Izvor: eKapija | Ponedeljak, 22.01.2018.| 10:57
Izdvojite članak Odštampajte vest

RETROSPEKTIVA 2017 - Investicije u oblasti TURIZMA, ZABAVE I REKREACIJE koje su izazvale najveće interesovanje korisnika eKapije

(Foto: Mila Supinskaya Glashchenko/shutterstock.com)
Investicioni tim eKapije uradio je analizu i formirao rang listu investicija i investicionih ideja koje su izazvale najveće interesovanje/čitanost naših korisnika u 2017. godini. Rezultati su veoma interesantni, neki očekivani, mada ima i dosta iznenađenja, tako da smo upravo zbog toga odlučili da ove informacije podelimo sa vama.

Predstavljamo vam najzanimljivije projekte u kategoriji TURIZAM, ZABAVA I REKREACIJA.

U godini iza nas strani i domaći investitori nisu štedeli novac kad je reč o ulaganju u turistički sektor. Otvoren je veliki broj novih hotela visoke kategorije, a počela je i gradnja novih, čije otvaranje tek predstoji.

Iz resornog ministarstva je saopšteno da je 2017. godina bila veoma uspešna, te da je devizni priliv od turizma oko 1,2 mlrd EUR. Rast broja turista i dobro finansijsko poslovanje, verovatno je tako i motivisalo investitore da ulažu u ovaj sektor.

Kao i prethodnih godina glavni grad Srbije bio je najinteresantniji za ulagače, pa će u ovoj godini prestonica, između ostalog, postati bogatija za nove svetske hotelske igrače, koji baš ovih dana traže radnike za svoje objekte (Hilton i Mama Shelter Belgrade). Ulagača je bilo i u srpskim banjama, najviše Vrnjačkoj, kao i na planinama, a uz Kopaonik i Zlatibor, za najveći deo investicionog kolača izborila se Stara planina.

Trend gradnje luksuznih hotela sa četiri i pet zvezdica i dalje je nastavljen, iako se već neko vreme potencira da Srbiji najviše nedostaje dobrih hotela sa tri zvezdice.

Kako god, ministarstvo turizma i u ovoj godini očekuje dobre rezultate - devizni priliv od oko 1,4 mlrd EUR, te povećanje broja turista iz Kine i Irana. Cilj za 2018. je 3,4 miliona turista, od čega više od 1,6 miliona inostranih.

Pa pre nego se uverimo da li će nova turistička infrastruktura i koliko, "pogurati" realizaciju ovakvih očekivanja, ajde da sumiramo godinu za nama i vidimo šta je to što imamo da ponudimo gostima. Po oceni naših čitalaca lista najinteresantnijih investicionih projekata u turizmu u 2017. godini izgleda ovako:

Na pobedničkom postolju je prvi Sheraton hotel u Srbiji. Do otvaranja hotela u Novom Sadu ostalo je još nepunih dva meseca, jer kako su za eKapiju potvrdili u MK Group, hotel Sheraton biće otvoren 1. marta 2018. godine. Ova kompanija je u novi hotel investirala 12 mil EUR - kupovinu objekta na Bulevaru Evrope i njegovu dalju adaptaciju. Prvi Sheraton hotel u Srbiji posedovaće 150 superior soba i 10 apartmana, od čega jedan luksuzni. Kako je eKapija pisala, hotel Sheraton prostiraće se na 11.000 m2, a posebno će se izdvojiti kongresnim prostorom. Sa ukupno sedam konferencijskih sala, kapaciteta od skoro 800 mesta i mogućnošću organizacije više događaja istovremeno, hotel Sheratton ima potencijal za organizaciju najvećih skupova u okruženju. Na poslednjem spratu hotela će se nalaziti spa centar, kao i tzv. klub sobe, sa posebnim benefitima za članove loyalty kluba Sheraton.

