NavMenu

Somborska fabrika agropeleta Beta Corn osvaja i inostrano tržište

Izvor: RTV Četvrtak, 18.01.2018. 15:59
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Africa Studio/shutterstock.com)Ilustracija
Agropelet postaje sve atraktivniji bioenergent, pa to je bio razlog da porodica Đurišić iz Sombora, nakon decenije bavljenja poslom presovanja slame, krene sa pogonom za proizvodnju agropeleta. Kažu, isplativost nalaze za sada u somborskom ataru, pa je sirovine dovoljno, kao i kupaca.

Agropelet se koristi kao bioenergent ili prostirka za stočarsku proizvodnju. U odnosu na zemlje Evropske unije, kada je u pitanju agropelet, Srbija je u povoljnijoj situaciji, jer je znatno jeftini, što otvara perspektivu značajnog plasmana na inostrano tržište. U fabrici agropeleta Beta Corn u Kljajićevu kažu da je kvalitet put do konačnih domaćih i stranih kupaca kojih je sve više, a magacini se pune za izvoz.

- Agropelet od pšenice u svim delovima sveta se koristi kao prostirka kod stočarske proizvodnje i uzgajanje životinja, što kod nas još uvek nije zažiovelo. Pokušaćemo u narednom periodu da afirmišemo korišćenje peleta i u te svrhe - kaže Stevan Krtolica, rukovodilac proizvodnje fabrike agropeleta Beta Corn.

- Sirovine ima dovoljno, za ovu godinu i previše. Polako ljudi prelaze na loženje i greju se na biopelet koji nam je najdostupniji i najjeftiniji - napominje Nikola Đurišić, zamenik direktora.


U objektu fabrike trenutno se nalazi preko 20.000 bala sena težine do 350 kilograma, kako kažu, sirovine više nego dovoljno za ovu godinu.

- Potražnja za peletom u Evropi je velika, a većina postrojenja u inostranstvu je prešla na proizvodnju žitnog peleta, jer je on dezinfikator za stočarsku proizvodnju ili razne farme - ističe Krtolica.

Agropelet se dobija tehnološkim postupkom mlevenja, vlaženja i presovanja raznih biomaterijala. U Evropi se koristi decenijama, dok je u našoj zemlji sve atraktivniji energent.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Finansije, IT, Telekomunikacije

Hrvatski Aircash stiže u Srbiju

Aircash, prvi hrvatski viševalutni gotovinski novčanik koji radi u državama Evropske Unije i u Švajcarskoj i ima million korisnika, najavio je dolazak na tržište Srbije. Ovo je za Bloomberg Adria potvrdio Hrvoje Ćosić, direktor kompanije. Izdavalac Aircash Mastercard prepaid kartice je licencirana institucija za elektronski novac s licencom Hrvatske narodne banke koja važi u svim državama EU. Upisani su u EU registar institucija za

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.