Izvor: Novosti | Subota, 13.01.2018.| 15:08

Drveni most preko Topčiderke će biti obnovljen?

Ilustracija (Foto: severija/shutterstock.com)
Uprkos najavama da će višedecenijski drveni most preko Topčiderske reke možda biti uklonjenm nadležni su bliži rešenju da bude obnovljen.

Kako pišu Novosti, konačna odluka zavisi od stava Republičkog zavoda za zaštitu spomenika kulutre, u čijoj nadležnosti je građevina.

Nakon što je inspekcija po prijavi utvrdila i da je urožena bezbednost pešaka, republička građevinska inspekcija uzela je stvar u svoje ruke. Ipak, iako je nedavno izdala rešenje po kom se on NN lica zahteva da u roku od mesec dana ukloni bespravno izvedene radove na objektu, to je bio samo preduslov da se pokrene postupak ozakonjenja.

- Doneli smo rešenje o rušenju nezakonito izvedenih radova na drvenom mostu preko Topčiderske reke, koj je po službenoj dužnosti dostavljeno republičkoj građevinskoj inspekciji zbog nastavljanja postupka ozakonjenja - navode u Ministarstvu građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture i dodaju da se rešenje neće izvršiti dok se ne završi postupak.

Ipak, kako bi se stekli uslovi da se most legalizuje i poveri nekom na upravljanje, čeka se mišljenje Zavoda za zaštitu spomenika kulutre, jer se sporni most nalazi na prostoru istorijske celine Topčider.

- S obzirom na to da se predmetni objekat nalazi u okviru područja nepokretnosti kulturnog dobra, u toku je utvrđivanje mogućnosti ozakonjenja u pogledu usklađenosti sa važećim planskim dokumentom, kao i pribavljanje saglasnosti Republičkog zavoda za zaštitu spomenika kulutre - objašnjavaju u Ministarstvu.

- Tek nakon dostavljanja odgovora nadležne organizacije za zaštitu kulturnih dobara, steći će se uslovi o mogućnostima ozakonjenja.

Ukoliko se postupak završi sa pozitivnim ishodom i most bude legalizovan, očekuje ga obnova. Ako se odbije ozakonjenje, Beograđani će morati da nađu drugu prečicu preko Topčiderke, pišu Novosti.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.