NavMenu

Geotermalna energija konačno će grejati Mačvane - Uskoro početak radova na toplovodu u Bogatiću

Izvor: RTS Sreda, 17.01.2018. 17:06
Komentari
Podeli
Termalni izvor u Bogatiću (Foto: Sead Saitovic)Termalni izvor u Bogatiću
Posle skoro četiri decenije, otkad je otkrivena prva bušotina termomineralne vode u Mačvi, konačno počinje njena primena za grejanje javnih ustanova. U Bogatić su dopremljene cevi za prvi toplovod.

Radovi će početi čim vremenske prilike dozvole, a toplovod će koristiti kapacitet termalne bušotine BB 1, temperature 76 stepeni. To je jedinstven projekat grejanja na geotermalnu energiju u Srbiji, čija je vrednost oko 120 miliona dinara.

Obuhvaćeni su objekti Predškolske ustanove, osnovne i srednje škole, zgrada opštine, suda, Cenra za socijalni rad, JKP Bogatić i policije.

Biće to otvoreni sistem grejanja sa podstanicama u svakom od navedenih objekata sa izmenjivačima bez klasične toplane. Radovi će biti gotovi za 120 dana a Mačvani će se na ovaj način grejati od sledeće sezone.


Iz osam bušotina termalne vode u Mačvi na površinu svakodnevno izađe energija koja se može porediti sa 63 tone tečnog goriva. Kada ovaj sistem grejanja počne ra radi, ostvariće se ušteda od 150.000 EUR godišnje.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

22.04.2024.  |  Saobraćaj

Grad Beograd prodaje garaže - Početna cena 7.000 EUR

Grad Beograd oglasio je prodaju nepokretnosti u javnoj svojini, a reč je o garažnim prostorima u Ulici Salvadora Aljendea 18A. Na prodaju je ponuđeno 12 garaža, površine po 14 m2, koje se nude po početnoj ceni od po 7.000 EUR. Rok za podnošenje prijava je 30. april, a više detalja pogledajte OVDE.

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.