Izvor: eKapija | Ponedeljak, 22.01.2018.| 10:52
Izdvojite članak Odštampajte vest

RETROSPEKTIVA 2017 - Investicije u oblasti ZDRAVSTVA koje su izazvale najveće interesovanje korisnika eKapije

(Foto: Syda Productions/shutterstock.com)
Investicioni tim eKapije uradio je analizu i formirao rang listu investicija i investicionih ideja koje su izazvale najveće interesovanje/čitanost naših korisnika u 2017. godini. Rezultati su veoma interesantni, neki očekivani, mada ima i dosta iznenađenja, tako da smo upravo zbog toga odlučili da ove informacije podelimo sa vama.

Predstavljamo vam najzanimljivije projekte u kategoriji ZDRAVSTVO.

Optimistično je država početkom prošle godine najavila da će ulaganja u zdravstvo u 2017. biti najveća u prethodnih 70 godina. Izgradnja novih objekata kliničkih centara, rekonstrukcija klinika i bolnica, još jednom je najavljena na sva zvona, međutim, konkretan epilog u realizaciji ovih investicija dobila je tek nekolicina. Ostatak čekamo.

Efekti mera koje se preduzimaju, na polju investicija u nove i postojeće objekte, opreme i kadra, prema rečima ministra zdravlja, Zlatibora Lončara, osetiće se kroz nekoliko godina, budući da je uveren "da će naš zdravstveni sistem, za dve do tri godine, biti najbolji u regionu". Sačekaćemo i na to.

Korak napred u 2017. napravljen je u elektronskom poslovanju, pa su informacije o inicijativama koje projednostavljuju pristup zdravstvenoj zaštiti pacijenata očekivano među onima koje su najviše zanimale naše čitaoce. Akutuelan u 2017. bio je i privatni sektor, te preuzimanja i investicije u farmaceutskoj industriji, dok u domenu nauke, ili preciznije matičnih ćelija, i dalje čekamo realizaciju odavno započetih projekata. Na listi koja sledi, izvojili su se i domovi zdravlja na lokalnom nivou.

Pre nego vidimo kako su, na osnovu vaših čitanja, rangirane ovogodišnje investicije u zdravstvu, ne bi bilo u redu da ne pomenemo uspehe srpskih lekara, koji svojom stručnošću i umećem pariraju svetskim stručnjacima. Tokom 2017. u Srbiji je urađena transplantacija materice, izvedena je operacija vraćanja odsečene šake, tumora na mozgu dok je pacijent budan, a čitali smo i da srpski stručnjaci prave uvo od rebara... Bilo je još pozitivnih vesti - Srbija je odlukom Eurotransplanta jednoglasno primljena u članstvo ove evropske mreže za razmenu organa, a prvi inovativni lekovi su nakon skoro petogodišnje pauze stigli do pacijenata. Ako sačuvamo kadar koji nam sada nekontrolisano odlazi iz zemlje, a najavljena ulaganja u zdravstvenu infrastrukturu poprime konkretne obrise, te postanu uobičajena praksa pre nego sporadični slučajevi, opradano je nadati se da će zdravstveni sistem Srbije ojačati dovoljno tako da - ako ne postane vodeći u regionu, onda da će biti u mogućnosti da zaista pruži dostojanstvene usluge građanima.

Veliku ulogu u tome ima obnova kliničkih centara, koji su ove godine na liderskoj poziciji naše liste. Mada godinama slušamo o realizaciji ovih projekata, dočekali smo da svoja vrata krajem 2017. otvori jedino Klinički centar Niš. Međutim, iako su obavljene i prve operacije, pre nekoliko dana u medijima se pojavila informacija da ni ovaj objekat još nema upotrebnu dozvolu, već da fukcioniše u režimu "probnog rada". Kada će zvanično dobiti dozvolu za nesmetan rad, nije poznato, ali je krajnji rok za to 2. avgust.

Na drugoj strani, rekonstrukcija preostala tri klinička centra - u Beogradu, Novom Sadu i Kragujevcu, najavljena za prošlu godinu, nije ni počela. Iako je bio raspisan tender za izvođače za KC Srbije, od toga se dalje nije odmaklo, rezultati ovog postupka nisu obelodanjeni, a ni radovi u Novom Sadu prognozirani za april, te septembar u Kragujevcu, nisu odmakli dalje od najava. Zašto je tako, država se ne oglašava.

