Izvor: Novosti | Nedelja, 14.01.2018.| 17:42
Izdvojite članak Odštampajte vest

Dobrovoljna imunizacija dece od HPV virusa počinje do kraja 2018. - U okviru pilot-projekta vakcinisano 500 dečaka i devojčica

Ilustracija (Foto: pogonici/shutterstock.com)
Zaštita dečaka i devojčica od infekcija humanim papiloma virusom (HPV), koji izaziva više oboljenja - od kondiloma do karcinom grlića materice, usne duplje i grla, u Srbiji bi trebalo da počne do kraja ove godine, potvrđeno je Novostima u Ministarstvu zdravlja. Zakonski osnov je postavljen Pravilnikom o imunizaciji i načinu zaštite lekovima - vakcinacija će biti dobrovoljna i besplatna, ali ostaje da se obezbedi vakcina koja se daje u tri doze.

Republičke stručne komisije za ginekologiju i za zarazne bolesti, preporučile su da HPV imunizacija koja će se sprovesti u Srbiji bude polno neutralna, odnosno da se njom obuhvate i devojčice i dečaci od 12 godina. U nekim zemljama ta granica je već na devet godina. Suština je da bi deca trebalo da budu vakcinisana pre izlaganja virusu, što praktično znači pre stupanja u seksualne odnose.

Glavni cilj HPV imunizacije je da se spreče infekcije koje dovode i do karcinoma, a Srbija je po obolevanju i umiranju od raka grlića materice među neslavnim rekorderima: godišnje oboli 1.250, a umre gotovo 500 žena!

Rak grlića materice je jedno od retkih malignih oboljenja čiji je uzročnik poznat - razvija se pod uticajem HPV, i jedno od retkih malignih oboljenja koje može da se leči, ukoliko se na vreme dijagnostikuje, a zahvaljujući savremenoj imunizaciji i da se spreči. HPV virusi su jedna od najčešćih seksualno prenosivih infekcija, a pripadaju grupi papilomaviridea, u kojoj je do sada otkriveno više od 125 podtipova, među kojima 14 ima visok onkogeni potencijal.

- Smatra se da je svaka seksualno aktivna osoba bar jednom došla u kontakt sa HPV virusom, ali sama činjenica o postojanju virusa u našom telu nije dovoljan uslov za dobijanje malignih oboljenja - objašnjava, za Novosti, profesor dr Aleksandar Stefanović, direktor Klinike za ginekologiju i akušerstvo KCS.

- Infekcije izazvane ovim vrstama virusa obično spontano prođu, jer odbrambeni sistem našeg organizma uspešno spreči dalji razvoj bolesti. Problem nastaje kod otprilike jedne trećine inficiranih osoba, kod kojih imuni sistem ne uspe da se odbrani od HPV infekcije.

Profesor Stefanović kaže da doskoro u Srbiji nije postojao podatak o rasprostranjenosti HPV, ali su rezultati dobijeni tokom istraživanja među studentkinjama Univerziteta u Novom Sadu upalili alarm. Ustanovljeno je, naime, da je kod 63% ispitanica prisutan jedan ili više tipova HPV, od kojih su oko 70% onkogeni, odgovorni za nastanak malignih oboljenja, a 30% ispitanica imalo je i tipove 6 i 11 HPV odgovorne za nastanak genitalnih kondiloma.

- Ovakvi podaci mogu samo da potvrde da u Srbiji postoji pandemija HPV, i da je vakcinacija protiv HPV najbolji vid prevencije - kategoričan je profesor Stefanović.

- Oboljenja izazvana HPV infekcijom, kao što su genitalni kondilomi, rak vagine, vulve, penisa, anusa i ždrela, mogu da se spreče isključivo HPV imunizacijom, što pokazuje višestruki značaj ovog vida prevencije.

Oko HPV vakcine bilo je mnogo polemika: iznošene su sumnje u njenu efikasnost, s obzirom na to da ne štiti od svih tipova HPV koji mogu da izazovu rak.

- Ova vakcina je u upotrebi u svetu već 12 godina - kaže prof. Stefanović.

- Što se tiče efikasnosti, prvi dokaz visoke korisnosti ove vakcine primećen je u populaciji devojčica, sada već devojaka, vakcinisanih pre 10 godina, kod kojih je ispitivanjem nivoa antitela na prisustvo HPV utvrđeno da i dalje postoji visoki nivo antitela unetih vakcinom, čime se dokazuje dugotrajna zaštita od infekcija. Što se tiče bezbednosti vakcine, stvari su vrlo jasne: vakcina protiv HPV infekcija je veoma bezbedna preventivna mera. Dokaz za to je činjenica da posle miliona datih doza nije zabeležena povezanost HPV imunizacije sa pojavom teških oboljenja - objašnjava prof. Stefanović.

Rutinski u Evropi

Sve veće države u Evropi, neke pre više od 10 godina, počele su sa rutinskom imunizacijom devojčica uzrasta od 12 do 14 godina protiv HPV infekcija. Kako je vreme odmicalo pokazano je da je izuzetno značajna zaštita i dečaka, tako da su neke zemlje, poput Hrvatske ili Austrije, otpočele i njihovu vakcinaciju.

Iz donacije 2.000 doza

U Braničevskom, Severnobanatskom i Šumadijskom okrugu, i četiri beogradske opštine - Palilula, Voždovac, Novi Beograd i Savski venac, sproveden je pilot-projekat za koji je iz donacije obezbeđeno 2.000 doza vakcine. Dr Meho Mahmutović, državni sekretar u Ministarstvu zdravlja, kaže da je za pet meseci u okviru ovog projekta vakcinisano 500 dece.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.