NavMenu

Pregovori Fiata i Srbije o fabrici u Kragujevcu tek na leto 2018. - Još nema plana proizvodnje za ovu godinu

Izvor: Danas Subota, 20.01.2018. 15:06
Komentari
Podeli
(Foto: bibiphoto/shutterstock)
Italijanska kompanija Fiat Chrysler Automobiles (FCA) još nije saopštila plan proizvodnje za 2018. godinu u Srbiji, piše dnevni list Danas.

Pregovori o novom ugovoru Srbije i kompanije FCA, kao i o novom modelu za fabriku FCA u Kragujevcu, trebalo bi, prema poslednjim informacijama iz srpske vlade, da počnu tokom predstojećeg leta.

Aktuelni ugovor države i Fiata koji je potpisan u septembru 2008. i kojim je predviđena zajednička fabrika automobila u Kragujevcu, u kojoj italijanska strana ima 67, a srpska 33% kapitala, ističe u septembru ove godine. Do tada bi pregovori o novom ugovoru ili odustajanju jedne od dveju strana od dalje saradnje trebalo da budu okončani.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je 25. maja prilikom promocije redizajniranog "fiata 500L", početak tih pregovora bio najavio za oktobar prošle godine, od čega, međutim, nije bilo ništa.

Kako, s druge strane, menadžment FCA Srbija do kraja prošle i početka 2018. nije saopštio ovogodišnji plan proizvodnje u toj kompaniji, to su predstavnici zaposlenih nedavno o aktuelnoj situaciji i budućnosti fabrike razgovarali i sa premijerkom Anom Brnabić koja je, podsetimo, bila posrednik u pregovorima Sindikata i poslovodstva FCA Srbija, nakon prošlogodišnjeg tronedeljnog štrajka kragujevačkih automobildžija.

Nešto pre tog razgovora u Vladi, u FCA Srbije je potpisan novi kolektivni ugovor kojim su regulisani prava i obaveze zaposlenih i menadžmenta kompanije u naredne tri godine, što bi, smatraju poznavaoci ove problematike, trebalo da bude jedan od indikatora u kom pravcu će se kretati pregovori o novom ugovoru države i Fiata. Kad je ovogodišnja proizvodnja u pitanju, u poslovodstvu FCA Srbija, prema nezvaničnim informacijama, očekuju da će biti na nivou ili nešto veća od one iz prošle godine u kojoj je iz pogona kragujevačke fabrike izašlo oko 75.000 gotovih automobila.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

21.04.2024.  |  Građevina

Cveta visokogradnja u Kraljevu - Sve interesantnija i Ribnica

Poslednjih godina gradi se veliki broj zgrada u prvoj gradskoj zoni u Kraljevu. Na nekoliko lokacija u užem i širem gradskom jezgru niču višeporodični stambeni objekti. - Trenutno je u izgradnji devet zgrada u užoj gradskoj zoni, a one su u različitim fazama izgradnje - kaže Zvonko Kovačević rukovodilac Odeljenja za urbanizam, građevinarstvo i stambeno-komunalne delatnosti. U toku su i završni radovi na dve zgrade u Zelenoj gori, a

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.