Izvor: Sputnik | Nedelja, 21.01.2018.| 12:05
Izdvojite članak Odštampajte vest

Gazprom dobio dozvolu za gradnju drugog kraka Turskog toka

(Foto: nostal6ie/shutterstock.com)
Ruski energetski gigant Gazprom dobio je dozvolu od turskih vlasti za izgradnju drugog kraka morske deonice gasovoda Turski tok, saopšteno je iz kompanije.

Predsednik uprave Gazproma Aleksej Miler rekao je da su na ovaj način dobijene sve neophodne dozvole Vlade Turske za morsku deonicu gasovoda Turski tok.

- Sada će oba kraka gasovoda biti puštena u eksploataciju u preciznom roku do kraja 2019. godine - naveo je Miler.

On je istakao da se, u skladu sa planom, projekat realizuje istovremeno na tri deonice - na obalama Rusije i Turske, kao i u Crnom moru, prenosi Sputnjik.

- Na morskoj deonici je postavljeno više od 760 kilometara zbirno za oba kraka. Izgradnja deonice obalskog čvora u Rusiji je pri kraju, a u Turskoj je počela izgradnja platforme prijemnog terminala - rekao je Miler.

Gazprom je 7. maja 2017. godine počeo da gradi morsku deonicu gasovoda Turski tok. Projekat podrazumeva izgradnju dva kraka kapaciteta od po 15,75 milijardi kubnih metara gasa.

Prvi krak je predviđen za isporuke gasa turskim potrošačima i planirano je da bude pokrenut u martu ove godine, a drugi za snabdevanje zemalja Južne i Jugoistočne Evrope i rok za njegovo pokretanje je 2019. godine.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.