Izvor: eKapija | Ponedeljak, 22.01.2018.| 10:47
Izdvojite članak Odštampajte vest

RETROSPEKTIVA 2017 - Investicije u oblasti NEKRETNINA (stambeni i poslovni prostor) koje su izazvale najveće interesovanje korisnika eKapije

(Foto: Pavel L Photo and Video/shutterstock.com)
Investicioni tim eKapije uradio je analizu i formirao rang listu investicija i investicionih ideja koje su izazvale najveće interesovanje/čitanost naših korisnika u 2017. godini. Rezultati su veoma interesantni, neki očekivani, mada ima i dosta iznenađenja, tako da smo upravo zbog toga odlučili da ove informacije podelimo sa vama.

Predstavljamo vam najzanimljivije projekte u kategoriji NEKRETNINE (stambeni i poslovni prostor).

Trend "Beogradizacije" se nastavio, pa bi ove godine naša lista mogla da se slobodno zove i "Nekretnine Beograd". Naime, među 23 najinteresantnije priče, koje su osvojile vašu pažnju, svega dve su iz drugih gradova.

Beograd sada već tradicionalno "ide u visinu", pa tako uz sve veći broj kvadrata imamo i sve veći broj spratova. No, tržište je izgleda i dalje gladno, budući da novi neboderi streme oblacima, a investitori sve većim ulaganjima.

Za konačnu listu, moraćete da se strpite još malo, ali ćemo vam otkriti zanimljiv detalj - ove godine, nakon tri leta dominacije Beograda na vodi, pobednički pehar je otišao u druge ruke. No ne brinite, nekoliko starih takmaca je i dalje je tu, ali su se za svoje mesto izborili i neki potpuno novi igrači.

Ono što je obeležilo 2017. u Beogradu, jeste procvat "poluzatvorenih" stambeno-poslovnih kompleksa, odnosno sve veći broj kondominijuma. Nastavlja se uspon investicija na Voždovcu, koji postaje jedna od omiljenih lokacija, premda se za saobraćajne probleme u nekim delovima te opštine ne nazire "izlaz iz slepe ulice". Sa druge strane reke, mesta gotovo da nema, pa nije ni čudo što sve zanima šta će se desiti sa malobrojnim slobodnim parcelama.

Godinu za nama obeležila je i ponovna najava države kao velikog investitora i izgradnja "jeftnih stanova", a ideju o povoljnim kvadartima, samo u "privatnoj režiji", aktuelizovao je i Bogoljub Karić.

Pre nego što vam otkrijemo plasman, uredičkom timu ostaje samo da ponovi svoj prošlogodišnji komentar - premda su zvuci bagera i mistrija sa prestoničkih gradilišta dobar znak, radovalo bi nas da se u 2018. barem deo fokusa prebaci i na druge gradove i opštine.

A pobednik liste 2017. je...

Budući izgled Skyline kompleksa u Kneza Miloša
Budući izgled Skyline kompleksa u Kneza Miloša (Foto: Ami Mur, SkyLine)
...kompleks Skyline u Ulici kneza Miloša. Ekskluzivne kule smenile su na "tronu" naše retrospektive Beograd na vodi, koji je protekle tri godine imao vodeću poziciju.

Kompleks Skyline vredan 200 mil EUR, sastojaće se od tri kule - jedne poslovne i dve stambene. Ukupno, ovde je planirano oko 100.000 m2 poslovnog, stambenog i maloprodajnog prostora. Iza projekta stoji AFI Europe, jedna od vodećih kompanija u oblasti razvoja nekretnina i investicija u centralnoj i istočnoj Evropi, koja je već prisutna sa projektima Airport City Belgrade i kondominijumom Central Garden (u kome je zajedno sa Shikun & Binui Group). Ekskluzivni zastupnik prodaje za Skyline je CBS International (CBRE Srbija).

Za prestižno drugo mesto izborila se ovogodišnja debitantkinja - Stattwerkova buduća zelena zgrada na Zelenom vencu.

