NavMenu

Ko ima pravo na besplatne akcije, kako mogu da se prodaju, da li čekati ili trgovati odmah?

Izvor: Blic Nedelja, 14.01.2018. 19:28
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Ti_ser/shutterstock.com)Ilustracija
Po slovu zakona, pravo na besplatne akcije stekli su građani koji su bili punoletni na dan 31. decembra 2007. godine, koji su bili državljani Republike Srbije na dan 3. janura 2008. i koji su 30. juna 2007. imali prebivalište na teritoriji Republike Srbije, kao i oni koji u prethodnim procesima privatizacije nisu ostvarili pravo na besplatne akcije. Drugim rečima, na besplatne akcije mogu da računaju svi oni rođeni do 31. decembra 1989. godine, a koji su ispunili i ove druge uslove.

Koliko akcija se dobilo?

Upis akcija je bio pre 10 godina i trajao je šest meseci. Do sada je četiri miliona građana, a toliko je ostvarilo pravo na njih, dobilo pet akcija NIS-a, jednu akciju Aerodroma Nikola Tesla, sedam akcija Akcionarskog fonda i 31 akcija Telekoma Srbija. Očekuje se i da će nakon koncesije Aerodroma Nikola Tesla francuskoj kompaniji Vicni Airports svako dobiti i po 12,4 EUR neto, što po današnjem srednjem kursu iznosi 1.473 dinara. To bi, sudeći prema najavama, trebalo da se desi u prvom kvartalu ove godine.

A od dividendi?

Do sada su na ime dividendi građani ukupno ostvarili 2.646 dinara. Od toga, najviše od Telekoma - 1.360 dinara, NIS-a 1.072 dinara i Aerodroma 213 dinara. Vrednost akcija Akcionarskog fonda je 1.700 dinara.

Prodaja, isplata dividendi...

Besplatne akcije ste mogli i možete da čuvate i da svake godine dobijate ostvarenu dividendu, poklonite ili da prodate preko ovlašćenih brokera. Do 31. decembra građani mogu na šalterima JP Pošta Srbije, ispostavljati naloge za prvu prodaju besplatnih akcija i to bez naplate troškova. Spisak pošta koje primaju naloge objavljen je na sajtu Pošta Srbije. A da bi se dao nalog za prodaju akcija NIS ili/i Aerodroma potrebna je važeća lična karta. Kada se daje nalog navodi se koja minimalna cena se očekuje, inače taj nalog važi 90 dana, nakon toga, ako akcije nisu prodate, mora da se da nov.

Kad se dobija novac?

Novac se dobija nakon dva do tri radna dana od prodatih akcija. To znači ne od dana kada je dat nalog, već kada je on realizovan, odnosno kada su one prodate.

(Foto: archerix/shutterstock.com)
Ono što bi takođe trebalo imati u vidu je da se na šalterima pošta obavlja isključivo prodaja besplatnih akcija (bez provizije). Naravno, to se može uraditi ipreko brokera, ali se plaća provizija, dok se kupovina može ostvariti samo posredstvom brokera.

Različita vrednost od dana do dana

Od dana do dana zavisi i kolika je vrednost svih podeljenih besplatnih akcija kojima se trguje na Beogradskoj berzi. To znači da suma može u budućnosti da bude i veća, ali i manja od 9.602 dinara, koliko je njihova vrednost recimo bila u petak (12. januara 2018. godine).

Berza osluškuje dešavanja, pa je recimo, kada je obelodanjeno da je francuski koncensionar Aerodroma postigao dogovor sa Vladom, vrednost akcija kompanije porasla.

Čime može da se trguje?

Na Berzi se zasada trguje akcijama NIS-a i Aerodroma Nikola Tesla. Iako je podeljeno i 31 akcija Telekoma, njima se ne može trgovati na berzi.

- Građani su dobili 31 komad akcija Telekoma, ali one nemaju tržišnu vrednost, dok akcije EPS-a još nisu podeljene, a kako ide restrukturiranje tog preduzeća, izvesno je da neće biti u skoroj budućnosti - ukazuje Nenad Gujaničić, broker Momentum Securities.

Naravno, mnogi imaju nedoumicu šta da rade sa akcijama, da li da čekaju da im raste vrednost ili da ih prodaju? Naravno, mnogo toga zavisi od vaše finansijske situacije.

- Koliko će vredeti akcije, zavisi pre svega od poslovanja kompanije, ali i nekih drugih okolnosti, generalne situacija na tržištu, makroekonomskog stanja u zemlji, političkih okolnosti... Naravno, na vrednost mnogo utiču i bitni događaji oko same kompanije, kao na primer aktuelna koncesija za aerodrom. Odgovor na to da li akcije prodati, teško je dati jednoznačno. NIS ima odličan poslovni trend i ove godine će biti dosta veća dividenda, pa valja očekivati povoljan rasplet situacije. Aerodrom ima specifičnu situaciju da će ići u koncesiju, pa će ove akcije nakon toga imati više karakteristika obveznice, a to znači stabilan, neveliki prinos na godišnjem nivou, pa sve zavisi od preferencija vlasnika - ukazuje Nenad Gujaničić.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Industrija, Saobraćaj, Finansije

Grad ustupa privatnicima više od 30 zemunskih i palilulskih autobuskih linija - Spreman nacrt JPP na deset godina, posao težak pola milijarde evra

Gradske linije na potezima 100 i 700, kao i još nekoliko linija koje prelaze preko Novog Beograda i Zemuna, definitivno će biti ustupljene privatnim prevoznicima. Danas se održava hitna telefonska sednica Privremenog organa grada, na kojoj je od 100 tačaka, najvažnija upravo ona koja se tiče Odluke o usvajanju predloga projekta javno-privatnog partnerstva u obavljanju javnog prevoza na pomenutim linijama. Nacrtom ove odluke predviđeno je

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.