NavMenu

Delta Holding planira 600 mil EUR ulaganja do 2021. - Dobit u 2017. porasla na 4,75 milijardi dinara

Izvor: eKapija Četvrtak, 18.01.2018. 12:53
Komentari
Podeli
Dejan Jeremić (Foto: Delta holding)Dejan Jeremić
Delta Holding planira da u naredne tri godine investira 600 mil EUR, najviše u nekretnine i agrar, rekao je danas potpredsednik te kompanije Dejan Jeremić.

On je, govoreći o rezultatima poslovanja Delta Holdinga u 2017, rekao da su realizovani svi planirani projekti i da se ta "kompanija potvrdila kao najveći regionalni investitor".

Prema rezultatima poslovanja, 2017. je bila jedna od najuspešnijih godina za Deltu, a tokom prethodnih 12 meseci ostvaren je ukupan prihod od 55,8 milijardi dinara, odnosno 11,3% više nego u 2016. godini.

Ostvarena je dobit pre plaćanja poreza na dobit, kamata i amortizacije (EBITDA) u iznosu od 4,75 milijardi dinara, što je za 33,9% više u odnosu na 2016. godinu, a Delta Holding je prošle godine na ime poreza i doprinosa u budžet Srbije uplatio 11,2 milijarde dinara.

Sve članice Delta Holdinga su prošle godine ostvarile veće prihode, a najveći udeo u ukupnom prihodu imali su Delta agrar (43%) i Delta distribucija od (38%).

Gradnja objekata u Beogradu i dalje čeka na dozvole

- Planiramo da ove godine otvorimo šoping centar u Varni u Bugarskoj, gde smo uložili 120 mil EUR, kao i šoping centar u Banjaluci, gde je investirano 70 mil EUR - rekla je direktorka Delta Real Estate Zorana Ždrale Burlić.

Projekat u Bugarskoj radi se sa kompanijom AP Investments, a ranije je saopšteno da se očekuje da radovi budu završeni do maja sledeće godine, za kada je predviđeno i otvaranje tržnog centra.

U tržnom centru biće i oko 160 lokala različite namene, dok će bioskop sa 12 sala biti najveći u Bugarskoj.

Delta Planet BanjalukaDelta Planet Banjaluka
Kada je šoping mol Delta Planet u Banjaluci u pitanju, otvaranje je planirano za jesen 2018. a osim prodavnica u centru će se naći i bioskop na 1.500 m2 sa 5 bioskopskih sala i najmodernijom tehnologijom. Tržni centar imaće 1.000 parking mesta, supermarket i deo sa restoranima.

Zorana Ždrale Burlić je ponovila i da ta kompanija planira da, kada dobije dozvolu, počne gradnju Delta planet šoping centra na Autokomandi u Beogradu, gde će investirati 200 mil EUR i zaposliti 4.000 radnika.

Dodala je i da ta kompanija planira gradnju Delta centra na 80.000 kvadrata u Bloku 20, u okviru koga će biti i hotel Intercontinental Beograd sa pet zvezdica, kao i ekskluzivni poslovni prostor. Plan detaljne regulacije za deo novobeogradskog Bloka 20, na kome Delta Holding namerava da zida oblakoder i poslovni hotel, nalazio se nedavno na javnom uvidu.

Inače, Delta Holding je još pre osam godina na ovom placu od 2,6 hektara u Ulici Milentija Popovića planirao gradnju objekta Delta tower od 36 spratova i 144 metra visine.

U taj projekat će uložiti 110 mil EUR, dok će u poslovnu zgradu kompanije biti uloženo 35 mil EUR.

Predstavnici Delta Holdinga istakli su i da projekat Indigo hotela i ritejl centra u centru Beograda napreduje po planu. Prvi Indigo hotel u Beogradu biće otvoren u Čika Ljubinoj ulici, a gradnja bi trebalo da počne na proleće.

U projekat u centru Beograda biće uloženo 20 mil EUR i trebalo bi da bude gotov za 18 meseci.

Kompanija, inače, planira da ponovo učestvuje na tenderu za izbor partnera za rekonstrukciju i upravljanje najvećim kongresnim centrom u Srbiji - beogradskim Sava Centrom - i spremna je da u obnovu ovog objekta uloži 25 mil EUR.

Kompanija Delta Holding odranije planira gradnju tržnog centra Delta Planet u Nišu, a početak radova očekuje se uskoro. Vrednost projekta iznosi 80 mil EUR, a predviđeno je da gradnja traje 15 meseci.


U poljoprivredu 41 mil EUR investicija

Kada je poljoprivreda u pitanju, Delta u ovoj godini planira da investira 40,9 mil EUR i da u narednih četiri do pet godina ima čak 1.000 hektara pod voćem.

Jedna od planiranih investicija je i u Centar za doradu semena u Staroj Pazovi, vredan 12 mil EUR.

Ivan KostićIvan Kostić
Direktor Delta agrara Ivan Kostić je rekao i da je ta kompanija, bez obzira na loše vremenske prilike, povećala prihode od agrara u 2017. za 14%, izvezla robe za 62 mil EUR, dok je istovremeno investirala 24,1 mil EUR.

On je podsetio i da se Deltina farma svinja u Vladimirovcima ubraja u tri najbolje na svetu, a u osnivanju je i farma od 6.000 ovaca i 15.000 jaganjaca.

Na pitanje novinara da li se farma ovaca osniva zbog izvoza tog mesa u Kinu, potpredsednica Delta Holdinga Marija Desivojević Cvetković rekla je da bi bilo bolje da je država obezbedila uslove za izvoz svinjskog mesa, jer ga ima više nego ovčijeg.

- Da je potpisan sporazum za izvoz svinjskog mesa u Kinu, to bi bio podstrek za veću proizvodnju - rekla je Desivojević Cvetković i dodala da će kompanija ovčije meso izvoziti u Kinu, ako budu imali dovoljne količine za taj posao.

Osnovni cilj, rekli su ranije iz Delte, je prodaja jagnjadi na domaćem tržištu, a kako budu rasli kapaciteti i proizvodnja prodavaće se i u drugim zemljama, pre svega na Bliskom istoku.

Kada su ostali sektori u pitanju, Delta auto je je prodao 26% više vozila BMW, 36% više Mini automobila i 5% više Hondi. Delta DMD, distributivni sektor Delta Holdinga, povećao je prihode za 11%, a broj klijenata na više od 150.

M.V.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Saobraćaj

Jovanović: Razmotriti kupovinu Siemens tramvaja proizvedenih u Kragujevcu za GSP Beograd

Gradska vlast u Beogradu treba da razmotri kupovinu tramvaja od kompanije Simens (Siemens), koji se proizvode u Kragujevcu, ukazao je direktor Centra za lokalnu samoupravu (CLS) Nikola Jovanović. Jovanović je u pisanoj izjavi podsetio da je pre tri godine tadašnji zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić najavio mogućnost kupovine Simens tramvaja koji se proizvode u Kragujevcu, za potrebe beogradskog GSP-a. - Kako su ovi tramvaji bili u

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.