Objekat nekadašnje Beobanke dobio je novog vlasnika, ali i nadu da će konačno dobiti i novu svrhu. Nemački Stattwerk, kako je najavljeno, na ovoj lokaciji planira prvi zeleni soliter u Beogradu. U njemu će svoje mesto naći prodajni salon za električna prevozna sredstva, kao i poslovni prostor namenjen "zelenim" kompanijama, startapima i organizacijama. Statwerk je, inače, izgled budućeg solitera prepustio najboljima, te je međunarodni žiri odabrao idejno rešenje na arhitektonskom konkursu.

Beogradu na vodi ove godine pripala je - bronza. Projekat koji je, dopadao vam se ili ne, jedan od graditeljskih poduhvata decenije, nastavlja da se razvija. Useljenje u prvu stambenu zgradu očekuje se ovog proleća. Počeli su glavni radovi na najvećem tržnom centru u regionu, BW galeriji, kao i prodaja luksuznih brendiranih St. Regis stanova, prvih u Evropi.

Zemunske kapije su u ovogodišnjem plasmanu zauzele 4. poziciju, zabeleživši veliki skok sa prošlogodišnjeg 12. mesta. Od lanjske liste do danas, na prostoru nekadašnje kasarne Aleksa Dundić desile su se velike promene, te je tako letos počela izgradnja tri prve zgade, čije se useljenje očekuje u septembru 2018.

Budući izgled Voždovih kapija
Budući izgled Voždovih kapija
Slede dve nove voždovačke zvezde - Voždove kapije na petom, i Panorama Voždovac na šestom mestu.

Izgradnja prvog kondominijuma na Voždovcu počela je prošlog marta, a radovi napreduju punom parom. Voždove kapije sastojaće se od više od 700 stambenih jedinica sa podzemnim parking prostorom, maloprodajnog prostora u prizemlju namenjenog mnogobrojnim uslužnim delatnostima, kao i zatvorenog privatnog parka na 7.000 m2. Ovaj projekat je nastavak aktivosti izraelskog Shikun & Binui Group na tržištu Srbije.

Kompanija Alpros, na uglu Vojvode Stepe i Voždovačkog kružnog puta gradi ukupno četiri lamele sa 187 stanova, tri poslovna prostora i četiri lokala. U okviru kompleksa Panorama Voždovac, biće izgrađeno i 219 garažnih mesta na tri podzemna nivoa. Kako je najavljeno, useljenje je planirano za septembar 2019.

Na sedmom mestu naše liste je Makiško polje, prostor od 680 ha, jedno od četiri velika područja u Beogradu čiji je razvoj u planu u narednom periodu (uz Beograd na vodi, Adu Huju i Blok 18) . U budućem naselju, za koji grad "glanca" plansku dokumentaciju, moglo bi da bude izgrađeno čak četiri miliona kvadrata, odnosno oko 10.000 stanova za oko 31.000 stanovnika. Prvonagrađeno rešenje, na arhitektonskom-urbanističkom konkursu za budući izgled Makiškog polja, predviđa, inače, i novu pešačko-biciklističku pasarelu preko Savske magistrale, koja bi trebalo da omogući vezu sa Adom Ciganlijom. Bogoljub Karić najavljivao je, inače, nekoliko puta da će čuveni projekat Tesla grada biti realizovan baš u Makišu. Cena kvadrata, tvrdio je Karić, bila bi oko 500 EUR. Ipak, megalomanska najava stara 20 godina još nije doživela realizaciju.

Na osmoj poziciji je uređenje blokova 12 i 13, odnosno urbanistička rešenja kojim je, u blizini YUBC, predviđena potpuna transformacija prostora.

U delu novobeogradskog Bloka 12, za područje od oko 7,95 hektara izrađen je Nacrt plana detaljne regulacije, prema kome se, uz park koji će biti očuvan, dozvoljava i gradnja oko 900 stanova, te poslovnog prostora gde bi posao moglo da nađe oko 1.270 ljudi.

Za Blok 13 su, pak, arhitekte predložile koncertnu dvoranu sa "zelenim krovom" (za buduću Filharmoniju), šoping mol i četiri solitera. Koliko su ove priče realne ostaje da se vidi, tek načim čitaocima bile su veoma interesantne.