Sheraton u Novom Sadu
Sheraton u Novom Sadu
Kao i prošle godine, na vicešampionskog poziciji je izgradnja beogradske pasarele i gondole koja će spojiti savsko priobalje i Kalemegdan. Najavljeno je da će izgradnja pasarele koja će povezivati Kalemegdan i Savski kej kod Beton hale biti završena 2018. godine. Gradnja međutim, još nije počela, a njen početak najavljen je za proleće ove godine.

Ovakav vid transporta osim opštinske uprave inspirisao je i druge, pa Beogondola grupa predlaže gradnju čitavog sistema javnog prevoza gondolom, sa 15 linija, što bi prema proračunima ove kompanije povećalo kapacitete za transport putnika u prestonici čak 10 puta.

Trećeplasirana na listi je Stara planina, koja je ostvarila najveći skok u odnosu na listu investicija iz 2016. godine. Ova planina je, naime, tokom 2017. povećala smeštajne kapacitete otvaranjem hotela Babin zub, čijih je 20 soba i dva apartmana, odnosno 60 ležajeva, na raspolaganju turistima od decembra. JP Stara planina najavilo je i nove sadržaje na ovom lokalitetu, gde je planirana i izgradnja teniskih terena, adrenalinskog parka i Kuća skijanja..., a da imaju ozbiljne planove, potvrđuju i najave da se uveliko sprema dokumentacija i za novi turistički rizort Jabučko ravnište.

Četvrta pozicija na listi pripala je hotelu Mona Plaza u Beogradu, čija je izgradnja počela u novembru 2017. godine. Iz kompanije Mona najavljuju da se otvaranje očekuje u 2019. godini. U novi hotel na uglu Ulice cara Uroša, Dračke i Solunske na Dorćolu, nedaleko od nekadašnje fabrike Beko i sportskog centra Milan Gale Muškatirović, biće investirano 30 mil EUR. Prostiraće se na 20.000 kvadrata, imaće 152 sobe, parking, banket salu sa kapacitetom više od 700 mesta, fitnes centar, dva restorana...

Petoplasirani je novopečeni vlasnik hotela Slavija lux, Petar Matijević i njegov luksuzni hotel na mestu zgrade Jugoexporta u Kolarčevoj, u centru Beograda. Gradnja ovog hotela počela je krajem prošle godine, a otvaranje se očekuje na leto 2018. godine.

Srpski kralj mesa i hotela, kako ga zovu, kupio je zgradu Jugoexporta 2016. godine za 7,3 mil EUR. Kad njena rekonstrukcija bude završena, novi hotel će imati četiri plus zvezdice, 68 soba i restoran od 3.000 kvadrata, a cela zgrada će, prema najavama, ostati autentična, kao i stepenište iz 1923. godine.

Na šestom mestu naše liste nalazi još jedan hotel u Beogradu. Ovoga puta u Jug Boganovoj 20, u blizini Zelenog venca. Urbanistički projekat za hotel sa četiri zvezdice uradio je beogradski biro MVArch, dok investitor ovog zdanja još ne želi da javno otkriva svoj identitet.

Solaris Vrnjačka Banja
Solaris Vrnjačka Banja
Investicije Solaris Resortsa u Vrnjačkoj Banji našle su se na sedmom mestu. Hotel iz Vrnjačke Banje tokom protekle godine dobio je četiri zvezdice, otvorio je ekskluzivni velnes centar, a u uređenje celog kompleksa uloženo je oko 4 mil EUR.

Kao osmoplasirani sledi svetski hotelski brend St. Regis, koji će se nalaziti u Kuli Beograd u okviru kompleksa Beograd na vodi. Prvi rezidencijalni apartmani ovog svetskog hotelskog brenda, prema najavama, biće otvoreni do 2020. godine, a u Kuli Beograd nalaziće se 220 stanova, odnosno, rezidencijalnih jedinica i 190 hotelskih soba. Rezidencije ovog hotelskog brenda, koji je deo najvećeg svetskog hotelskog lanca Merriott, biće raspoređene od 14. do 39. sprata Kule Beograd.

