Izvor: eKapija | Petak, 12.01.2018.| 12:19

Evo ko i pod kojim uslovima može da izvozi voće i povrće u Rusiju

(Foto: Nitr/shutterstock.com )
Svaka pošiljka voća i povrća koja se izvozi u Rusiju mora imati fitosanitarni sertifikat, kao i deklaraciju o bezbednosti prehrambenih proizvoda biljnog porekla, predviđeno je Uredbom o evidenciji izvoznika voća i povrća u Rusku Federaciju koju je Vlada Srbije donela na sednici održanoj u četvrtak (11. novembra 2018. godine).

Ovom uredbom propisuje se evidencija izvoznika svežeg voća i povrća sa visokim fitosanitarnim rizikom u Rusku Federaciju, njihove obaveze kao i potrebna dokumentacija za evidentiranje.

Kako je predviđeno dokumentom objavljenom na sajtu Vlade Srbije, izvozom voća i povrća u Rusiju može se baviti pravno lice koje je upisano u Registar privrednih subjekata, Centralni registar objekata i evidenciju izvoznika za područje Ruske Federacije.

Da bi mogla da bude upisana u ovaj registar, firma mora da ima hladnjaču kapaciteta najmanje 500 tona za voće, odnosno 200 tona za povrće. Takođe, izvoznik mora da ima prostor za klasiranje i pakovanje voća i povrća, kao i prostor za fitosanitarni pregled. U firmi-izvoznici mora da bude zaposleno stručno lice odgovorno za zaštitu bilja, koje ima visoko obrazovanje poljoprivredne struke na studijama drugog stepena. Takođe, firma mora da ima sopstvenu ili ugovorenu proizvodnju voća i povrća.

Podsetimo, mediji su u septembru prošle godine spekulisali o tome da bi Ruska fitosanitarna inspekcija Roseljhoznadzor mogla da ograniči uvoz voća iz Srbije, jer je otkriveno više slučajeva zaraženih proizvoda, što je Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Srbije demantovalo.

Sve odredbe iz navedene uredbe pogledajte u PDF-u.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.