Paunov breg
Paunov breg
Naselje Paunov breg na Banjici, koje dobija još jednu zgradu, osvojilo je 9. mesto na listi najčitanijih. U okviru Paunovog brega, izgrađeni su tržni centar i dve stambene zgrade, a kompleks će do novembra 2018. dobiti i zgradu "centar", sa pogledom na budući trg sa fontanom.

Listu deset najsjanijih zatvara kompleks na mestu biše američke ambasade u Kneza Miloša. Zgrada je srušena, a investitori su najavili da bi novi stambeno-poslovni kompleks trebalo da bude završen do 2019. godine. Ovde bi, kako je ranije objavljeno, trebalo da bude 260 luksuznih stanova.

Na 11. poziciji je GREEN HEART, poslovni kompleks koji će biti izgrađen u Bulevaru Milutina Milankovića (investicija kompanije GTC), a na 12. BS Investment Group, koja za 2018. priprema veliki projekat u centru Beograda - Green Residence.

Najkasnije u maju 2018. počeće izgradnja prvih 400.000 m2 jeftinih stanova za vojsku, policiju i službe bezbednosti u više gradova u Srbiji, najavila je ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović. Projekat državne stanogradnje, inače, zauzeo je 13. mesto.

Osmospratnica Finvesta, kompanije koja je već sagradila nekoliko zgrada u Zrmanjskoj ulici na Banovom brdu, našla se na 14. mestu, dok je na 15. kula Business Garden.

Na 16. poziciji je vračarski Ziegel house, sedamnaestu "drži" ideja o stambeno-poslovnom kompleksu na mestu Brodogradilišta Tito, a osamnaestu planovi za popularnu lokaciju kod Arene (blok 25 i 26). Devetnaesto mesto osvojio je "revitalizovani" plan o izgradnji Kalemegdan parka, no ovo gradilište i dalje čeka bolje dane. Dvadeseta pozicija pripala je Energoprojektovom Sunnyville kompleksu u Višnjičkoj banji, 21. holandskoj kompaniji Pinnacle koja želi da gradi na lokaciji Beka. Listu zatvara još jedan Zemunac - Gornji grad (22. pozicija) i Metalčeva zgrada u Gornjem Milanovcu (23. mesto).

Pogledajte kompletnu rang listu investicija u kategoriji NEKRETNINE (stambeni i poslovni prostor) i uporedite koliko se ona slaže sa nekim Vašim razmišljanjima, ocenama i procenama.

I još nešto, da li ste videli koji projekti su izazvali Vašu pažnju u kategoriji INDUSTRIJA i POLJOPRIVREDA I PREHRAMBENA INDUSTRIJA?

