NavMenu

Kiril Tjurdenjev, generalni direktor NIS - Ne očekujem poskupljenje goriva u Srbiji

Izvor: RTS Četvrtak, 18.01.2018. 14:30
Komentari
Podeli
Kiril TjurdenjevKiril Tjurdenjev
Sirova nafta na svetskom tržištu poskupljuje, što se odražava i na cene na našim pumpama. Ipak, generalni direktor NIS-a Kiril Tjurdenjev ne očekuje značajniji rast cena derivata. Za RTS kaže da Strategija razvoja NIS-a do 2025. kompaniju uvodi u novi investicioni ciklus.

Kiril Tjurdenjev je u intervjuu za RTS rekao da je najvažnije što u pančevačkoj Rafineriji grade ekološko postrojenje "duboka prerada", koje omogućava proizvodnju mazuta bez sumpora.

- To je trenutno ključni projekat NIS-a, investicija od 300 mil EUR, a postrojenje će početi da radi u trećem tromesečju 2019. godine. Drugi značajni pravac je očuvanje proizvodnje, želimo da nastavimo da proizvodimo naftu i gas u Srbiji, kao i u regionu. Treći važan pravac je dalje unapređenje naše maloprodajne mreže - rekao je Tjurdenjev.

Kako i gde vidite NIS do 2025?

- Nama je bitno da zadržimo lidersku poziciju u Srbiji. Da budemo najprofitabilnija i najefikasnija kompanija u državi, jer nam je važno to što doprinosimo srpskom budžetu, a po osnovu poreza punimo ga oko 15%. Ipak, savremena realnost, u okviru četvrte industrijske revolucije, unosi izazove i u naše poslovanje. Zato moramo brzo da odgovaramo na njih, bez obzira na to da li je reč o informacionim ili inovativnim tehnologijama koje menjaju proizvodnju ili naše potrošače, a kao što su električni automobili ili druge tehnologije koje mogu značajno da utiču na naše poslovanje.

NIS već nekoliko godina uspešno posluje u zemljama regiona, ima li planova za širenje poslova?

- Imamo projekte proizvodnje nafte i gasa u Rumuniji čija je realizacija u toku. Našu maloprodajnu mrežu benzinskih stanica kojom raspolažemo u četiri države razvijamo prvenstveno u pogledu kvaliteta, ali i unapređenja efikasnosti. Kako obezbeđujujemo sigurnost snabdevanja gorivom potrošače u Srbiji, težimo tome i u susednim zemljama.

Pored naftne delatnosti, NIS se bavi i proizvodnjom struje, licencirani je trgovac strujom. Ima li kupaca?


- Ima. Električna energija jedan je od biznis-pravaca koje ćemo dalje da razvijamo. Sa Gazprom Energoholdingom već radimo na projektu izgradnje termoelektrane - toplane Pančevo, vrednom 180 mil EUR, koji će nam 2019. obezbediti i električnu i toplotnom energiju za potrebe kompanije, a ostatak ćemo plasiratari na tržište. Nadam se da ćemo sa našim partnerima u budućnosti izgraditi i vetropark Plandište - investiciju od oko 140 mil EUR. To će nam omogućiti da postanemo značajan igrač na domaćem tržištu električne energije, ali i da povećemo obim trgovine.

Na svetskim berzama, cena sirove nafte poslednjih meseci konstantno raste. Kakve cene derivata na pumpama možemo da očekujemo?

- Dve trećine količina nafte koje prerađuje NIS uvozi. Samim tim, mi smo deo svetskog tržišta koje utiče na nas. Ipak, šta je za nas prioritet? Pod jedan, to su sigurnost snabdevanja domaćeg tržišta i potrebe naših klijenata. Pod dva, tu su kvalitet naftnih derivata i nove vrste goriva. Bez sumnje, trudićemo se da usklađujemo bilo kakve oscilacije cena i ne očekujem u narednom periodu značajnije promene cena goriva u Srbiji.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Saobraćaj

Jovanović: Razmotriti kupovinu Siemens tramvaja proizvedenih u Kragujevcu za GSP Beograd

Gradska vlast u Beogradu treba da razmotri kupovinu tramvaja od kompanije Simens (Siemens), koji se proizvode u Kragujevcu, ukazao je direktor Centra za lokalnu samoupravu (CLS) Nikola Jovanović. Jovanović je u pisanoj izjavi podsetio da je pre tri godine tadašnji zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić najavio mogućnost kupovine Simens tramvaja koji se proizvode u Kragujevcu, za potrebe beogradskog GSP-a. - Kako su ovi tramvaji bili u

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.