NavMenu

Aerodrom "Nikola Tesla", NIS i "Telekom" potencijalni kupci nekretnina "Jata" - za poslovne zgrade širom Evrope 35 mil EUR

Izvor: Blic Subota, 25.10.2008. 16:02
Komentari
Podeli



Tri javna preduzeća - Aerodrom "Nikola Tesla", NIS i "Telekom" spremni su da otkupe višak poslovnog prostora "Jat Airways" i na taj način pomognu jedinom domaćem avio-prevozniku da dođe do sredstava i izbegne stečaj, saznaje "Novac" u Vladi Srbije.

Ovakva ponuda, kako saznajemo, već je pre­dočena me­na­džmentu "Jata", koji nije pozitivno reagovao, nadajući se i dalje subvencijama iz budžeta.

Pomenuta ja­vna preduzeća sp­remna su da plate za po­slovne zgrade "Jata" u Beogradu, Londonu, Ljubljani, Milanu, Amsterdamu i Atini oko 35 mil EUR, i to tako što bi polovinu tog iznosa uplatile odmah, a ostatak na rate tokom 2009. godine.

Ideja u Vladi Srbije je da se istovremeno krene sa restrukturiranjem "Jata", u kome je neophodno drastično smanjiti broj zaposlenih, pa bi se deo novca od prodaje nekretnina iskoristio za stimulativni socijalni program, a ostatak novca od prodaje nekretnina išao bi na obnovu flote. Vlada je spremna i da da garancije "Jatu" da početkom sledeće godine na lizing kupi nekoliko aviona odgovarajuće klase i veličine za potrebe regionalnog saobraćaja.

"Jat" je na kraju 2007. godine imao imovinu vrednu 162,6 mil EUR i dugove od 247,4 mil EUR. Pet najznačajnijih objekata uvla­sništvu "Jata" su Poslovni centar u Bulevaru umetnosti na Novom Beogradu, Saobraćajno tehnički centar, zgrada Školskog centra, zgrada Letačke operative i poslovni prostor u Ulici kralja Milana u Beogradu ( 800 m2).

U vlasništvu "Jata" je i zemljište površine 3.815.313 m2, od čega je 3.490.105 m2 građevinsko zemljište, a ostatak poljoprivredno.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Industrija, Finansije

Stižu novi lovci na srpsko zlato - Australijski Strickland Metals kupio rudarski projekat na planini Rogozna

Strickland Metals ušao je u "unosnu srpsku zlatnu igru" nakon što je izdvojio 37 miliona dolara za kupovinu projekta Rogozna koji se može pohvaliti ogromnim resursom od 5,44 miliona unci zlatnog ekvivalenta (oko 170 tona), pišu australijski mediji. Australijski gigant Strickland Metals Limited bavi se otkrivanjem mineralizovanih sistema "svetske klase" sa fokusom na zlato i bakar. Kako navode mediji, za projekat zlata Rogozna Strickland

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.