NavMenu

Kako je članstvo u sindikatima u Srbiji postalo demode

Izvor: Danas Sreda, 17.01.2018. 15:19
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: ASDF_MEDIA/shutterstock.com)Ilustracija
U odnosu na poslednju deceniju prošlog veka, u privredi Srbije desile su se ogromne promene. Nekadašnji veliki industrijski pogoni više ne postoje, nakon privatizacije i restrukturiranja mnogo je ljudi ostalo bez posla, a do radnog mesta se sve teže dolazi.

Uporedo s tim promenama, menjalo se i mnogo toga kada je položaj radnika u pitanju: prava zaposlenih su u najmanju ruku drugačija nego pre tri decenije, a promena ima i kad je reč o sindikalnom udruživanju. Broj članova sindikata drastično je manji, a promenila se i uloga sindikata u odnosu na kraj prošlog veka.

Prema rečima predsednika Saveza samostalnih sindikata Vojvodine Gorana Milića, do devedesetih godina prošlog veka praktično su svi zaposleni bili članovi sindikata, to se podrazumevalo, ali je sada mnogo drugačije.

- Krajem prošlog veka Savez samostalnih sindikata Srbije imao je oko 1,4 miliona članova - kaže Milić. - Kako je privreda Srbije prolazila kroz različite promene - od sankcija, tranzicije, privatizacije - smanjivao se i broj članova sindikata, te je brojka drastično opala i sada imamo oko 400.000 članova.

Koliko je smanjenje drastično, objašnjava Milić, pokazuje i to što u Vojvodini člansku kartu Saveza samostalnih sindikata Vojvodine sada ima oko 110.000 zaposlenih, a pre 25 godina samo u Novom Sadu ih je bilo oko 25.000 više.

- Tada je u Novom Sadu bilo 135.000 zaposlenih koji su bili članovi našeg sindikata, a sada se njihov broj kreće oko 30.000. Slično je i u ostalim gradovima u Vojvodini, pa je tako člansku kartu našeg sindikata u Somboru nekad imalo oko 33.000 radnika, a sada ih je oko 5.000, u Subotici je oko 14.000 članova, što je daleko manje nego pre gotovo tri decenije, kada ih je bilo oko 55.000. U Sremskoj Mitrovici je broj naših članova sa oko 18.000 pao na oko 4.000, a u Zrenjaninu, umesto nekadašnjih oko 40.000 zaposlenih, člansku kartu SSSV-a ima njih oko 5.000. Manje članova sindikata ima i u Kikindi i Bačkoj Palanci, gde je njihov broj sa oko 17.000, opao na oko 5.500 - kaže Milić.

Za opadanje broja članova sindikata i interesa radnika da budu deo sindikalne organizacije ima mnogo razloga, ukazuje Milić, među kojima je i daleko manji broj zaposlenih nego ranije.

- Mnogo fabrika je zatvoreno, mnoga preduzeća su u stečaju, a pojedini poslodavci ne dozvoljavaju sindikalno organizovanje zaposlenih i prilikom prijema radnike uslovljavaju da ne budu članovi sindikata. Ipak, u SSSV-u smo optimisti, a za to imamo i razlog, jer se broj naših članova stalno povećava i svakog meseca u Vojvodini imamo nove članove - navodi Milić.

Promenila se i uloga sindikata u odnosu na period pre tri decenije. Tada radnici nisu brinuli za sigurnost radnog mesta i radnička prava nisu bila ugrožena, dok je danas zaštita radničkih prava i borba za poboljšanje položaja zaposlenih u fokusu rada predstavnika sindikata. Položaj radnika je, ukazuje Milić, sve gori i veliki broj zaposlenih strahuje da li će i sutra raditi. Ipak, ističe sagovornik Danasa, organizovanje radnika u sindikate je potrebno i u korist je zaposlenih, jer se jača i položaj sindikata, a time je i borba za radnička prava kvalitetnija.

- Izuzetno je važno da se promeni svest i da zaposleni shvate da je organizovanje u sindikate dobro za njih, jer se za njihov bolji položaj neće boriti niko drugi do njih samih, i da je, što je članova sindikata više, veća i mogućnost da se naprave pozitivni pomaci u sferi radničkih prava. Takođe, za bolji položaj radnika važno je i da se poštuju zakoni i propisi u oblasti radničkih prava, da se onemogući izrabljivanje radnika i da zaposleni ne strahuju od gubitka radnog mesta - kaže Milić.

Tri reprezentativna sindikata

Pristupanje sindikatima danas se značajno razlikuje od onog od pre tri decenije, jer se u vreme SFRJ članstvo u sindikatu podrazumevalo odmah po zaposlenju. Takođe, u to vreme je postojao samo jedan sindikat, a sada je situacija promenjena, pošto postoje tri reprezentativna sindikata, a uz Savez samostalnih sindikata Srbije, to su i Nezavisnost i ASNS, a ima ih još mnogo. Slobodno bi se moglo reći da sindikalnih organizacija ima sve više, a radnika, koji su spremni da budu članovi sindikata, sve manje.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

16.04.2024.  |  Vesti

Poljski lanac Žabka dolazi u Srbiju?

Poljska grupacija Żabka planira da uđe na više tržišta Jugoistočne Evrope. Kompanija iz Poljske nedavno je registrovala internet domen za Srbiju, dok je istovremeno u Rumuniji akvizicijom preuzela kompaniju za distribuciju hrane. Pored akvizicije, registrovana je i posebna kompanija za razvoj maloprodajne mreže, saznaje portal Retail Serbia. Na upit ovog portala kako gledaju na srpsko tržište imajući u vidu da su nedavno kupili domen

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.