Izvor: Politika | Petak, 12.01.2018.| 12:20

Do kraja 2018. odluka o nastavku saradnje sa Fiatom - Novi model automobila priroritet u pregovorima

Bliži se dan odluke: hoće li Fiat ostati ili otići iz Srbije? Ako Vlada Srbije želi da Fiat ostane u zemlji, do kraja godine će sa ovom kompanijom morati da potpiše novi ugovor. Prvobitni ugovor o zajedničkom investicionom ulaganju potpisan je 29. septembra 2008, a paraf su stavili direktor italijanske kompanije Serđo Markione i potpredsednik tadašnje Vlade Mlađan Dinkić.

Ovaj ugovor je vremenski ograničen na 10 godina i ističe 31. decembra 2018.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je u maju prošle godine, na svečanosti u Kragujevcu povodom početka serijske proizvodnje restilizovane verzije modela 500L, izjavio kako se nada da će poslovna saradnja sa Fiatom biti nastavljena i posle 2018.

Da bi aranžman sa Fiatom mogao biti produžen govori i to što su sindikati u kragujevačkoj fabrici automobila pre nekoliko dana potpisali novi kolektivni ugovor sa rukovodstvom multinacionalne kompanije koji važi tri godine. Ipak, treba biti oprezan, jer ostanak Fiata u Srbiji zavisi od mnogo faktora.

U pitanju je, pre svega, uvek turbulentno tržište automobila na kojem se sukobljavaju najveće kompanije iz oblasti autoindustrije. Da bi se, koliko-toliko, suprotstavila konkurenciji, grupacija Fiat Chrysler preorijentisala se na proizvodnju robusnijih četvorotočkaša "terenaca", što ne ide u prilog kragujevačkoj fabrici u kojoj se još uvek montira vremešni 500L. Serijska proizvodnja "velikog fiće", podsećanja radi, počela je 2012, a novi model, o kome se odavno priča, još nije na vidiku.

U načelnom ugovoru koji se od juče može naći na sajtu Vlade Srbije, kad je reč o proizvodnji novog modela u Kragujevcu stoji samo to da će zajedničko privredno društvo Fiata i naše države "uložiti komercijalno realne napore radi započinjanja proizvodnje drugog modela". Tamo gde je u verziji ugovora koji je objavljen na sajtu Vlade 2008. godine pisalo da je Fiat obavezan da pravi dva modela u Kragujevcu, sada stoji - "redakcija teksta".

Ukoliko Vlada Srbije uopšte može da bude ravnopravan partner u "poslu stoleća", kako su mediji okarakterisali ponovni dolazak Fiata u Kragujevac, stari ugovor sa ovom multinacionalnom kompanijom moraće da pretrpi zaista ozbiljnu redakturu. Jer, osim što je osnivački ulog bio manji, sva ostala davanja naše države su bila veća.

Kako je od 2012. do 2016. vrednost izvoza 500L opala za više od 500 mil EUR - sa 1,5 mlrd EUR na 990 mil EUR, u novom ugovoru, ako ga bude, proizvodnja novog modela trebalo bi da bude prioritet naših pregovarača.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.