NavMenu

Država ostaje većinski vlasnik vojnih fabrika

Izvor: Blic Ponedeljak, 22.01.2018. 15:52
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: ALEXANDER LEONOV/shutterstock.com)Ilustracija
Država Srbija zadržaće najmanje 51% vlasništva u svim vojnim fabrikama tokom buduće privatizacije, a otpuštanja radnika neće biti. To je rezultat sastanka koji su u Ministarstvu odbrane imali predstavnici šest srpskih fabrika namenske industrije, uz obećanje Ministarstva da će ove odredbe biti kroz amandmane unete u predlog zakona o proizvodnji i prometu naoružanja i vojne opreme.

- Država će, kao većinski vlasnik u fabrikama namenske industrije, postavljati svoje ljude u nadzorne odbore, što bi trebalo da donese izvesnu sigurnost za radnike. Zakonom je predviđeno i da nijedan pojedinačni suvlasnik ne može imati više od 15% akcija. I pored toga oni će biti zainteresovani za ulaganja, jer se radi o profitabilnim firmama - kaže Branko Petrović, predsednik Samostalnog sindikata valjevskog Krušika.

Dogovor sa Ministarstvom odbrane, dodaje Petrović, znači da neće biti ništa i od najavljenog štrajka upozorenja oružara povodom nacrta Zakona o proizvodnji i prometu naoružanja i vojne opreme. Sindikati vojnih fabrika strahuju da se nacrtom koji omogućava pravnim i fizičkim licima da učestvuju u privatizaciji, otvara prostor za ulazak "prljavog kapitala" u vojnu industriju.


On dodaje da je postignut dogovor i da se dugovi vojnih fabrika pretvore u državni kapital.

Veće plate od marta

Branko Petrović kaže i da je dogovor da srpske vojne fabrike budu izuzete sa spiska korisnika javnih sredstava koji, pored ostalog, podležu propisima o umanjenju zarada.

- One se bez razloga nalaze na tom spisku, jer u potpunosti posluju na dohodovnom principu. Ministar odbrane je najavio da će od marta biti ukinuto umanjenje zarada za te kompanije, pa će se stvoriti mogućnost da plate porastu - kaže on.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

15.04.2024.  |  Vesti

Srbija i Kenija jačaju privrednu saradnju - Povezivanje privrede i zapošljavanje radnika

Privredna komora Srbije (PKS) i Privredna komora Kenije (KNCCI) potpisaće Memorandum o saradnji u cilju snažnijeg povezivanja dve privrede u sektorima medicine i farmacije, poljoprivrede, građevinarstva, turizma, IKT-a i metalske industrije, kao i u sferi angažovanja kadrovskih kapaciteta iz Kenije na teritoriji Otvorenog Balkana, dogovoreno je na sastanku Marka Čadeža, predsednika PKS i Erika Rutoa, predsednika KNCCI. Čadež je na

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.