Firme:
eKapija.com Beograd
Airport City Beograd
AFI Europe Amsterdam
Ambasada Izraela Beograd
CBS International Beograd
Grad Beograd
Beobanka a.d. Beograd
Beograd na vodi d.o.o. Beograd
PFB properties Beograd
Građevinska direkcija Srbije d.o.o. Beograd
Shikun Binui Group
Alpros d.o.o. Beograd
West Properties Beograd
ProCredit Bank a.d. Beograd
Zop Inženjering Beograd
Opština Čukarica Beograd
BK Group d.o.o. Beograd
Urbanistički zavod Beograda
Udruženje arhitekata Srbije
JP Direkcija za građevinsko zemljište i izgradnju Beograda
Beogradska filharmonija
GTC Srbija
Vojska Srbije
Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Republike Srbije
Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srbije
Finvest d.o.o. Beograd
KPV Invest Beograd
Grad Beograd, Sekretarijat za urbanizam i građevinske poslove
Energoprojekt Holding a.d. Beograd
Trgomen nekretnine d.o.o. Kraljevo
Napred a.d. Beograd
Kalemegdan park d.o.o. Beograd
Bureau Cube Partners d.o.o. Beograd
Merin Asset Management d.o.o. Beograd
Dalmak d.o.o. Borča
Tagovi:
eKapija retrospektiva
eKapija retrospektiva 2017
retrospektiva nekretnine
retrospektiva nekretnine 2017
stanovi Beograd
stanovi u Beogradu
novi stanovi u Beogradu
novi stambeni kompleksi u Beogradu
nove stambene zgrade u Beogradu
stanovi u centru Beograda
poslovnme zgrade u Beogradu
poslovne zgrade u Beogradu
stambeno poslovni kompleksi u Beogradu
srpsko tržište nekretnina
tržište nekretnina u Beogradu
Skyline
Skajlajn
kule Kneza Miloša
Ulica kneza Miloša
stambeno poslovni kompleks Kneza Miloša
stambeno poslovni kompleksa u Ulici kneza Miloša
stambeno poslovni kompleks u Kneza Miloša
izraelske kompanije u Srbiji
izraelske investicije u Srbiji
izraelski investitori u Srbiji
CBRE Group
zgrada Beobanke na Zelenom vencu
Zeleni venac
zelene zgrade
zeleni soliter
eko centar Beograd
ekološki centar Beograd
energetski efikasna arhitektura
energetski efikasna gradnja
BW galerija
St regis stanovi
stanovi u Beogradu na vodi
tržni centar Beograd na vodi
tržni centar u Beogradu na vodi
Courtyard by Marriott
Zemunske kapije
stanovi u Zemunu
novi stanovi u Zemunu
kasarna Aleksa Dundić
GDS
državni stanovi
državna stanogradnja
jeftini stanovi
cene stanova u Beogradu
stanovi za vojsku i policiju
stanovi za državne službenike
Voždove kapije
Panorama Voždovac
kondominijum Voždovac
kondominijum na Voždovcu
stanovi na Voždovcu
novi stanovi na Voždovcu
Trošarina
Makiško polje
stanovi Makiško polje
Tesla grad
Bogoljub Karić
Ada Huja
Blok 18
urbanističko arhitektonski konkurs Makiško polje
Savska magistrala
pešačko biciklistička pasarela
Ada Ciganlija
uređenje Makiškog polja
parcele u Makiškom polju
zemljište u Makiškom polju
YUBC
Blok 12
Blok 13
Plan detaljne regulacije Blok 12
Filharmonija
soliteri Novi Beograd
novi stanovi u Novom Beogradu
šoping mol Blok 13
Paunov breg
stanovi Banjica
stanovi na Banjici
novi stanovi na Banjici
zgrada centar Paunov breg
američka ambasada Kneza Miloša
kompleks na mestu američke ambasade u Ulici kneza Miloša
Bulevar Milutina Milankovića
soliteri u Novom Beogradu
zeleni krovovi
stambeno poslovni kompleks Voždovac
prodajno servisni centar Škoda Voždovac
poslovni prostor Voždovac
Green Heart
GTC Srbija
poslovni prostor
GTC SQUARE
FortyOne
poslovni prostor Novi Beograd
Zorana Mihajlović
Policija Srbije
Zrmanjska ulica
Banovo brdo
stanovi Banovo brdo
stanovi na Banovom brdu
novi stanovi na Banovom brdu
poslovni prostor Beograd Biznis Garden
Business Garden
Ziegel House
poslovni kompleks Vračar
poslovni prostor na Vračaru
Blok 25
Blok 26
plan detaljne regulacije blokova 25 i 26
nacrt plana detaljne regulacije blokova 25 i 26
pdr blokova 25 i 26
plan detaljne regulacije blok 26
plan detaljne regulacije blok 25
stanovi kod Arene
placevi Novi Beograd
građevinsko zemljište Novi Beograd
kule na Novom Beogradu
komercijalni prostor na Novom Beogradu
kule u Novom Beogradu
Višnjička banja
Sunnyville Beograd
stanovi u Višnjičkoj banji
stanovi Višnjička banja
Pinnacle
Beko
kompleks Gornji grad
kompleks fabrike Beko na Dorćolu
stambeno poslovni kompleks na Dorćolu
stanovi u Zemunu
lokali u Zemunu
stambeno poslovni objekat M Gornji Milanovac
Metalac stanovi Gornji Milanovac
stanovi Gornji Milanovac
poslovni prostor Gornji Milanovac
stanovi Metalca u Gornjem Milanovcu
Podelite:
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.
Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Testiraj besplatno!
Prijavite se na naš dnevni ekonomski bilten koji će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana.
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.
Testiraj besplatno!
Testiraj besplatno!
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima.
Testiraj besplatno!

Ako ste već korisnik, ulogujte se:
Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE
Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE