NavMenu

Preventivnim merama broj obolelih od raka može da se smanji za 30%

Izvor: RTS Petak, 19.01.2018. 10:05
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: eakkaluktemwanich/shutterstock.com)Ilustracija
Jednostavnim i jeftinim merama može se za 30% smanjiti broj obolelih od raka. Neke od njih su eliminacija pušenja, alkoholizma, smanjenje gojaznosti, šetnja, neizlaganje kože suncu i solarijumu, kaže Radan Džodić, direktor Instituta za onkologiju Srbije.

Džodić dodaje i da, pored preventivnih, postoje i sekundarne mere i ističe da onkologija više nije siroče srpske medicine.

- Sekundarne mere su razni skrining programi - mamografija, pregled na rak debelog creva, grlića materice. U poslednjih nekoliko godina je mnogo urađeno u infrastrukturi, a imaćemo i više od 10 novih radioterapijskih mašina, uključujući i gama nož, što će poboljšati kvalitet radioterapije - objašnjava direktor Instituta za onkologiju i radiologiju Srbije.

Svake godine u Srbiji od raka oboli oko 36.000 ljudi, a ovo oboljenje odnese više od 20.000 života. Od neke maligne bolesti dnevno u našoj zemlji oboli jedno dete, pa Ministarstvo zdravlja i RTS danas pokreću kampanju Rak je izlečiv, koja će trajati narednih godinu dana.

Direktor Instituta za onkologiju Srbije kaže da je na listi čekanja za hirurgiju u Institutu trenutno 607 pacijenata i napominje da niko ne kasni.


- Za radioterapiju čeka oko 300 pacijenata i vodi se računa da niko ne zakasni. Na sistemsko lečenje čeka oko 130 pacijenata, a kad prorade još tri radioterapijske mašine, nećemo morati da radimo u tri smene i neće biti listi zakazivanja - ističe Džodić. Dodaje i da postoje standardi, te da pacijenti ne treba da se plaše, jer se ne može ništa dramatično desiti za dan.

- Kada su u pitanju hitni slučajevi, oni se odmah zbrinjavaju - napominje Radan Džodić.

Ističe da je kampanja koju počinju s RTS-om urađena po najboljem evropskom modelu.

- Od predsednika države do svakog građanina, svi treba da brinemo, ne samo o raku, nego o svakoj bolesti - zaključuje Džodić.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

23.04.2024.  |  Saobraćaj, IT, Telekomunikacije

Kentkart tuži Grad Beograd i zahteva 17 mil EUR odštete

Kompanija Kentkart, koja je godinama obavljala naplatu karata u gradskom prevozu, nakon raskida ugovora tužila je grad i zahtevala odštetu od 17 mil EUR, izjavio je predsednik Privremenog organa Grada Beograda Aleksandar Šapić. - Kontrolisali su sistem od 250 mil EUR godišnje. Ja tvrdim da preko 1 mil EUR ne mogu da dobiju, a mislim da će čak biti obrnuto, jer mi imamo dokaze da su unazadili sistem - rekao je Šapić za Radio-televiziju

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.