Deveto mesto zauzela je najveća investicija Specijalne bolnice Merkur u poslednjih desetak godina, kojom će ova ustanova nastaviti da ispisuje zlatne stranice "kraljice banja". Reč je o ekskluzivnom medicinskom centru Splendor, u čije će četiri zvezdice biti uloženo čak 4 mil EUR. Prvi deo kompleksa Splendor biće rekonstruisana stara vila, na samo 200 metara od Merkura, neposredno iznad hotela Fontana. Tik uz nju, biće izgrađen i novi objekat, sa velnes i spa sadržajima, otvorenim i zatvorenim bazenom, a završetak kompleksa planira se do kraja 2018. godine.

Najava čuvene internacionalne hotelske grupacije Viceroy da će 2018. godine otvoriti ski rizort Viceroy Kopaonik Serbia našla se na desetom mestu. Predviđeno je da hotel ima 120 soba, natkriveni bazen, đakuzi na otvorenom, skijašnicu, dečiji klub i butik. U sklopu rizorta nalaziće se i spa centar sa prostorijama za različite tretmane, uključujući i kozmetičku laboratoriju, zatvoreni bazen i hamam, kao i dve sale za sastanke ukupne površine 184 m2.

Investicija Delta Holdinga - prvi Indigo hotel u Beogradu, našla se na 11. mestu. Indigo hotel biće otvoren u Čika Ljubinoj ulici, a njegova gradnja počeće na proleće 2018. godine. Delta će investirati 20 mil EUR, a hotel će imati 4 zvezdice. Otvaranje se očekuje 2019. godine.

Dugo očekivani hotel Tornik na Zlatiboru, ove godine našao se na 12. poziciji. Hotel će prve goste primiti tokom ove godine, a kako su iz A hotela nedavno rekli za naš portal, još nije sigurno da li će hotel biti otvoren fazno ili ne.

Dalje na listi sledi rekonstrukcija hotela Putnik na Kopaoniku koji je novu godinu dočekao u novom ruhu, a potom se u listu "umešalo" i Apartmansko naselje vinarije PIK Oplenac. Na 15. mestu je otvaranje hotela Saint Ten sa pet zvezdica u centru Beograda, a slede ga hotel Mercure Belgrade Excelsior Beograd, Planinka sa novim hotelom u Lukovskoj banji, i nove investicije u beogradski Hotel Constantine The Great.
Hotel Putnik Kopaonik
Hotel Putnik Kopaonik
Devetnaesto mesto pripalo je ideji da kod Sportsko-rekreativnog centra Vojvodina (Spens) nikne akvapark i uz njega i hotel, dok je na 20. poziciji najava otvaranja hotela Mama Shelter Belgrade na proleće ove godine. Za ovim sledi još jedan veliki hotelski lanac - dugo najavljivani hotel Hilton će konačno prve goste u Beogradu primiti ove godine, a na listi su i planirane investicije u Petroland Bački Petrovac, te otvaranje hotela Tesla i hotela Xenon.

Sa košarkašog terena na našu listu je kratko svratio i Miloš Teodosić, koji ima ozbiljne namere da ulaže u turističke sadržaje na Divčibarama (25. mesto), a i do samog kraja liste ostajemo na planinama - najpre zbog hotela Zlatarski biseri (26. mesto), a potom i planova za ski centar Golija (27. mesto).Pogledajte kompletnu rang listu investicija u kategoriji TURIZAM, ZABAVA I REKREACIJA i uporedite koliko se ona slaže sa nekim Vašim razmišljanjima, ocenama i procenama.

