Izvor: Blic | Utorak, 16.01.2018.| 19:49
Izdvojite članak Odštampajte vest

Budimku merkaju Kostić, Matijević, Kinezi, Arapi...

(Foto: pilipphoto/shutterstock.com)
Prema saznanjima Blica, požešku Budimku, čiji bankrot je nedavno proglasio Privredni sud, oslobodivši firmu duga od 13 mil EUR, zainteresovani su da kupe i Petar Matijević i Miodrag Kostić, čije se kompanije, u dugom redu firmi koje se interesuju za ovo preduzeće, kotiraju kao najozbiljniji potencijalni kupci.

Sagovornik Blica, upućen u prilike u vezi sa prodajom Budimke, kaže da interesovanje Kostića i Matijevića ne traje od juče i da su obojica razradila poslovne planove još pre proglašenja bankrotsva.

- Obojica su angažovala konsultantske kuće koje već imaju sve papire o preduzeću. Žele da nastave Budimkin program voćnih sokova, džemova i marmelada. Takođe i povrtarski, s obzirom da raspolažu velikim zemljištem u Vojvodini, gde uzgajaju povrće, a u Požegi imaju sve uslove za preradu - priča izvor Blica.

Budimka raspolaže hladnjačom, pogonom za preradu mesa i farmama, što je prilika Petru Matijeviću da proširi biznis, dok Kostića, kako saznaje Blic, mesarski potencijali ne interesuju.

I jedan i drugi za konkurente kod kupovine Budimke imaće dve ozbiljne kompanije iz Kine. Jednu od njih promovisala je 2016. u Beogradu kineska delegacija predvođena predsednikom ove zemlje Si Đinpingom. Tada je obećano ulaganje od 15 mil EUR, stvaranje mreže od 1.000 kooperanata i otvaranje fabrike u kineskoj provinciji Hebei, koja bi nosila ime Budimke, a sirovine kupovala u Srbiji.

Takođe, ponudu sprema i Al Dahra iz Ujedinjenih Arapskih Emirata, koja se već pozicionirala u srpskoj agrarnoj industriji, takođe i jedan konzorcijum iza koga stoje firme iz Rusije, Mađarske i Nemačke.

Đorđe Stevanović, jedan od pet članova Veća poverilaca Budimke, nije želeo da komentariše saznanja Blica o interesovanju Matijevića i Kostića, već je samo kazao da se o kupovini preduzeća interesuje dvadesetak domaćih i stranih kompanija.

- U toku je procena vrednosti kompletne imovine firme i za očekivati je da će ona vredeti između 7 i 8 mil EUR. Najkasnije u martu biće oglašena prodaja po početnoj ceni ne većoj od 4 mil EUR, od kojih će biti namireno oko 25% ukupnog duga poveriocima. Interesovanje je takvo da očekujemo da će Budimka biti prodata već u prvom krugu, a proizvodnja se ne može pokrenuti bez upošljavanja 100 - 120 radnika - kaže Stevanović.

Agonija Budimke,
u kojoj je proizvodnja potpuno obustavljena decembra 2015. godine, bila je dovoljno duga da pretendenti na njeno vlasništvo dobro prouče njene adute. Prvi je, svakako, brend, drugi toliko dobro stanje opreme da bi proizvodnja mogla da se obnovi za nekoliko dana, a treći prodajna cena, piše Blic.Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.