NavMenu

Toplani u Zrenjaninu odobrena dva projekta javno-privatnog partnerstva - Koncesija rešenje za problem sa Srbijagasom?

Izvor: Dnevnik Nedelja, 14.01.2018. 19:30
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Svietlieisha Olena/shutterstock.com)Ilustracija
Javno komunalno preduzeće Gradska toplana iz Zrenjanina dobilo je pozitivno mišljenje Komisije za javno-privatno partnerstvo za dva svoja projekta.

Prvim projektom, koji je pozitivno ocenjen, predlaže se proizvodnja toplotne i električne energije iz biogasa, odnosno upotreba organskih sirovina poljoprivredne industrije, kao i ostataka i nusproizvoda iz prehrambene industrije u njegovoj proizvodnji. Drugi je predlog koncesionog akta kojim se predlaže poveravanje obavljanja delatnosti proizvodnje, distribucije i snabdevanje toplotnom energijom i distribucije i snabdevanje prirodnim gasom u Zrenjaninu i naseljenim mestima.

- Gradska toplana je jedno od retkih preduzeća kojima su odobrena dva projekta javno-privatnog partnerstva, a posebno smo ponosni što smo oba projekta uradili sopstvenim snagama. Napominjem to zato što mnogi za apliciranje koriste specijalističke firme koje odrade projekte, naravno za novac - kaže izvršni direktor Direkcije za logistiku u JKP Gradska toplana Vladimir Tešić.

Davanje koncesije na proizvodnju, distribuciju i snabdevanje toplotnom energijom moglo bi biti jedno od rešenja za JKP Gradska toplana.

- Poznato je da Gradska toplana ima dug od 600 miliona dinara prema Srbijagasu, koji je nastao 2008. godine. Taj dug ne može da se vrati iz redovnog poslovanja, a ugrožava to isto poslovanje. Poseban problem su kamate. Dug se mora rešiti, a dva su načina - jedno je da mreža pređe u ruke Srbijagasa, o čemu je bilo reči u javnosti, a drugo koncesija. I za jedno i za drugo rešenje dobili smo saglasnost osnivača, Skupštine grada, a koje će na kraju prevagnuti, videćemo - kaže Tešić.

Ukoliko rešenje bude davanje koncesije, rok u kom će privatni partner obavljati proizvodnju, distribuciju i snabdevanje toplotnom energijom je 20 godina. Od privatnog partnera očekuje se povećanje efikasnosti, modernizacija, kvalitetno i sigurno snabdevanje. Od koncesionara ne treba da strahuju zaposleni u Toplani koji su zaštićeni ugovorima o radu i kolektivnim ugovorom.

- Ni potrošači nemaju razloga za brigu. Cene grejanja odobrava lokalna samouprava, a na osnovnu jasnih parametara koje utvrđuje Vlada Srbije - objašnjava Tešić.

Ukoliko akt o koncesiji bude odabrano rešenje za dug Gradske toplane, valja očekivati da u ovoj godini bude raspisan tender za izbor koncesionara.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

28.03.2024.  |  IT, Telekomunikacije

Dosad najveće istraživanje AI: Tri posla koja sigurno gube bitku sa veštačkom inteligencijom

Jedna od aktuelnijih i traženijih tema poslednjih godinu dana je veštačka inteligencija i njen uticaj na tržište rada. Mnogo je objavljenih analiza o tome ko je na prvoj liniji stradanja i koga će AI zameniti, koja će se nova zanimanja izroditi, koliko će ljudi izgubiti svoju profesiju i svoj posao. Svima je već jasno da je u toku eksplozija alata za generativnu veštačku inteligenciju. Komentara je nebrojeno – od procena ’Ne

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.