NavMenu

Lazarevački Devix planira izgradnju postrojenja za proizvodnju ugljenih briketa

Izvor: eKapija Nedelja, 14.01.2018. 19:21
Komentari
Podeli
Ugalj će biti glavna sirovina za proizvodnju briketa u postrojenju u Lazarevcu (Foto: Dziobek/shutterstock.com)Ugalj će biti glavna sirovina za proizvodnju briketa u postrojenju u Lazarevcu
Lazarevačko preduzeće Devix, koje se bavi proizvodnjom metalnih konstrukcija i delova konstrukcija, kao i sendvič panela, planira da u ovoj gradskoj opštini izgradi i postrojenje za proizvodnju ugljenih briketa.

U toku je pribavljanje neophodne dokumentacije za realizaciju ove investicije, a Ministarstvu zaštite životne sredine podneli su i Zahtev za odlučivanje o potrebi izrade Studije o proceni uticaja na životnu sredinu projekta.

Kako je navedeno u priloženoj dokumentaciji, planirani pogon za briketiranje ugljene prašine trebalo bi da bude izgrađen na građevinskoj parceli površine 13.466 m2, koja se nalazi na raskrsnici regionalnog puta Beograd-Čačak i lokalnog puta Kalenić-Veliki Crlјeni, dok bi bruto površina objekta iznosila 3.660 m2.

Postrojenje će, kako je planirano, biti podeljeno u nekoliko celina: deo za manipulaciju ugljem, zatim za sušenje uglja, manipulaciju i skladištenje sirovina za proizvodnju briketa, te liniju za proizvodnju briketa. U okviru buduće fabrike za biketiranje uglja nalazilo bi se i skladište gotovih proizvoda, kao i deo za otprašivanje presipnih mesta.

Projektovani kapacitet postrojenja, navedeno je, iznosi 10 t/h uglјenog briketa, a za njihovu proizvodnju koristiće se ugalj, kreč i melasa.

Prema idejnom rešenju, predračunska vrednost objekta je oko 111,6 miliona dinara.

Ugljeni briket, inače, može da služi kao zamena u sagorevanju čvrstih goriva - raznih tipova uglja, drvne mase i fosilnih goriva.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

22.04.2024.  |  Industrija, Saobraćaj

Srbija će projekat "letećih taksija" za EXPO razvijati sa kompanijom Airbus - Najavljeno potpisivanje memoranduma

Vlada Srbije će sa kompanijom Airbus potpisati memorandum za projekat razvoja Air mobility-ja, koji podrazumeva upotrebu malih, visoko automatizovanih aviona, na nižim visinama u urbanim i gradskim oblastima, najavio je ministar finansija Siniša Mali. Mali je na svom Instagram profilu napisao da je sa regionalnim direktorom prodaje u kompaniji Airbus za Istočnu Evropu Aleksandrom Bojanićem, razgovarao je o uvođenju letećih taksija. -

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.