Izvor: Novosti | Petak, 19.01.2018.| 09:01
Izdvojite članak Odštampajte vest

Nedovoljno interesovanje mladih za pilotski poziv u Vojsci Srbije

Ilustracija (Foto: Maxim Petrichuk/shutterstock.com)
Komandant 101. lovačke avijacijske eskadrile Vojske Srbije potpukovnik Dejan Beda izjavio je da je interesovanje mladih za pilotski poziv ispod potrebnog i da bi uslovi rada morali biti bolji da bi se mladi ljudi privoleli da rade tako odgovoran posao.

U intervjuu za magazin Odbrana, Beda je rekao da i dalje ima mladih koji imaju želju i motiv da budu piloti, ali da treba da ih bude mnogo više kako bi mogao da se iskoristi kvalitet.

- Uzmite za primer moju generaciju. Pre 30 godina nas 2.400 zdravstveno sposobnih konkurisalo je za Vazduhoplovnu gimnaziju, a u klasu je upisano oko 150. Na akademiju nas je otišlo svega 35 a od toga je 11 završilo na avionu Mig-21. I to je bila natprosečna generacija - rekao je Beda.

On je dodao da su se pravila tržišta prenela i na interesovanje za pilotsku profesiju, ali da je vrednost jednog vazduhoplova izuzetno velika i da niko nema prava da spušta kriterijume koji su propisani i praksom dokazani.

Odgovarajući na pitanje da li prosečna starost srpskih pilota može da predstavlja problem za lovačku avijaciju, potpukovnik Beda je rekao da je to realnost u kojoj se srpska avijacija našla zbog višegodišnjeg izostanka ozbiljnog ulaganja.

On je, međutim, dodao da je u toj eskadrili i pre saznanja da će doći do donacije šest Migova 29 iz Rusije počelo da se radi na tome da se mlađi kadar obuči za avion Mig-29, bilo prelaskom sa aviona Mig-21 ili preobukom pilota jurišne avijacije.

Govoreći o ruskoj donaciji od šest lovačkih aviona, komandant 101. lovačke eskadrile je rekao da su u toku pripreme tih aviona za letenje i da očekuje da će tokom godine svi avioni ući u operativnu upotrebu.

Eskadrila na čijem je Beda čelu je bazirana na aerodromu Batajnica, u sastavu 204. vazduhoplovne brigade i u njoj se nalaze svi lovački avioni Vojske Srbije tipa Mig-21 i 29.

Osim 101. eskadrile, u toj brigadi su i 252. školsko-trenažna eskadrila, 138. transportna eskadrila, 890. mešovita helikopterska eskadrila, 24. vazduhoplovno-tehnički bataljon, 17. bataljon za obezbeđenje aerodroma i 177. artiljerijsko-raketni divizion za PVO.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.