NavMenu

Zamena registracija u kojima su Č, Ć, Š, Ž, Đ, Y i W moguća sve do 2024. - Imena gradova na tablicama neće se menjati

Izvor: Novosti Utorak, 16.01.2018. 16:47
Komentari
Podeli
(Foto: Rafal Olkis/shutterstock.com)
Čačani neće morati da menjaju tablice, jer će latinična slova sa kvačicama kojima se označavaju gradovi - preživeti. Svi ostali vlasnici automobila koji u drugom delu registracije imaju slova Č, Ć, Š, Ž, Đ, Y i W, moraće da zamene tablice kada im istekne saobraćajna dozvola. Zamena ovih tablica biće moguća sve do 2024. godine, potvrđeno je Novostima u MUP Srbije.

Prvih dana nove 2018. godine pojavilo se mnogo poluinformacija i netačnih napisa po medijima i društvenim mrežama o važnosti tablica. Novosti su pisale da se tablice sa kvačicama menjaju kada istekne saobraćajna dozvola. Njihovoj redakciji, međutim, javljali su se čitaoci, tvrdeći da im je u pojedinim agencijama rečeno da sve tablice sa kvačicama, bez obzira na datum važenja saobraćajne dozvole, moraju da se odmah zamene prilikom registracije jer navodno novi softver to zahteva. Kako je Novostima potvrđeno u MUP Srbije, tablice sa kvačicama važe dok traje i saobraćajna dozvola.

- Pravilnikom o izmenama i dopunama Pravilnika o registraciji motornih i priključnih vozila koji je stupio na snagu 29. jula 2017, propisano je da će se registarske tablice koje su izdate do dana stupanja na snagu ovog Pravilnika, a čija registarska oznaka sadrži latinična slova Č, Ć, Š, Ž, Đ, Y i W, zamenjivati postepeno nakon isteka roka važenja od sedam godina saobraćajne dozvole izdate za vozilo - kaže se između ostalog u objašnjenju MUP Srbije dostavljenom Novostima.

- To znači da će se sve takve tablice zameniti najkasnije do 2024. godine.


Istim Pravilnikom predviđeno je da rok važenja registarskih tablica za vozila koja nemaju latinična slova sa kvačicom iznosi devet godina. Nakon isteka važenja saobraćajne dozvole i registarskih tablica, vlasnici vozila snose redovne troškove koji se plaćaju prilikom izdavanja novih registarskih tablica.

- Postepeno povlačenje ovih registarskih tablica iz saobraćaja vrši se kao rezultat bezbednosnih potreba i intenzivnih aktivnosti na usklađivanju sa relevantnim propisima i standardima Evropske unije u oblasti međunarodne policijske saradnje - ističu u MUP.

Cena tablica

Saobraćajna dozvola za putnička vozila, teretna vozila i motocikle košta 1.314 dinara. Od tog iznosa 660 dinara se plaća Zavodu za izradu novčanica i 654 ide na račun MUP Srbije.

Registraciona nalepnica košta 440 dinara, a za registarske tablice za putnička i teretna vozila treba izdvojiti 2.190 dinara.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Industrija, Saobraćaj, Finansije

Grad ustupa privatnicima više od 30 zemunskih i palilulskih autobuskih linija - Spreman nacrt JPP na deset godina, posao težak pola milijarde evra

Gradske linije na potezima 100 i 700, kao i još nekoliko linija koje prelaze preko Novog Beograda i Zemuna, definitivno će biti ustupljene privatnim prevoznicima. Danas se održava hitna telefonska sednica Privremenog organa grada, na kojoj je od 100 tačaka, najvažnija upravo ona koja se tiče Odluke o usvajanju predloga projekta javno-privatnog partnerstva u obavljanju javnog prevoza na pomenutim linijama. Nacrtom ove odluke predviđeno je

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.