NavMenu

RETROSPEKTIVA 2017 - Investicije u oblasti POLJOPRIVREDE I PREHRAMBENE INDUSTRIJE koje su izazvale najveće interesovanje korisnika eKapije

Izvor: eKapija Sreda, 17.01.2018. 10:23
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Brian Kinney/shutterstock.com)Ilustracija
Investicioni tim eKapije uradio je analizu i formirao rang listu investicija i investicionih ideja koje su izazvale najveće interesovanje/čitanost naših korisnika u 2017. godini. Rezultati su veoma interesantni, neki očekivani, mada ima i dosta iznenađenja, tako da smo upravo zbog toga odlučili da ove informacije podelimo sa vama.

Predstavljamo vam najzanimljivije projekte u kategoriji POLJOPRIVREDA I PREHRAMBENA INDUSTRIJA.

Prerađivačka industrija je i ove godine bila dominantna na našoj listi, pa su se među prvih 20 investicija našli prerađivači i proizvođači voća, povrća, testenina, kao i pčelari koji su počeli pripreme za izgradnju fabrike meda u Rači. Veliko interesovanje vladalo je za sudbinu PKB korporacije, a zanimljive su bile i priče o novim zasadima, te novim pogonima prehrambene industrije u Srbiji.

U 2017. godini primetan je bio i dalji razvoj vinarstva, a nekoliko vinarija najavilo je značajna ulaganja, pre svega u pogone, vinske podrume i degustacione sale, kako bi kompletirali turističku ponudu. Osim vina, aktivni su bili i pivari.

Kao novitet na listi investicija u poljoprivredi ove godine su se pojavili strani proizvođači stočne hrane. Karakterističan je bio i uspon proizvodnje gotovih jela i smrznutih proizvoda. Vlasnici firmi koje raspolažu sa nekoliko hilljada hektara obradive zemlje, ribnjacima i farmama krava i svinja, odlučili su da promene način poslovanja i osim sirovina počnu da plasiraju i gotove proizvode na domaće i strano tržište, što je u skladu sa strategijom i preporukama države da se tržištu ponudi dodatna vrednost.

Aktivni su bili i konditori, a počela je i dugo najavljivana izgradnja regionalnih hidrosistema, koji bi trebalo da omoguće značajno povećanje navodnjavanih površina u Srbiji.

Sudeći prema našoj listi, reklo bi se da je 2017. godina bila bogata investicijama u poljoprivredi i prehrambenoj industriji, a osim već realizovanih projekata svi nestrpljivo očekuju i rezultate najavljenih ulaganja...

Ilustracija (Foto: Patrik Jech/shutterstock.com)Ilustracija
Čitaocima eKapije najzanimljivija je bila sudbina PKB korporacije, pa su tekstovi o privatizaciji ovog poljoprivrednog kombinata bili najčitaniji, odnosno našli su se na prvom mestu liste. I prošle godine ova tema je bila među najinteresantnijim, ali je tada zauzela tek deveto mesto.

Iako je ministar privrede Srbije Goran Knežević očekivao da PKB dobije novog vlasnika do kraja prošle godine, to se ipak nije dogodilo. Najnovija informacija iz ovog ministarstva je da se za PKB očekuje nova procena, a poslednjih dana 2017. na spisku zainteresovanih za privatizaciju ili strateško partnerstvo našao se i američko-kanadski konzorcijum koji se bavi stočarstvom i proizvodnjom voća. Prvi obavezujući poziv očekuje se nakon procene privatizacionog savetnika, iako je ministar poljoprivrede Branislav Nedimović rekao početkom 2018. da konačna odluka o strategiji privatizacije PKB-a još nije doneta.

