NavMenu

Šta predviđaju izmene urbanističkog plana Novog naselja i Detelinare u Novom Sadu?

Izvor: Radio 021 Utorak, 16.01.2018. 14:12
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: mighty chiwawa/shutterstock.com)Ilustracija
Izmene urbanističkog plana Novog naselja i Detelinare predviđaju da nekoliko prostora umesto parkovskih i zelenih površina postanu lokacije za gradnju, saznaje 021.

Na ranom javnom uvidu nalaze se izmene plana generalne regulacije prostora između Futoške ulice, Hajduk Veljkove, Rumenačke i Subotičkog bulevara.

Na prostoru na uglu Radomira Raše Radujkova i Bulevara Slobodana Jovanovića, gde se gradi crkva, kako se navodi, menja se namena pojedinih delova parcele. U odluci se navodi i da se taj verski objekat nalazi u postupku legalizacije, što znači da Srpska pravoslavna crkva ovaj objekat gradi od 1996. godine bez građevinskih dozvola.

Druga lokacija koja se pominje u izmenama plana je prostor na Bulevaru Jovana Dučića gde se sada nalaze montažni objekti i teren FK Mladost. Ovo će i dalje biti prostor za Sportski centar Bistrica, ali se sada predlaže povećanje prostora koji će obuhvatiti sportski centar u odnosu na ostale površine na ovoj lokaciji.

Izmene plana se odnose i na prostor oivičen ulicama Bate Brkića, Seljačkih buna i Braće Dronjak, gde se danas nalaze tri montažna objekta ostala iz perioda gradnje I etape Novog naselja, koji su služili kao uprava gradilišta, a sada ih prema navodima urbanista, koriste različiti korisnici bez regulisanog vlasničkog statusa. Ovaj prostor će, umesto za izgradnju dve zgrade, sada služiti za izgradnju Kulturne stanice Novo naselje i Centra za porodični smeštaj i usvajanje.

Četvrta lokacija koja se menja je prostor na samom kraju Novog naselja, u delu koji se graniči sa Veterničkom rampom i obuhvata delove ulica Mileve Marić, Stanoja Stanojevića, Dušana Danilova i Momčila Tapavice. Ovaj prostor je sada namenjen za zidanje zgrada i sportski park, a izmene plana predviđaju da se briše prostor namenjen za park i da se poveća broj novih zgrada. Takođe, na uglu ulica Momčila Tapavice i Somborske rampe će se graditi kružna raskrsnica.

Urbanisti su predvideli i izmene na Detelinari severno od Ulice Alberta Ajnštajna, gde je bio predviđen sportski park. Međutim, sada je ovo neuređeno građevinsko zemljište namenjeno za gradnju stambenih zgrada (od tri sprata sa potkrovljem u delu prema Rumenačkom putu, odnosno petospratnice sa potkrovljem u pravcu Bulevara Evrope), kao i za vrtić.

U izmenama plana se predviđaju i izmene prostora na uglu Partizanskih baza i Ulice Stevana Hristića gde se nalazi dečije igralište i koji je do sada bio predviđen za stambenu izgradnju. Sada bi taj prostor trebalo da bude samo za dečije igralište, sportske terene i slično. Podsetimo, stanari ovog dela Novog naselja su ranije peticijom tražili da se na ovom prostoru ne grade zgrade.

Javni uvid se odnosi i na zeleni prostor duž Bulevara Evrope i Ulice Veselina Masleše, u delu od Ulice Branka Bajića do Avijatičarske. Ovaj prostor koji je predviđen za zelene površine i trasu tramvaja sada će dobiti dodatak - ispod jednog dela zelenih površina gradiće se podzemna garaža. Dok ne počne izgradnja tramvajskih šina, tu će biti privremeni sportski tereni, dečija igrališta i drugi sadržaji tog tipa.

Konačno, izmene plana se odnose i na parcelu od nekoliko stotina kvadrata u Janka Čmelika 81, gde se sada nalazi prizemna kuća sa dvorištem, koja je odavno okružena stambenim zgradama. Ovde je još ranije planirana izgradnja poslovno-stambenog objekta od dva sprata sa potkrovljem, a izmene plana se odnose samo na trasu vodovodne, telefonske i druge istalacije.

Plan je na javnom uvidu do 18. januara, a svi zainteresovani mogu ga pogledati na sajtu Urbanizma i u lokalnim mesnim zajednicama, dok se prigovori na njega mogu podneti Upravi za urbanizam u Radničkoj 2.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Industrija, Saobraćaj, Finansije

Grad ustupa privatnicima više od 30 zemunskih i palilulskih autobuskih linija - Spreman nacrt JPP na deset godina, posao težak pola milijarde evra

Gradske linije na potezima 100 i 700, kao i još nekoliko linija koje prelaze preko Novog Beograda i Zemuna, definitivno će biti ustupljene privatnim prevoznicima. Danas se održava hitna telefonska sednica Privremenog organa grada, na kojoj je od 100 tačaka, najvažnija upravo ona koja se tiče Odluke o usvajanju predloga projekta javno-privatnog partnerstva u obavljanju javnog prevoza na pomenutim linijama. Nacrtom ove odluke predviđeno je

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.