Izvor: Dnevnik | Subota, 13.01.2018.| 13:36

Galen Pharm otvorio prve lokale nekadašnje Narodne apoteke u Somboru - Od 1. februara lekovi i na recept

Ilustracija (Foto: Pavel Kubarkov/shutterstock.com)
Svojevremena odluka somborske lokalne samouprave da, zbog nerentabilnog poslovanja, objekte ovdašnje zdravstvene javne ustanove Narodna apoteka prepusti tržištu, doživela je ovih dana svoju konačnu realizaciju.

Nakon prikupljanja ponuda i javne licitacije za zakup 18 apoteka u okolnim selima i samom gradu, kao novi najveći snabdevač medikamentima Somborcima se nametnula beogradska Galen Pharm. Prvo su uoči novogodišnjih praznika otvorili novu apoteku u naselju Goge, koje je do tada nije imalo. Novi zakupac je u petak (12. januara 2018. godine) otpočeo rad u ukupno osam apoteka, pa među njima i u Prvoj narodnoj apoteci smeštenoj na glavnoj somborskoj Ulici kralja Petra Prvog.

- Pored Prve narodne, otvorene su apoteke i u selima kao što su Stanišić, Bezdan, Bački Monoštor, Kljajićevo – kazala je Bojana Proković, komercijalna direktorka u Galen Pharmu.

- U narednih sedam do deset dana nameravamo da otvorimo preostalih devet apoteka koje smo preuzeli po ugovoru, a osim toga planiramo i širenje naše mreže u selima koja do sada nisu bila "pokrivena" ustanovama ovakvog tipa - dodala je ona prilikom otvaranja objekta u Prvoj narodnoj apoteci u Somboru.

Apoteka na Vencu vojvode Radomira Putnika nije ni prestajala sa radom i u njoj Somborci mogu dobiti lekove na recept, pošto do kraja januara Galen Pharm očekuje da zaključi ugovor sa Fondom za zdravstvo. Kako je Proković najavila, koliko od 1. februara u svom apotekama Galen Pharm na području Sombora žitelji samog grada i okolnih naselja moći će da preuzimaju i lekove koji se izdaju na recepte.

Kako zakupci nekadašnje javne ustanove kažu, većina lokala je preuzeta u raletivno dobrom stanju, pa su zasada samo pojedine od njih "osvežili", dok je za manji broj njih u planu nešto obimnije renoviranje, kako bi zadovoljili neophodne standarde. Mada se uoči izdavanja u zakup somborske "državne" apoteke polemisalo i o tome šta će se desiti sa zaposlenima, ispostavilo se da je zakupac zapravo bio suočen sa manjkom kvalifikovanog kadra.

- Na kraju smo jako malo farmaceuta i farmaceutskih tehničara uopšte i mogli da preuzmemo od Narodne apoteke, tako da smo već morali da primimo nekoliko novih radnika - rekla je Bojana Proković.

- Izvršili smo manje preraspodele kadra u okviru gradskih apoteka, dok su u selima ostali ljudi koji su i do sada radili tamo, pošto se trudimo da naši zaposleni rade što bliže svojim domovima, što je praksa u svih naših 60-tak objekata koje imamo na teritoriji Srbije - kazala je Proković, prema čijim se rečima od ukupnog broja apoteka Galen Pharm, njih 17 nalazi na području Beograda, pet ih je u centralnoj Srbiji, dok su preostale, pa i ove somborske, u Vojvodini.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.