Izvor: N1 | Ponedeljak, 15.01.2018.| 15:41
Izdvojite članak Odštampajte vest

Koja državna preduzeća bi mogla da budu privatizovana u 2018?

Ilustracija (Foto: Ljubiša Aleksić/RTB Bor)
Jedan broj državnih kompanija, među kojima i neka koja gomilaju gubitke za srpski budžet, u redu su za privatizaciju. Za 2018. najavljen je tender za RTB Bor, a moguće je očekivati i rešenje za Poljoprivredni kombinat Beograd.

Kamen o vratu srpskih finansija, RTB Bor, u toku ove godine, prema najavama iz Vlade, možda konačno bude privatizovan. Novi tender za privatizaciju biće raspisan u martu. Kako i ovaj tender, kao nekoliko neuspešnih do sada, ne bi propao, mora postojati jasna strategija, smatra savetnik za strana ulaganja Milan Kovačević.

- Što se tiče RTB-a Bor, cena se popravila i sada bi bilo kupaca za Bor. Ali postavlja se pitanje kako ići, da li odvojiti rudarstvo i Bor ili ići u nekoj koncepciji sa rudarstvom i Borom? Trebalo bi davanje koncesije na rudnik uskladiti sa privatizacijom RTB-a Bor - smatra Kovačević.

Sa nekoliko neuspešnih pokušaja prodaje na spisku se nalazi i Poljoprivredni kombinat Beograd, za koji je poslednji tender objavljen u februaru 2017. godine.

Prvi pokušaj privatizacije PKB-a 2016. je propao, jer na otvaranju ponuda nije bilo zainteresovanih za početnu cenu koja je iznosla 51% procenjene vrednosti stalne imovine - 154 mil EUR. U 2017. ponovo je raspisan tender, na koji se navodno javilo osam firmi, ali do sada ništa nje urađeno.

A od ministra poljoprivrede nedavno smo saznali da odluka o strategiji privatizacije i o tome da li će država zadržati kontrolu nad PKB-om još nije poznata. Kao što nije poznato da li država za investicije ima para, podseća ekonomista Ljubodrag Savić.

- Preuzeti PKB bez prerađivačke industrije je nešto što ne može nikome doneti profit. Neko ko bi preuzeo PKB u ovakvom stanju mogao bi samo da razmišlja o vrednosti zemlje - ističe Savić.

U memorandumu potpisanom sa Međunarodnim monetarnim fondom, posle osme revizije, Srbija se izjasnila će pronaći partnere za strateški važne kompanije.

Prva dva pokušaja privatizacije RTB-a propala su jer kompanije koje su kupile RTB Bor nisu uplatile predviđeni novac, a za treći pokušaj prodaje RTB-a se niko nije ni prijavio. Nakon toga država je ušla u RTB Bor i otpisala dugove teške 900 mil EUR. U 2016. najavljen je i profesionalni menadžment, ali ni to se nije dogodilo.

Međutim, Savić smatra da najveće šanse za privatizaciju ima RTB Bor, na koji su Kinezi već bacili oko.

- Sve je moguće. Najbrže će, nadam se, da se se nađe rešenje za RTB Bor. Mislim da Kinezi imaju potrebu, imaju mogućnosti i resurse. Vlada to hoće da reši sa Kinezima, ali i oni verovatno kao stari trgovci čekaju još neke pogodnosti od Vlade. Hajde da se nadamo da će do kraja godine jedan od tih problema koji se zove RTB Bor biti uspešno rešen - kaže Savić.

Pored ovih privatizacija, koje su najavljene, moguće je očekivati da se pronađe rešenje i za kompanije koje su u petrohemijskom poslu, a veliki su teret za budžet.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.