Izvor: eKapija | Nedelja, 14.01.2018.| 19:21

Lazarevački Devix planira izgradnju postrojenja za proizvodnju ugljenih briketa

Ugalj će biti glavna sirovina za proizvodnju briketa u postrojenju u Lazarevcu (Foto: Dziobek/shutterstock.com)
Lazarevačko preduzeće Devix, koje se bavi proizvodnjom metalnih konstrukcija i delova konstrukcija, kao i sendvič panela, planira da u ovoj gradskoj opštini izgradi i postrojenje za proizvodnju ugljenih briketa.

U toku je pribavljanje neophodne dokumentacije za realizaciju ove investicije, a Ministarstvu zaštite životne sredine podneli su i Zahtev za odlučivanje o potrebi izrade Studije o proceni uticaja na životnu sredinu projekta.

Kako je navedeno u priloženoj dokumentaciji, planirani pogon za briketiranje ugljene prašine trebalo bi da bude izgrađen na građevinskoj parceli površine 13.466 m2, koja se nalazi na raskrsnici regionalnog puta Beograd-Čačak i lokalnog puta Kalenić-Veliki Crlјeni, dok bi bruto površina objekta iznosila 3.660 m2.

Postrojenje će, kako je planirano, biti podeljeno u nekoliko celina: deo za manipulaciju ugljem, zatim za sušenje uglja, manipulaciju i skladištenje sirovina za proizvodnju briketa, te liniju za proizvodnju briketa. U okviru buduće fabrike za biketiranje uglja nalazilo bi se i skladište gotovih proizvoda, kao i deo za otprašivanje presipnih mesta.

Projektovani kapacitet postrojenja, navedeno je, iznosi 10 t/h uglјenog briketa, a za njihovu proizvodnju koristiće se ugalj, kreč i melasa.

Prema idejnom rešenju, predračunska vrednost objekta je oko 111,6 miliona dinara.

Ugljeni briket, inače, može da služi kao zamena u sagorevanju čvrstih goriva - raznih tipova uglja, drvne mase i fosilnih goriva.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.