NavMenu

U Ljubljani doneta prva pravosnažna presuda u korist dužnika u švajcarcima

Izvor: Indikator Petak, 19.01.2018. 12:00
Komentari
Podeli
(Foto: Mike VON BERGEN/shutterstock.com)
Viši sud u Ljubljani prihvatio je zahtev da se kreditni ugovori u švajcarskim francima proglase ništavnim, kazao je u četvrtak (18. januara 2018. godine) advokat Robert Preninger, koji je pred sudom zastupao tužbu koju su protiv banaka koje su odobravale takve kredite pokrenuli njihovi dužnici, jer se smatraju oštećenima.

Preninger je za medije kazao da je to prvi slučaj pravosudne presude u korist klijenata takvih banaka, ne samo u Sloveniji, nego i u Evropskoj uniji.

Viši sud je u tom slučaju pokrenutom 2015. odlučivao drugi put, nakon što je ranije poništio presudu u korist banaka i odredio nov postupak.

Advokat oštećenih zajmoprimaca, čije su obaveze prema bankama proteklih godina rasle zbog porasta kursa franka u odnosu na evro, smatra da dužnicima treba brisati i hipoteke koje imaju na nekretninama.

Prema njegovim rečima, banke po presudi moraju napraviti korekciju, odnosno novi obračun kreditnog duga, i to na osnovi iznosa koji je od banke kreditora povučen, te svote koju je kroz dosadašnje rate banci vratio dužnik.

Udruženje Franak, koje okuplja slovenačke zajmoprimce kredita u švajcarcima, objavilo je da se radi o "važnoj pobedi" oštećenih klijenata nad bankama i da očekuju da će se na osnovu te pravosudne presude ubuduće oblikovati i sudska praksa.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

22.04.2024.  |  Industrija, Saobraćaj

Srbija će projekat "letećih taksija" za EXPO razvijati sa kompanijom Airbus - Najavljeno potpisivanje memoranduma

Vlada Srbije će sa kompanijom Airbus potpisati memorandum za projekat razvoja Air mobility-ja, koji podrazumeva upotrebu malih, visoko automatizovanih aviona, na nižim visinama u urbanim i gradskim oblastima, najavio je ministar finansija Siniša Mali. Mali je na svom Instagram profilu napisao da je sa regionalnim direktorom prodaje u kompaniji Airbus za Istočnu Evropu Aleksandrom Bojanićem, razgovarao je o uvođenju letećih taksija. -

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.