Da podsetimo, nakon što je Ministarstvo 19. januara 2017. objavilo javni poziv za prikupljanje pisama investitora zainteresovanih za učešće u postupku privatizacije PKB-a i četiri zavisna preduzeća - Poljoprivredna avijacija PKB, EKO - LAB, PKB Agroekonomik i Veterinarska stanica PKB, na tender se javilo osam investitora iz Srbije i sveta, a pisma o zainteresovanosti za PKB do 17. februara poslale su kompanije Matijević i MK Grupa iz Srbije, Al Dahra iz Ujedinjenih Arapskih Emirata, dve kompanije iz Velike Britanije, jedna iz Kine i jedna iz Singapura, kao i jedan privrednik iz Kovina.

Sredinom godine i Bogoljub Karić je bio zainteresovan da kupi PKB, ali je njegova ponuda od 30 mil EUR za preuzimanje kompanije, što je više od četiri puta niže od realne vrednosti, odbijena.

Drugu poziciju na listi eKapije zauzela je, kao i prošle godine, fabrika nudli nepalske kompanije CG Foods Europe. Ova kompanija, koja je u avgustu 2016. godine počela gradnju pogona u Rumi, deo je globalnog konglomerata Cinnovation Group, a proizvodnju u svom novom objektu počela je 19. septembra 2017.

Do kraja 2018. godine investitor je u obavezi da zaposli ukupno 409 radnika, a za proizvodnju nudli koristiće gotovo 90% sirovina iz Srbije. Takođe, planira da iz Rume na strana tržišta plasira 80-90% proizvoda. Vrednost investicije u startu je procenjena na 8,5 mil EUR, uz najavu da bi mogle da porastu na više od 13 mil EUR.

Voćnjak Delta Agrara u ZaječaruVoćnjak Delta Agrara u Zaječaru
Na trećem mestu našla se investicija kompanije Delta Agrar, koja je svoju voćarsku i stočarsku proizvodnju proširila i na istočnu Srbiju. Nakon najvećeg voćnjaka u ovom delu Evrope podignutog u Čelarevu, tokom 2016. i 2017. zasađeno je i prvih 100 hektara voćnjaka u Zaječaru. Novost u ovom zasadu je nova sorta klupskih jabuka - Evelina, a u Zaječaru su podignuti i zasadi trešnje, pljosnatih breskava, kao i šljive italijanske sorte Anđelino. Po prvi put je Delta Agrar podigao i vinograd, na površini od 7,5 hektara, sa 10 sorti besemenog stonog grožđa, kojeg trenutno na tržištu ima u malim količinama, a veoma je traženo.

Uz širenje voćarske proizvodnje, Delta Agrar je odlučio da prvi put uđe i u sektor ovčarstva. Reč je o adaptiranoj farmi Vražogrnac, u blizini voćnjaka u Zaječaru, gde u prvoj fazi imaju 500 grla, a namera je da dostignu broj od 2.000. Na drugoj lokaciji u Zaječaru, planiraju uzgoj još 2.000 ovaca.

Najavljena investicija kompanije Aleva, koja bi na proleće 2018. godine trebalo da počne izgradnju novog industrijskog kompleksa u Novom Kneževcu, našla se na četvrtoj poziciji. Hristivoje Milošević, predsednik i vlasnik Aleve, govorio je o ovom ulaganju još u junu 2017, a planirano je da radovi na parceli koja se nalazi uz trenutni kompleks fabrike traju 18 meseci. U nove pogone biće premeštena čitava sadašnja proizvodnja, magacini, kao i deo uprave. Vrednost investicije procenjena je na više od 10 mil EUR, a novi pogon imaće oko 12.000 kvadrata.

Petoplasirana je kompanija Swisslion-Takovo, koja je postala novi vlasnik Vršačkih vinograda, za sumu od 575 miliona dinara. Rodoljub Drašković rekao je da se nada da će Vršačkim vinogradima vratiti ugled koji su imali krajem prošlog veka, a najavio je i nove investicije u vršačke podrume i u preradu grožđa.

