Izvor: eKapija | Ponedeljak, 15.01.2018.| 15:46
Izdvojite članak Odštampajte vest

EK finansira izlazak kompanija iz Srbije i regiona na vanevropska tržišta - Klaster železnica jugoistočne Evrope realizuje projekat PERES

Ilustracija (Foto: Ad Oculos/shutterstock.com)
Klaster železnica jugoistočne Evrope (RCSEE), u partnerstvu sa još nekoliko najvećih evropskih železničkih klastera, dobio je podršku Evropske komisije za realizaciju projekta Promoting European Rail Excellence Outside EU" – PERES.

Kako je saopštila Mreža za poslovnu podršku, osnivački inicijator i koordinator svih aktivnosti RCSEE, cilj projekta PERES je da čvršće poveže i međusobno umreži kompanije članice svih evropskih partnerskih organizacija, kao i da im pruži konkretnu podršku u nastupu na vanevropskim tržištima (Azija i Afrika).

- Ovo će puno značiti proizvodnim kompanijama iz regiona jugoistočne Evrope koje žele da, uz kompletnu organizacionu, savetodavnu i tehničku podršku, pronađu adekvatne kompanije za naručioce svojih proizvoda i usluga iz Italije, Francuske, Nemačke i Velike Britanije, a posebno za one među njima koje svoju šansu traže u izvozu u zemlje Afrike ili Azije - navedeno je u saopštenju.

Partneri Klastera železnica jugoistočne Evrope na ovom projektu su: DITECFER, vodeći italijanski klaster naprednih železničkih tehnologija, I-TRANS, francuski Klaster za razvoj saobraćajnih tehnologija, BTS Bahntechnik Sachsen, železnički klaster Donje Saksonije, i RAIL ALLIANCE, vodeća asocijacija kompanija dobavljača železnice u Velikoj Britaniji.

Najvažnije aktivnosti projekta su, kako se dodaje, sastanci predstavnika navedenih organizacija u cilju osmišljavanja kvalitetnih mehanizama za što čvršće povezivanje kompanija njihovih članova i formiranje evropskih konzorcijuma proizvođača u oblasti "industrije železnica" za nastup na vanevropskim tržištima, gde regionalne kompanije imaju šansu da dođu do novih narudžbina i poslova kao partneri, dobavljači i podizvođači najvećih evropskih kompanija.

Takođe, planirano je da se krajem 2018. godine u Beogradu organizuje i velika zajednička konferencija za sve kompanije iz jugoistočne Evrope, sa brojnim predstavnicima partnerskih organizacija i kompanija.

Krajnji cilj projekta PERES jeste i da određeni broj (selektovane kompanije koje imaju kapacitet za to) članova Klastera železnica jugoistočne Evrope iz regiona dobiju priliku da se sa kompanijama članovima drugih evropskih partnerskih organizacija zajednički predstavi u zemljama Azije i Afrike, koje će biti ciljano odabrane tokom realizacije projekta, ističe se.

Članice Klastera železnica za jugoistočnu Evropu iz Srbije su Amiga, Belgrade Hotels Group, Business Support Network (BSN), ELNOS BL, Beograd, ENCODE, Eontek, Galeb FSU, GeoGIS Consultants, Goša RSC, Građevinski Fakultet Beograd, Hoedlmayr Zastava, Institut Mihajlo Pupin, Integra DM, Inter-Mehanika, Klima shop, Minel General Electric, Novatronic, Oracal Polikarbonati, Panon vagon, Saobraćajni fakultet Beograd, Saobraćajni institut CIP, Siemens, Signalling & Control, Šinvoz, Tatravagonka Bratstvo i TeleGroup.


Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.