Izvor: eKapija | Ponedeljak, 15.01.2018.| 14:17
Izdvojite članak Odštampajte vest

RETROSPEKTIVA 2017 - Investicije u oblasti INDUSTRIJE koje su izazvale najveće interesovanje korisnika eKapije

(Foto: Dmitry Kalinovsky/shutterstock.com)
Investicioni tim eKapije uradio je analizu i formirao rang listu investicija i investicionih ideja koje su izazvale najveće interesovanje/čitanost naših korisnika u 2017. godini. Rezultati su veoma interesantni, neki očekivani, mada ima i dosta iznenađenja, tako da smo upravo zbog toga odlučili da ove informacije podelimo sa vama.

Predstavljamo vam najzanimljivije projekte u kategoriji INDUSTRIJA.

Kao i godinu dana ranije, i u 2017. država je pratila ciljeve nove industrijske strategije, kako bi ubrzala industrijski razvoj i olakšala put usvajanju novih tehnologija.

Cilj je bio jasan - da se, osim podsticanja investicija koje zapošljavaju veliki broj ljudi sa manjim platama, investira u privlačenje visokotehnoloških kompanija koje će zapošljavati i bolje plaćene visokoobrazovane radnike.

Koliko je to neophodno pokazuju analize podsticajnih sredstava koje je investitorima država davala između 2006. i 2016. godine. Tako su od 188 projekata u oblasti prerađivačke industrije podsticaje dobila samo četiri projekta visoke tehnologije, i to svega 0,5% ukupno odobrenog novca.

Iako i ove godine na listi dominiraju investicije u manuelnu proizvodnju, koja zahteva zapošljavanje velikog broja radnika, interesantno je primetiti da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić na jednoj državnoj televiziji nedavno izjavio da će prvoplasirana kompanija sa naše liste svoje buduće inženjere u Srbiji plaćati 1.000 EUR mesečno.

Sumirajući rezultate predstavljene na listi, vidljivo je da, baš kao i ranijih godina, dominiraju investicije u oblasti autoindustrije. Gotovo trećina njih na listi dolazi iz ovog sektora, koji iz godine u godinu postaje sve značajniji, kako kroz zapošljavanje velikog broja građana Srbije tako i kroz značajan novac koji u zemlju uđe izvozom na inostrana tržišta.

Još nešto treba primetiti kada je autoindustrija u pitanju. Investicije se prostiru duž čitave Srbije - od Subotice sve do Vladičinog Hana.

Kada je zastupljenost ostalih industrijskih grana na listi u pitanju, predstavnike već tradicionalno imaju tekstilni sektor, rudarstvo i namenska industrija, a svoje mesto na listi našle su i neke, možda i neočekivane, oblasti. Tako su tu jedan budući industrijski park, perionica veša, kao i avioindustrija.

I prvo mesto na listi pripada jednoj takvoj industriji. Informacija da će jedan od najboljih proizvođača inovativnih rasvetnih sistema, austrijski Zumtobel, otvoriti fabriku u Nišu privukla je najviše pažnje čitalaca eKapije u 2017. godini.

Ovaj, kako ga je predsednik Srbije Aleksandar Vučić nazvao, "Mercedes u svetu najnovijih tehnologija rasvete" polovinom ove godine trebalo bi da otvori fabriku u Nišu, vrednu oko 30 mil EUR, i u njoj zaposli više od 1.000 radnika.

(Foto: bibiphoto/shutterstock)
Da je dolazak ove kompanije velika šansa i za domaće proizvođače, rekao je sredinom 2017. predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež, naglasivši da je do tada već 50-ak kompanija razgovaralo sa predstavnicima Zumtobela oko buduće saradnje.

Iz Zumtobela su, dodajmo i to, nedavno najavili i da će premestiti proizvodnju svoje ćerke kompanije Tridonic iz Austrije u Srbiju.

Drugo mesto pripada kompaniji IGB Automotive, o čijem značaju dovoljno govori i to da od 2013. godine, po oceni čitalaca našeg portala, samo jednom nije bila na listi najinteresantnijih.

Prošlu, 2017. godinu ovaj nemački investitor otpočeo je otvaranjem novog proizvodnog pogona u Inđiji, u kom je zaposleno više od 500 novih radnika. Kompanija koja u Srbiji proizvodi grejače za sedišta i volane, senzore za okupiranost sedišta automobila, kablove i električne kontrolne jedinice, u ovaj je pogon uložila 4,5 mil EUR.