Proizvodnja smokija u Soko ŠtarkuProizvodnja smokija u Soko Štarku
Šestu poziciju zauzeo je Soko Štark koji je u 2017. obeležio 45. rođendan smokija, najstarijeg flipsa proizvedenog u jugoistočnoj Evropi. Prema rečima generalnog direktora kompanije Matjaža Vodopiveca, u inoviranje linije smokija uloženo je oko 2 mil EUR, a najavljeno je i da kompanija planira kontinuirane investicije u automatizaciju proizvodnje, te širenje smokija na regionalno tržište.

Vinarija Matalj, koja u Negotinskoj krajini gradi novi pogon i degustacionu salu, našla se na sedmom mestu naše liste investicija. Nikola Mladenović osnovao je vinariju 2004. godine, a danas godišnje proizvode oko 70.000 litara vina Kremen Kamen, Dušica i Terasa.

Nakon otvaranja novog pogona, na površini od 1.600 m2, očekuju više nego dvostruko povećanje proizvodnje - na 150.000 litara godišnje. Okončanje svih poslova, odnosno otvaranje degustacionog prostora, najavili su za 2018. godinu.

Kompanija Don Don otvorila je krajem juna 2017. prvu fabriku tosta na Balkanu i time zaslužila osmu poziciju. U pogon u Kragujevcu uloženo je 10 mil EUR, a dnevni proizvodni kapacitet je 100.000 komada pakovanog tosta, dok je mesečni čak tri miliona. Pogon ima dve hale od po 1.260 m2 i skladište od 420 paletnih mesta (240.000 komada), a u novoj fabrici proizvodni proces je potpuno automatizovan.

Fabrika tosta u Kragujevcu snabdevaće sva tržišta u regionu, a iz Don Dona imaju velike planove za Srbiju, pa su za proleće 2018. najavili otvaranje pogona i u Zaječaru.

Fabrika tosta u KragujevcuFabrika tosta u Kragujevcu
Deveto mesto naše liste zauzeo je početak izgradnje regionalnih hidrosistema sredinom avgusta, koji bi trebalo da omoguće značajno povećanje navodnjavanih površina u Srbiji. U pitanju su projekti koji se finansiraju iz kredita Ujedinjenih Arapskih Emirata (takozvani Abu Dabi fond), od oko 100 mil USD. Reč je o dvonamenskim sistemima Jankov Most (Zrenjanin), Itebej i Međa (Žitište) i Rečej (Kula), a nakon Zrenjanina, Kule i Žitišta, očekuje se otvaranje i još pet gradilišta u Vojvodini.

Inače, ugovor sa Ujedinjenim Arapskim Emiratima predviđa finansiranje ukupno 14 projekata sistema za navodnjavanje. Uz 11 u Vojvodini, planirana su i tri u centralnoj Srbiji - regionalni sistem Mačva CSN6, hidrosistem Parmenac-Čačak i Pančevački rit.

Među Top 10 plasirala se i loznička Fabrika konditorskih proizvoda Nelli koja je u junu otvorila novi pogon vredan 3 mil EUR. Ovom investicijom kompanija je zaposlila 50 ljudi i povećala proizvodnju za 80%, a asortiman je proširen sa 40 novih vrsta čokolada, raznih ukusa i u različitim gramažama. Osim toga, kompanija osvaja i nova tržišta, pa je ugovoren izvoz u Belorusiju i Jermeniju, a najavila je i gradnju distributivnog centra.


Na jedanaestom mestu liste eKapije našlo se preduzeće Darkom iz Rumenke kod Novog Sada koje je u Severozapadnoj radnoj zoni Šapca kupilo zemljište za izgradnju otkupno-rashladnog centra za poljoprivredne proizvode. Darkom se bavi trgovinom voćem i povrćem na veliko, a osim Šapca poslovne jedinice ima i u Subotici, Vrbasu, Beogradu i Somboru. U preduzeću su za naš portal potvrdili da planiraju izgradnju otkupnog centra, na zemljištu površine 15.000 m2.

