Izvor: eKapija | Nedelja, 21.01.2018.| 22:19
Izdvojite članak Odštampajte vest

Politika a.d. tužila Politiku novine i magazini jer krije podatke o poslovanju

(Foto: Billion Photos/shutterstock.com)
Politika a.d. tužila je ćerku firmu, izdavača dnevnog lista Politika, Politiku novine i magazini (PNM) zbog nedostavljanja podataka o poslovanju, saznaje Udruženje novinara Srbije (UNS). Kako stoji u Zahtevu koje je Politika a.d. podnela Privrednom sudu, a u koji je UNS imao uvid, ova firma je bezuspešno tražila od rukovodstva PNM-a da joj dostavi podatke o poslovanju, kako bi mogla da uradi procenu vrednosti udela koji ima u izdavaču dnevnika Politika.

Zbog opstrukcije PNM, Politika a.d, koja je inače bila na spisku Vlade Srbije kao strateški važno preduzeće, nije mogla da dostavi procenu svoje imovine i tako uđe u Unapred pripremljeni plan reorganizacije (UPPR).

U sudskom zahtevu Politike a.d. se podseća da je PNM dva puta odbijao da dostavi dokumentaciju koja sadrži izveštaj o poslovanju, revizorski izveštaj i konsolidovani finansijski izveštaj za 2016. godinu.

Ovi podaci su Politici a.d, suvlasniku PNM-a, osim za UPPR, bili potrebni i za održavanje Godišnje skupštine.

Podsetimo, Politika a.d. ima 50% udela u vlasništvu PNM, dok je druga polovina u vlasništvu East Media Group.

East Media Group preuzela vlasništva u PNM-u od nemačkog WAZ-a 2012. godine, a 2016. godine izbrisana je iz Registra poreskih lica Ruske federacije gde joj je bilo sedište jer nije imala prometa na računu. Podsetimo, Privredni sud u Beogradu doneo je 13. decembra 2016. godine Rešenje o pokretanju prethodnog stečajnog postupka nad Politikom a.d, odnosno stečajnog postupka sa Unapred pripremljenim planom reorganizacije (UPPR).

Kako je navedeno u Rešenju o promeni podataka, objavljenom na sajtu Agencije za privredne registre, nakon pokretanja ovog postupka imenovan je privremeni stečajni upravnik - Dragan Perković i zabranjeni otuđenje imovine i blokada računa Politike a.d.

Ročište za UPPR zakazano je za 9. mart 2018. godine.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.