IGB Automotive je, inače, u 2017. obeležio i deset godina poslovanja na srpskom tržištu tokom kojih je uloženo više od 16 mil EUR i zaposleno 2.300 ljudi. Sredinom 2018. IGB će otvoriti još jedan pogon, a u opremu za proizvodnju milion motora ventilatora godišnje biće investirano 2 mil EUR.

Turska kompanija Taypa, najavljenom investicijom u Kraljevu, plasirala se na treće mesto naše liste. Visok plasman ne čudi kada se zna da je memorandumom o razumevanju između naše države i ove kompanije, predviđeno ulaganje 35 mil EUR i zapošljavanje 2.500 radnika.

Turci bi trebalo da u Kraljevu izgrade i srednju tekstilnu školu, a proizvodnju da smeste u prostor nekadašnjeg Autotransporta. Imovina ove kompanije nedavno je ponuđena na prodaju, a u tom gradu tvrde da je Taypa siguran kupac.

Još jedan čest "gost" naše liste ove godine je ostvario najbolji plasman - četvrto mesto. Nemačka kompanija Leoni, baš kao i IGB, tokom 2017. otvorila je jedan pogon i najavila gradnju drugog.

(Foto: aSuruwataRi/shutterstock.com)
Krajem jula ovaj proizvođač kablova i kablovskih sistema za automobilsku i druge industrije otvorio je u Nišu treću fabriku u Srbiji, vrednu 22 mil EUR.

Leoni od 2009. posluje u Prokuplju, a od 2013. u Malošištu kod Doljevca. Kada bude završen četvrti pogon koji će, kako je objavljeno krajem 2017, biti izgrađen u Kraljevu, ova kompanija će u Srbiji imati više od 10.000 radnika.

Jedna od interesatnijih priča 2017. godine locirana je i u Borči. U ovom beogradskom prigradskom naselju, naime, tokom 2018. bi trebalo da počne gradnja srpsko-kineskog industrijskog parka. Pored Pupinovog mosta bi, ukoliko se ove najave ostvare, svoje mesto na 320 hektara ovog parka trebalo da nađe više od 1.000 visokotehnoloških kompanija.

Vrednost investicije, objavio je u oktobru u Kini ministar za inovacije i tehnološki razvoj Nenad Popović, bila bi oko 300 mil EUR. Kako je najavljeno, kompanija China Road and Bridge Corporation (CRBC) će graditi park, projektovaće ga takođe kineski Arts, a finansirati tri velike kineske banke: Eksport - import, Banka za razvoj i Kineska banka za izgradnju.

U skladu sa strateškim planovima države, fokus će biti na razvoju visokih tehnologija, nanotehnologija, biotehnologija i primenu inovacija i IT-a u industriji. Ovaj projekat petoplasiran je na našoj listi.

Šesto mesto zauzima vest koja se izdvaja od ostalih po tome što pokazuje da i domaći biznis može da iznedri kompaniju koja će zainteresovati velike svetske igrače.

Naime, kragujevački proizvođač aluminijumskih komponenata za železničku industriju Milanović Inženjering krajem prošle godine postao je deo nemačkog giganta Siemensa. Zaključenje posla očekuje se početkom 2018, a Siemens ima velike planove sa proizvodnjom komponenti za šinska vozila u Kragujevcu. Zbog toga je nedavno počelo i formiranje nove industrijske zone Sobovica gde bi, na površini od oko 300 hektara, i Siemens trebalo da gradi nove fabričke hale.

Još u avgustu 2016. pojavile su se prve najave da bi filipinski Integrated Micro-Electronics Incorporated (IMI) u Niškoj Banji trebalo da uloži više od 30 mil EUR i zaposli oko 1.500 radnika na proizvodnji delova za automobilsku industriju. Nakon gotovo godinu dana počele su pripreme terena, dok je izgradnja fabrike startovala tokom septembra. Prema poslednjim podacima, na lokaciji Lozni kalem biće zaposleno 1.200 radnika, a Vlada Srbije subvencionisaće svako novo radno mesto sa oko 6.800 EUR. IMI je sedmoplasiran na našoj listi.

Da austrijska kompanija Baumit planira da tri puta uveća svoje kapacitete u Srbiji, izjavila je nedavno direktorka ove kompanije Melanija Pavlović, i dodala da je cilj da se proizvodnja uveća sa 40.000 na 120.000 tona. Do 2019. kompanija planira da uloži 9 mil EUR, a ti planovi plasirali su je na osmo mesto.

