NavMenu

Komisija za hartije od vrednosti oduzela pravo glasa Energoprojekt Holdingu u zavisnim društvima

Izvor: Blic Nedelja, 21.01.2018. 22:18
Komentari
Podeli
(Foto: Aleksandar Parezanović)
Komisija za hartije od vrednosti oduzela je pravo glasa Energoprojekt Holdingu u zavisnim društvima Oprema, Industrija i Entel, saznaje Blic.

Na taj način Komisija ne želi da dozvoli većinskom vlasniku Holdinga, konzorcijumu okupljenom oko firmi Dobroslava Bojovića, potpunu kontrolu nad najvećom srpskom građevinskom firmom. U obrazloženju odluke, u koje je Blic imao uvid, jasno se kaže da na skupštini Energoprojekt Opreme, koja je zakazana za 27. januar, a na kojoj je trebalo da bude smenjena aktuelna uprava i postavljena nova, glasovi Holdinga moraju da budu izuzeti jer njegov većinski vlasnik, konzorcijum oko Napred razvoja, nije ispoštovao zakonske odredbe vezane za preuzimanje akcija zavisnih društava.

Povod za ovakvu odluku je predstavka koju su mali akcionari Opreme podneli Komisiji. Razlog za nju bila je odluka Bojovića da bez otkupa akcija, već smenom aktuelne uprave na Skupštini, preuzme ovo zavisno društvo. Da bi to uradio, on je preko suda zakazao sednicu za 26. januar. Sud mu je odobrio da sazove sednicu i predloži dnevni red, ali ne i da kvorum čine akcije većinskog vlasnika EP Holdinga, odnosno Bojovića i sa njim povezanim firmama. Ta predstavka je juče usvojena.

- Time je oduzeto pravo glasa Energoprojekt Holdingu u Opremi, ali i u drugim zavisnim društvima. Takva zabrana važi sve dok akcije malih akcionara ne otkupi konzorcijum oko Napred razvoja, i to od 13. novembra prošle godine. U suprotnom, jasna je namera da se izigra zakon - stoji u obrazloženju odluke KHOV.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Industrija, Saobraćaj, Finansije

Grad ustupa privatnicima više od 30 zemunskih i palilulskih autobuskih linija - Spreman nacrt JPP na deset godina, posao težak pola milijarde evra

Gradske linije na potezima 100 i 700, kao i još nekoliko linija koje prelaze preko Novog Beograda i Zemuna, definitivno će biti ustupljene privatnim prevoznicima. Danas se održava hitna telefonska sednica Privremenog organa grada, na kojoj je od 100 tačaka, najvažnija upravo ona koja se tiče Odluke o usvajanju predloga projekta javno-privatnog partnerstva u obavljanju javnog prevoza na pomenutim linijama. Nacrtom ove odluke predviđeno je

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.