U oktobru je u selu Sutjeska, kod Sečnja, otvorena fabrika Friglo
, koja se našla na dvanaestoj poziciji. Ovaj pogon opremljen je tehnologijom poslednje generacije za obradu i zamrzavanje namirnica, a fabrika posluje u okviru Poljoprivredno-ribarskog kombinata Sveti Nikola čiji su vlasnici dve beogradske firme - Neimar V i Kemoimpex.

Kompanija Ferrero Rocher i u 2017. godini bila je zainteresovana za dodatne površine zemljišta u Srbiji na kojima bi podigla zasade lešnika za potrebe svoje konditorske proizvodnje. Ona se našla na trinaestom mestu naše liste, a pored interesovanja za kupovinu zemlje Italijani su u Zrenjaninu predstavili i mere podrške za proizvodnju lešnika, i na taj način praktično nastavili da traže partnere za proizvodnju lešnika u Banatu.

Četrnaestoplasirana je Beogradska industrija piva koja je u 2017, nakon pet neuspešnih pokušaja prodaje, konačno našla zakupca. Reč je o srpskom preduzeću M-6 Eden makedonskog biznismena Svetozara Janevskog koje će za zakup BIP-a plaćati 76.000 EUR mesečno. U julu je obnovljena i proizvodnja BIP piva, nekada poznatog brenda u zemlji i regionu, a najavljen je i plasman na tržišta regiona.

Na petnaestom mestu je investicija vinarije Kovačević koja planira gradnju novog vinskog podruma na 7.000 m2. U razvoj turizma i vinarstva uložiće više od 5 mil EUR. Vlasnik Miroslav Kovačević rekao je za eKapiju da bi izgradnja novog objekta mogla da krene već 2018, a očekivana vrednost investicije je između 5 i 10 mil EUR. Sredinom juna 2017. vinarija Kovačević je nagrađena i priznanjem Blic preduzetnik 2016.

Dalje se na našoj listi našao i prvi pak centar za borovnice u Srbiji koji je u maju otvoren u Grockoj, te "fabrika meda" u Rači, za čiju izgradnju su počele pripreme u avgustu.

I italijanska kompanija La Linea Verde je obezbedila mesto na listi, pošto je nakon prvobitne najave o otvaranju fabrike u Dobrincima kod Rume sredinom maja, rok pomeren za kraj decembra. Ovi pogoni još nisu počeli da rade, ali iz opštine Ruma za eKapiju kažu da je sve spremno - objekat je završen, radnici su prošli obuku i čeka se samo konačna odluka menadžmenta o tačnom datumu. U pitanju je fabrika za preradu i pakovanje povrća, a u Dobrincima će biti zaposleno 150 ljudi.

Tu je i holandski Royal de Heus koji je u decembru u Šapcu otvorio novi pogon za proizvodnju stočne hrane, uloživši 3 mil EUR. Sledi ga fabrika premiksa za stočnu hranu Ravago Chemicals izgrađena u Feketiću, koja je počela da radi u julu.



Pogledajte kompletnu rang listu investicija u kategoriji POLJOPRIVREDA I PREHRAMBENA INDUSTRIJA i uporedite koliko se ona slaže sa nekim Vašim razmišljanjima, ocenama i procenama.

I još nešto, da li ste videli koji projekti su izazvali Vašu pažnju u kategoriji INDUSTRIJA?

Komentari
Vaš komentar

Top priče

26.03.2024.  |  Saobraćaj

Raspisan tender za stručni nadzor za projektovanje i izgradnju nove železničke pruge Jovanovac - Rasputnica Cvetojevac - Sobovica

Infrastruktura železnice Srbije raspisala je tender za stručni nadzor za projektovanje i izgradnju nove železničke pruge Jovanovac - Rasputnica Cvetojevac - Sobovica. Kako se pojašnjava, formiranje nove industrijske zone Sobovica uslovilo je potrebu za njenim povezivanjem sa postojećom železničkom infrastrukturom, odnosno sa prugom Lapovo - Kraljevo - Lešak - Kosovo Polje - Đeneral Janković - državna granica (Volkovo). - Postojeća

eKapija+

Vidi sve
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.