(Foto: Olena Yakobchuk/shutterstock.com)
Dve investicije italijanske kompanije Progetti bile su dovoljne za devetu poziciju. Ovaj proizvođač obuće koji u Srbiji već posluje u Somboru, Vadimircima i Vršcu, najavio je tokom 2017. povećanje svojih proizviodnih kapaciteta. Tako bi u 2018. Progetti trebalo da izgradi još jednu fabriku u Somboru, dok je za 2019. planirano pokretanje proizvodnje i u Knjaževcu.

Prvih 10 na listi zatvara još jedan nemački proizvođač autodelova. Kompanija Grammer u Srbiji je prisutna još od 2007. godine i tokom prošle godine najavila je širenje svoje proizvodnje u Aleksincu zapošljavanjem 450 novih radnika. Ova investicija, vredna 4 mil EUR, obezbediće toj kompaniji sigurno poslovanje do 2023. godine.

Jedanaesto mesto liste zauzima japanska kompanija Yazaki koja je u septembru otvorila fabriku kablovskih setova za kamione u Šapcu u kojoj će do 2019. zaposliti 1.700 radnika.

Sledi prva nova fabrika namenske industrije u Srbiji u poslednjih 50 godina koju je u Uzićima kod Požege otvorila firma Borbeni složeni sistem, deo Jugoimport SDPR-a.

Svojom najavom da će u 2018. investirati 25 mil EUR u proširenje kapaciteta na listi se na 13. poziciji našla i kompanija Henkel, koja je 2017. proslavila 15 godina poslovanja u Srbiji.

Za odgovorom na pitanje o sudbini RTB-a Bor, čini se, bezuspešno tragamo već godinama. Nismo ga dobili ni u 2017. Sve što znamo je da su za strateško parterstvo zainteresovane kanadske kompanije Dandi i Mundoro, kineska korporacija Hunan gold China i China power i ruski UGC.

Na 14. mestu na listi je još jedna turska tekstilna kompanija - Sercan tekstil, koja je najavila ulaganje od milion evra u obnovu konfekcije Perkon u Velikoj Plani.

(Foto: nd3000/shutterstock.com )
Sledi je priča da je rudarstvo budućnost o čemu svedoči i Memorandum o razumevanju Vlade Srbije i kompanije Rio Tinto o projektu Jadar i istraživanju litijuma u okolini Loznice. Pokretanje proizvodnje litijuma je planirano 2023. godine.

Turska kompanija Teklas Automotive stigla je na 16. poziciju polaganjem kamena temeljca za novi proizvodni pogon u Vladičinom Hanu u kom bi na proizvodnji autodelova trebalo da bude zaposleno još 500 ljudi.

Svoj pogon za proizvodnju građevinskih sendvič panela u Leskovcu je krajem 2017. otvorila rumunska kompanija TeraSteel, deo Teraplast grupe, a za ovu godinu je, prema najavama, planirana proizvodnja u vrednosti od 28 mil EUR.

Iza nje na listi je kompanija Weiss Light, dobitnik specijalnog priznanja za društvenu korisnost u okviru dodele nagrada za investiciju godine Aurea 2017, koju dodeljuje naš portal. Kompanija koja u Beogradu proizvodi LED sijalice, svetleće LED reklame, neonke, reflektore i industrijska zvona nalazi se na 19. mestu naše liste.

Od 20. pozicije svoje mesto na listi našli su preduzeće Auto Čačak sa najavom o pokretanju proizvodnje komponenata za češke automobile Škoda u tom gradu, otvaranje najveće industrijske perionice veša na Balkanu u Staroj Pazovi - Bela harmonija, početak ispitivanja ležišta Čukaru Peki i planovi za otvaranje novog rudnika bakra, gradnja novog pogona kompanije Delphi u Leskovcu u kom bi posao trebalo da dobije 2.500 ljudi.

