Izvor: RTS | Utorak, 16.01.2018.| 09:24
Izdvojite članak Odštampajte vest

Štednja šansa za osiguranja, investicione fondove, ali i državu - Zarada veća od bankarskih kamata

(Foto: kozirsky/shutterstock.com)
Moguće je da Srbija ima više od 18.000 milionera, kako su to nedavno pisali podgorički mediji, izveštavajući o svoja 54 milionera. Ali samo kada se štednja u bankama obračuna u dinarima. U evrima slika je mnogo drugačija. Na samo 350 računa je više od pola miliona evra.

U proseku tačno po 962.000, podaci su Narodne banke. U bankama ukupno štedimo 9,29 mlrd EUR, a iznos bi bio i veći da kamate nisu tako niske. Tu šansu za sebe vide osiguranja, investicioni fondovi, ali i država.

Osiguranja su ponudila polisu sa jednokratnom uplatom i kamatom većom od bankarske. To je podstaklo rast životnog osiguranja, a 15% prodatih polisa su jednokratne i to je, kažu, dovoljan pokazatelj da su osiguranja iskoristila šansu.

- Trenutna fiksna kamatna stopa, i to po odluci Narodne banke, je 2,25%, a u zavisnosti od sistema dobiti od osiguravača do osiguravača, neka osiguravajuća društva daju i do 4% - ukazuje Kristof Cetl, direktor Grawe osiguranja.

U nekim osiguravajućim kućama tvrde da je vreme da se vrate osnovnoj funkciji - osiguranju, a ne štednji. Zbog toga je u ponudi i nova polisa, u kojoj osiguranje pokriva rizik za nesrećni slučaj, dok vlasnik polise preuzima rizik za to kolika je dobit.

- Nismo konkurencija investicionim fondovima, ovo je posao koji radimo zajedno sa investicionim fondovima. Mi ta sredstva ulažemo upravo u investicione fondove i za prodaju takvih vrsta polisa nama su potrebni investicioni fondovi - napominje Zoran Blagojević iz Wiener Stadtische osiguranja.

Mogućnost najsigurnijeg ulaganja pred kraj godine, ponudila je država u dinarskim i obveznicama denominovanim u evre, sa rokom otplate na dve, tri, pet i 10 godina.

- Građani Republike Srbije najradije su ulagali u desetogodišnje štedne obveznice u evrima, koje su imale prinos 4%, tako da su ukupna ulaganja u hartije u evrima skoro 17,5 mil EUR - kaže direktor Uprave za javni dug Branko Drčalić.

Ekonomista Zoran Grubešić ukazuja da su "očigledno očekivanja po pitanju ročnosti da će kamatne stope biti stabilne, odnosno relativno niske".

Dok se čeka u kom pravcu će krenuti kamate, domaće tržište raste bar u ponudi.

- Mislim da je svakako dobro da imamo tu lepezu ponude različitih finansijskih instrumenata, to omogućava i investicionim investitorima, ali ovoga puta i fizičkim licima, građanima, emitovanjem emisije državnih obveznica da se opredele - dodaje Grubešić.

Država najavljuje da će već u prvom tromesečju ove godine emitovati još obveznica namenjenih građanima, a zatim i u oktobarskoj nedelji štednje.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.