Izvor: Biznis | Ponedeljak, 27.10.2008.| 14:52
Izdvojite članak Odštampajte vest

Potpisan sporazum o saradnji privrednih komora Srbije i Irana

(Foto: b)

Privredne komore Srbije i Irana potpisale su danas (27. oktobar 2008. godine) u Beogradu sporazum o privrednoj saradnji dve zemlje. Predsednik Privredne komore Irana Mohamad Nahavandijan izjavio je na poslovnom forumu iranskih i srpskih privrednika u Privrednoj komori Srbije da se trgovinska razmena dve zemlje duplo povećava svake godine, ali da je ipak potrebno raditi na unapređenju te saradnje.

Prošle godine trgovinska razmena bila je 22,7 mil USD, a ove godine očekuje se da će biti oko 50 mil USD. Nahavandijan je rekao da Srbija ima razvijen sektor poljoprivrede i mašinogradnje, navodeći da je moguće povećati saradnju u tim oblastima.

Kako je rekao, iransko tržište ima veliki potencijal, sa 70 miliona stanovnika i BDP od 600 mlrd USD godišnje. Prema njegovim rečima, Iran je spreman da iz Srbije uvozi pšenicu, čelik, ali i vagone u većem obimu, podsećajuci na saradnju koju Iran ima sa fabrikom "Goša".

On je naveo da Srbija iz Irana može da uvozi putničke automobile, bakar, olovo, cink, ali i neke gotove proizvode. Prema njegovim rečima, da bi se ta saradnja olakšala potrebno je omogućiti direktne međubankarske odnose, odnosno da srpske banke otvore svoje poslovnice na iranskom tržištu, ali i iranske banke na srpskom tržištu.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.