Izvor: RTS | Nedelja, 14.01.2018.| 11:04
Izdvojite članak Odštampajte vest

Šta u Srbiju privlači japanske investitore?

(Foto: Yury Zap/shutterstock.com)
U posetu Beogradu u ponedeljak (15. januara 2018. godine) stiže premijer Japana Šinzo Abe - prvu posle 1987. godine. Susreti sa predsednikom Aleksandrom Vučićem i premijerkom Anom Brnabić prilika su za političke, ali i ekonomske razgovore. Signal za unapređenje privredne saradnje je i dolazak predstavnika japanskih kompanija koje su, kako je najavljeno, zainteresovane za ulaganje u prehrambenu, ali i IT industriju.

Stabla japanske trešnje, ali pre svega ulog od 25 mil EUR i plan za zapošljavanje, kompanija Yazaki donela je u Srbiju. Za japanskog proizvođača kablova za autoindustriju trenutno radi 620 ljudi.

Menadžer u kompaniji Yazaki Miloš Davidović kaže da u naredne dve i po godine, kompanija planira da zaposli više od 1.700 ljudi.

Potvrda ulagačima da su na pravom mestu je poseta japanskog premijera, ujedno i poziv budućim investitorima.

- Mislim da u prehrambenoj industriji imamo šanse i mislim da je to ono što treba razvijati u 2018. - napominje Nenad Đurđević iz Privredne komore Srbije.

Ambasador Srbije u Japanu Nenad Glišić kaže da su pre nekih 30, 40 godina Japanci procenili da je Vojvodina vrlo interesantna za prehrambenu industriju i, kako bi oni, kada bi imali takve kapacitete kao što je Vojvodina, mogli bi da nahrane celu Evropu.

- Oni su zainteresovani i za sirovine iz Srbije. Recimo, naša malina već ulazi u japanske sladolede, ali su zaiteresovani i da ulažu u dosta dobru prehrambenu industriju - objašnjava Glišić.

Pravac potencijalnih ulaganja pokazuje i spisak gostiju. U pratnji premijera, biće i predstavnici 17 japanskih kompanija. Među njima i one iz IT sektora, koje su u potrazi za partnerima. Da potencijala ima, govori iskustvo domaćih IT stručnjaka.

- Veoma je razvijeno tržište radne snage, koja radi odavde preko interneta bilo gde u svetu. Kao što se može odgovoriti potrebama razvijenih država, tako može i u Japanu. Što se tiče naše radne snage, mi u osnovi možemo da odgovorimo na bilo koji zahtev, bilo koje kompanije ili bilo koje države, koja je na bilo koji način razvijena - ističe stručnjak za informacione tehnologije Dragan Varagić.

Vrednost japanskih investicija u Srbiji doseže 300 mil EUR. Uz šabački Yazaki, posluje i Panasonic u Svilajncu, Japan Tobacco u Senti, a Japanci su kupili i fabriku boja i lakova Helios u Gornjem Milanovcu. Šta ih privlači?

- Cena radne snage je još vrlo atraktivna, ali ne samo to, već i kvalitet naše radne snage. To je ono ključno što vide i prepoznaju u Srbiji - kaže Glišić.

Poseta japanske delegacije mogući je signal i za veću privrednu razmenu, koja je u 2017. iznosila 155 mil EUR. U zemlju sa trećom najjačom ekonomijom sveta izvozili smo obrađeni duvan, voće, povrće, a iz nje uglavnom uvozili automobile, tehničke uređaje, foto opremu.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.