Izvor: Tanjug | Nedelja, 14.01.2018.| 19:05

Jagodina oduzima zemljište investitorima koji nisu izgradili fabrike u Industrijskoj zoni?

Ilustracija (Foto: Konstantin L/shutterstock.com)
Investitorima, koji su od Skupštine grada Jagodine dobili zemljište u Industrijskoj zoni bez naknade da bi na njima gradili fabrike i zapošljavali radnike, a sa izgradnjom nisu počeli ni posle godinu-dve, oduzima se zemljište.

Reč je o firmi Sintec Serbia, koja je zemljište dobila 25. februara 2016. godine, uz obavezu da zaposli najmanje 20 radnika, zatim firmi Savio Firmino, koja je zemljište dobila 29. aprila 2015, uz zapošljavanje 50 radnika. Zemljište će biti oduzeto i firmi Blue Wood Energy, koja ga je dobila 25. februara 2016, uz obavezu da zaposli najmanje 10 radnika "i povezanih 100 do 150 poljoprivrednika sa teritorije Jagodine", kao i firmi Ittech Triade, koja je zmljište dobila 21. maja 2015, i koja se obavezala da će zaposliti najmanje 60 radnika.

U Gradskom veću Jagodine, koje je donelo ovu odluku, a o kojoj će glavnu reč imati odbornici Skupštine grada, na sednici sazvanoj za ponedeljak, 15. januara, Tanjugu je rečeno da je reč "o stavljanju van snage odluke o otuđenju nepokretnosti bez naknade neposrednom pogodbom sa elaboratom i opravdanosti investitorima".

- Obaveza investitora je bila da izdaju bankarsku garanciju u vrednosti prema proceni republičkog poreskog organa, naplativu u korist Grada Jagodine, da zaposle radnike od momenta otpočinjanja obavljanje delatnosti, da izgradnju objekta započne najkasnije za šest meseci od zaključenja ugovora i da objekat završi u roku od dve godine i da ne sme da otuđi objekat najmanje tri godine od započnjanja proizvodnje - objašnajvaju u Gradskom veću.

- S obzirom na to da ovi investitori nisu izvršili svoje obaveze, predložili smo Skupštini grada da se odluka o dodeli zemljišta investitorima bez naknade, stavi van snage - ističu u Gradskom veću.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.