Klinički centar Niš
Vicešampionsku poziciju poneo je dugo očekivani partner Galenike. Nakon neuspele prodaje konzorcijumu Frontier-Petrovax početkom 2017, država je 1. septembra oglasila novi poziv za privatizaciju farmaceutske kompanije- ovoga puta "očišćene Galenike", jer je prethodno doneta odluka o konverziji duga tog preduzeća u vlasnički kapital države. Aelius, inače povezano lice EMS S/A Brazil, jedini je među dve kompanije koje su dostavile ponude na tenderu, ispunio sve uslove za učešće u procesu privatizacije, a ugovorom koji je potpisan, obavezao se da pored iznosa od 16 mil EUR na ime kupoprodajne cene, uplati i iznos od 25 mil EUR na ime izmirenja obaveza prema bankama. Takođe, i dodatnih 200 EUR po godini staža za zaposlene koji su se opredelili za dobrovoljni socijalni program.

Sa trećom pozicijom zalazimo u privatni sektor. Poliklinika Bel Medic iz Beograda širila je i tokom 2017. godine svoje kapacitete, a vama su najinteresantnije bile informacije o novom medicinskom centru na Slaviji, te otvaranju zdravstvene ustanove na centralnom Kosovu, u Gračanici.

Nakon domaćeg zdravstvenog sistema BelMedic, na 4. poziciji je prva strana investicija u zdravstvo u Srbiji. Iako je prve pacijente primila krajem 2016, u februaru je u Beogradu svečano obeleženo otvaranje bolnice za neurologiju Affidea, vredne 4 mil EUR, a Holanđani su tom prilikom najavili i nova ulaganja, odnosno otvaranje dijagnostičkih centara u još tri grada u Srbiji - Novom Sadu, Nišu i Kragujevcu.

Petoplasirani na listi su centri za transplatnaciju koštane srži u Srbiji. Transplantacije matičnih ćelija kod dece rade se već 20 godina u Institutu za majku i dete, kod odraslih na Vojnomedicinskoj akademiji, a još jedan takav centar, treći u Srbiji, otvoren je prošle godine na Kliničkom centru u Beogradu. U njega je uloženo 90 miliona dinara. U našoj zemlji se inače, godišnje uradi oko 40 transplantacija koštane srži kod pacijenata koji boluju od malignih i autoimunih bolesti, a očekuje se da će širenjem kapaciteta i stvaranjem boljih uslova, ovakvih intervencija biti i znatno više.

U priči o matičnim ćelijama nezaobilazna je i činjenica da Srbija još nema javnu banku, što je pitanje koje se našlo na 6. mestu naše liste. Iako je, podsetimo, kamen temeljac za Banku matičnih ćeija u Institutu za zdravstvenu zaštitu majke i deteta Srbije Dr Vukan Čupić postavljen još 2012. godine, zgrada u dvorištvu ove zdravstvene ustanove u Novom Beogradu nije završena ni u 2017. Iako se na njoj radi, nedostaju sredstva za završetak, jer 15 miliona dinara koliko se godišnje iz budžeta izdvaja za to nije dovoljno. Zbog toga su u 2017. najavljene i inicijative da se milion evra, koliko nedostaje, obezbedi vanrednim finansiranjem - odnosno kroz donacije, pa i kredit. Dok se prva javna banka ne završi, svi koji žele da sačuvaju matične ćelije iz pupčanika na rođenju svoje dece mogu da ih povere nekom od stranih trezora koji su registrovani u Srbiji, u kojima je prosečna cena čuvanja oko 2.000 EUR za period od 20 godina.

Sa 7. pozicijom na listi selimo se u farmaceutski sektor. Pažnju na sebe u 2017, još jednom je na sebe, novim akvizicijama skrenula kompanija Hemofarm - ovoga puta preuzimanjem beogradskog preduzeća Velexfarm. Prethodno je, podsetimo, Hemofarm u avgustu 2016. godine preuzeo i kompaniju Ivančić i sinovi, a videćemo da li će nas vršačka kompanija iznenaditi nekim novi potezom u ovoj godini.

(Foto: fotoknips/shutterstock.com)
Usluge koje će u obnovljenom Domu zdravlja na Labudovom brdu dobiti 50.000 građana prestoničkog naselja, plasirale su ga na 8. mesto naše liste, dok poslednje dve pozicije u top 10 investicija pripadaju automatizaciji procesa u funkcionisanju zdravstvenog sistema u Srbiji.

Na 9. poziciji tako, je automatska overa kartica zdravstvenog osiguranja, koja bi poslodavcima trebalo da uštedi oko 500.000 radnih sati, odnosno oko 1,5 mil EUR godišnje. Poslodavci naime, kako je objašnjeno, više ne moraju da overavaju zdravstvene kartice zaposlenih, jer ih država automatski produžava, što je omogućeno novim informacionim sistemom RFZO.

Od prošle godine građanima su dostupni i elektronski recepti, koji su najpre Beograđanima, a potom i korinsicima još 42 zdravstvene ustanove u Srbiji, omogućili da po repect za lek kod lekara odu tek 1-2 puta godišnje. Do kraja ove godine, prema najavama iz Ministarstva, elektronski recepti trebalo bi da budu dostupni svim građanima Srbije, što je bila dovoljno vredna informacija za 10. poziciju na našoj listi.