I još nešto, da li ste videli koji projekti su izazvali Vašu pažnju u kategoriji ZDRAVSTVO, NEKRETNINE (stambeni i poslovni prostor), POLJOPRIVREDA I PREHRAMBENA INDUSTRIJA, INDUSTRIJA i KOMUNALNE INFRASTRUKTURE I ENERGETIKE?
Firme:
eKapija.com Beograd
Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija Republike Srbije
MK Group d.o.o. Beograd
Hotel Sheraton Novi Sad
Aqua park d.o.o. Petroland Bački Petrovac
Putevi Zlatar SLOŽNA BRAĆA ZORAN I NELE Drmanovići
Tesla Smart Stay doo Beograd
Xenon d.o.o. Beograd
PIK Oplenac d.o.o. Topola
MD International invest d.o.o. Beograd
Grad Beograd
Saobraćajni institut CIP d.o.o. Beograd
JP Beogradska tvrđava Beograd
Mercure Belgrade Excelsior
Hotel Hilton Beograd
Planinka a.d. Kuršumlija
JP Sportski i poslovni centar Vojvodina- Spens
Hotel CONSTANTINE THE GREAT Beograd
Beogondola Beograd
SB Merkur Vrnjačka Banja
JP Stara planina Knjaževac
Mona d.o.o. Beograd
MONA HOTEL MANAGEMENT BEOGRAD
Delta Holding d.o.o. Beograd
IM Matijević d.o.o. Novi Sad
MVARCH d.o.o. Beograd
Solaris Resorts Vrnjačka Banja
PFB properties Beograd
A hoteli - lanac hotela Beograd
ALCO GROUP HOTELI DOO BEOGRAD
Beograd na vodi d.o.o. Beograd
Hotel Putnik Beograd
Kompanija Jovanović d.o.o. Šabac
Grad Valjevo
Slavija Hoteli d.o.o. Beograd
Sport Agent d.o.o. Beograd
Vujić d.o.o. Valjevo
Tagovi:
Šeraton Novi Sad
MK Group
Viceroy
hotel Zlatarski biseri
ski centar Golija
hotel Tesla Beograd
hotel Xenon
hotel Sain Ten
Mercure Belgrade Excelsior Beograd
hotel u Lukovskoj banji
Mama Shelter Belgrade
Mona plaza Beograd
A hoteli lanac hotela Beograd
hotel Putnik Kopaonik
hotel Slavija lux
hotel Babin zub
Vujić Valjevo
Hotel Divčibare
Kamp Breza Divčibare
Divčibare
Miloš Teodosić
HTD Vujić
pasarela Kalemegdan Savski kej
Kalemegdan
Savski kej Kalemegdanska tvrđava
Beton hala
gondola Kalemegdan
Ušće park
Ušće spa centar
velnes centar
hoteli Novi Sad
hoteli u Novom Sadu
novi hoteli u Novom Sadu
Šeraton hotel u Srbiji
Miodrag Kostić
novi hoteli u Srbiji
kongresni turizam
poslovni turizam
kongresni centri
kongresne dvorane u Novom Sadu
kongresne sale
eKapija retrospektiva
eKapija retrospektiva 2017
retrospektiva
retrospektiva 2017
retrospektiva turizam zabava i rekreacija
retrospektiva turizam zabava i rekreacija 2017
Spens Novi Sad
Delta Agrar
IM Matijević Novi Sad
Lamda development Beograd
hotel Hilton Beograd
hotel Hilton
trg Slavija
tobogan Kalemegdan
pešački most Kalemegdan
Beton Hala Beograd
žičara Beograd
Siniša Mali
gondola na Zlatiboru
gondola Zlatibor
gondola Tornik
žičara Zlatibor
Ribničko jezero Zlatibor
vrh Tornik
Tornik Zlatibor
Jugoeksport
zgrada Jugoexporta
Zgrada Jugoeksporta
Petar Matijevic
hoteli u Beogradu
hoteli sa četiri zvezdice
hoteli sa pet zvezdica
hotel Beograd
hotel u Kolarčevoj ulici
Marriott
Meriot St Regis
Kula Beograd
Splendor
Viceroy hotel group
KPI Beograd
ski rizort Viceroy Kopaonik
hoteli na Kopaniku
hoteli Kopaonik
hotel Viceroy na Kopaoniku
hotel Viceroy Kopaonik
Indigo hotel
hotel Tornik Zlatibor
hoteli na Zlatiboru
Podelite:
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.
Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Testiraj besplatno!
Prijavite se na naš dnevni ekonomski bilten koji će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana.
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.
Testiraj besplatno!
Testiraj besplatno!
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima.
Testiraj besplatno!

Ako ste već korisnik, ulogujte se:
Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE
Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE