proizvodnje konkurentnosti domaćih proizvođača, koji moraju pratiti zahteve savremenog tehničkog zakonodavstva i modernih evropskih sandarda, jer je to jedini način da imaju šansu na tržištu - navode u Ministarstvu privrede, dodajući da je donošenje ovog zakona preduslov da se prevaziđu uočeni problemi u praksi.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.