Od 11. mesta opet se nižu investicije u obnovu i izgradnju novih zdravstvenih ustanova u Srbiji. Najpre je tu priča o novoj zgradi Hitne pomoći u Novom Sadu, koja već poprima svoj konačan izgled - radovi su u završnoj fazi, a prema poslednjim najavama, objekat bi svoja vrata bi trebalo da otvori u martu. Dok čeka obnovu Kliničkog centra, najavljeno je da će Kragujevac u 2018. dobiti i Opštu bolnicu, gde će se lečiti isključivo pacijenti sa područja grada, a ovaj projekat zauzeo je 12. poziciju.

Kvalitetniju zdravstvenu zaštitu čekaju i stanovnici Borče. Prvo obećanje nadležnih, međutim, da će dom zdravlja u ovom beogradskom naselju biti gotov do kraja 2017, ostalo je samo na rečima. Iz najava koje su potom usledile čulo se da će izgradnja ove zdravstvene ustanove u najboljem slučaju početi tek u martu 2018. godine, dok poslednje informacije iz gradske uprave kažu da će se to dogoditi u drugoj polovini godine pred nama. Ova priča je na 13. poziciji.Pogledajte kompletnu rang listu investicija u kategoriji ZDRAVSTVO i uporedite koliko se ona slaže sa nekim Vašim razmišljanjima, ocenama i procenama.

I još nešto, da li ste videli koji projekti su izazvali Vašu pažnju u kategoriji NEKRETNINE (stambeni i poslovni prostor), POLJOPRIVREDA I PREHRAMBENA INDUSTRIJA i INDUSTRIJA?

Firme:
eKapija.com Beograd
Ministarstvo zdravlja Republike Srbije
Klinički centar Srbije Beograd
Klinički centar Niš
Klinički centar Vojvodine
Kliničko bolnički centar Kragujevac
INSO s.p.a
Ogranak Inso S.p.A. Beograd
Ministarstvo privrede Republike Srbije
Galenika a.d. Beograd
EMS S.A. Brazil
BEL MEDIC Beograd
Affidea d.o.o. Beograd
Institut za zdravstvenu zaštitu majke i deteta Srbije Dr Vukan Čupić Beograd
Vojnomedicinska akademija- VMA Beograd
Republički fond za zdravstveno osiguranje Beograd
Hemofarm a.d. Vršac
Velexfarm d.o.o. Beograd
Ivančić i sinovi d.o.o. Beograd
Grad Beograd
Opština Rakovica
Grad Beograd, Sekretarijat za urbanizam i građevinske poslove
Ministarstvo rada, zapošljavanja, boračkih i socijalnih pitanja Republike Srbije
Zavod za hitnu medicinsku pomoć Novi Sad
Graditelj NS Novi Sad
Grad Novi Sad
Grad Kragujevac
Grad Beograd - Sekretarijat za zdravstvo
Tagovi:
eKapija retrospektiva
eKapija retrospektiva 2017
retrospektiva
retrospektiva 2017
retrospektiva zdravstvo
eKapija retrospektiva zdravstvo 2017
eKapija retrospektiva zdravstvo
investicije u kliničke centre
obnova kliničkih centra
izgradnja novih kliničkih centara
KCS
Klinički centar Beograd
KC Srbije
KC Niš
KC Novi Sad
KC Kragujevac
Ogranak Inso SpA Beograd
privatizacija Galenike
Aelius
EMS Brazil
konzorcijum Frontier Petrovax
Bel Medic Gračanica
medicinski centar Bel Medic Slavija
prva strana investicija u zdravstvo Srbije
VMA
centri za transplantaciju koštane srži u Srbiji
transplantacija koštane srži
transplantacija matičnih ćelija
matične ćelije
Centar za transplantaciju koštane srži u KSC
Centar za transplantaciju koštane srži u Institutu za majku i dete
Centar za transplantaciju koštane srži na VMA
javna banka matičnih ćelija u Srbiji
RFZO
Dom zdravlja Labudovo brdo
automatska overa kartica zdravstvenog osiguranja
automatska overa zdravstvenih knjižica
e recepti
elektronski recepti
izdavanje elektronskih recepata
izdavanje e recepata
zgrada Hitne pomoći u Novom Sadu
izgradnja nove zgrade Hitne pomoći u Novom Sadu
Opšta bolnica Kragujevac
Dom zdravlja Borča
Sekretarijat za zdravstvo grada Beograda
Gradski zavod za javno zdravlje Beograd
GZZJZ Beograd
Podelite:
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.