Tu su i američki proizvođač motora Ametek koji je u junu u Subotici otvorio biznis kampus u kom će biti zaposleno 500 ljudi, početak izgradnje postrojenja Duboka prerada u NIS-ovoj Rafineriji nafte Pančevo, investicija izraelske kompanije King Engine Bearings u užički Sinterfuse, kao i dogovor američke kompanije Stavatti Aerospace i domaćeg Yugoimport SDPR-a o razvoju i proizvodnji novog jednomotornog aviona u fabrici Utva u Pančevu.Pogledajte kompletnu rang listu investicija u kategoriji INDUSTRIJA i uporedite koliko se ona slaže sa nekim Vašim razmišljanjima, ocenama i procenama.
Firme:
eKapija.com Beograd
Privredna komora Srbije
IGB AUTOMOTIVE COMP DOO INĐIJA
I G Bauerhin Nemačka
Grad Kraljevo
Taypa Tekstil Giyim Turkey
Autotransport RT Centar Kraljevo
Leoni Wiring System Southeast d.o.o. Prokuplje
Ministarstvo bez portfelja Republike Srbije
China Road and Bridge Corporation Serbia ogranak Beograd
SIEMENS AG Beograd
CRBC Bejing
Siemens Mobility d.o.o. Cerovac
Integrated Micro-Electronics d.o.o. Niš
Opština Niška Banja
Baumit Serbia d.o.o.
Progetti d.o.o. Vladimirci
S.E.P.I. S.r.l. TRENTO
Grammer system d.o.o. Aleksinac
Yazaki d.o.o. Šabac
Jugoimport-SDPR Beograd
Borbeni složeni sistemi doo Beograd
Ministarstvo odbrane Republike Srbije
SO Požega
ZG Lighting SRB d.o.o.
Vojska Srbije
Henkel Srbija d.o.o
Serbia Zijin Copper doo
Perkon a.d. Velika plana
Opština Velika Plana
Rio Sava Exploration d.o.o. Beograd
Rio Tinto plc London
Vlada Republike Srbije Beograd
Ministarstvo rudarstva i energetike Republike Srbije
Teklas automotive d.o.o. Vladičin Han
Opština Vladičin Han
Interlemind a.d. Leskovac
TeraSteel d.o.o. Leskovac
Grad Leskovac
Ministarstvo privrede Republike Srbije
International health d.o.o Beograd
Auto Čačak d.o.o. Čačak
Prvi maj a.d. Čačak
Bela Harmonija d.o.o. Stara Pazova
Opština Stara Pazova
Serbia Zijin Mining d.o.o. Bor
Grad Bor
Geops Balkan Drilling Services d.o.o. Bor
Capitol drilling Beograd
S&V Drilling mine services Pirot
S-Inženjering Bor
Delphi Packard d.o.o. Novi Sad
Ametek d.o.o. Subotica
NIS a.d. Novi Sad
NIS a.d. Petrol Rafinerija nafte Pančevo
JSC Gazprom Neft Moscow
Sinterfuse d.o.o. Užice
Sinter a.d. Užice
Utva Proing a.d. Pančevo
Stavatti Aerospace Ltd (U.S.A.)
Ministarstvo rada, zapošljavanja, boračkih i socijalnih pitanja Republike Srbije
Tagovi:
ekapija
Tridonic
I G Bauerhin Nemačka
Taypa Tekstil Giyim Turkey
CRBC
IMI
SEPI TRENTO
Sercan tekstil
Weiss light
Auto Čačak
Prvi maj Čačak
Rakita Exploration
Capitol drilling Beograd
S&V Drilling mine services Pirot
S Inženjering Bor
NIS
JSC Gazprom Neft Moscow
King Engine Bearings Izrael
eKapija retrospektiva
eKapija retrospektiva 2017
retrospektiva industrija
retrospektiva industrija 2017
subvencije investitorima
podsticaji za investitore
prizvodnja kablova za autoindustriju
proizvodnja autokablova
autokablovi
autodelovi
proizvodnja autodelova
proizvodnja delova za autoindustriju
autokomponentistika
auto komponentistika
proizvodnja tekstila
proizvodnja odeće
proizvodnja obuće
proizvodnja rasvete
proizvodnja industrijski parkovi
proizvodnja delova za železnicu
proizvodnja građevinskog materijala
proizvodnja bakra
proizvodnja litijuma
proizvodnja jadarita
proizvodnja municije
proizvodnja oružja
proizvodnja sendvič panela
proizvodnja led rasvete
proizvodnja aviona
proizvodnja nafte
pranje veša
Podelite:
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.
Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Testiraj besplatno!
Prijavite se na naš dnevni ekonomski bilten koji će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana.
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.
Testiraj besplatno!
Testiraj besplatno!
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima.
Testiraj besplatno!

Ako ste već korisnik, ulogujte se:
Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE
Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE