Izvor: eKapija | Petak, 12.01.2018.| 10:09
Izdvojite članak Odštampajte vest

Članice Udruženja reciklera Srbije planiraju preradu 85.000 tona opasnog otpada u 2018.

Ilustracija
Članice Udruženja reciklera Srbije planiraju da u 2018. godini prerade oko 85.000 tona opasnog otpada, što je za 20% više u odnosu na prethodnu, saopšteno je iz ove poslovne asocijacije.

- Ministarstvo životne sredine je svojim akcijama, koje je pokrenulo u poslednjih nekoliko nedelja, skrenulo pažnju na značaj podizanja svesti građana u oblasti reciklaže i samog tretmana opasnog otpada. Opasan otpad i njegovo pravilno odlaganje i tretman su ključni, kako ne bi došlo do zagađenja životne sredine i opasnosti po ljude. Udruženje je tokom proteklih nekoliko godina preradilo više od 250.000 tona otpada, koji bi, u slučaju da se našao u našem okruženju, bio prava ekološka bomba - rekao je Vladimir Živaljević, predsednik Udruženja reciklera.

U Srbiji se godišnje proizvede više od 100.000 tona opasnog otpada, za koji je važno da se tretira na pravi način, navode.

Predsednik udruženja reciklera naglasio je da je ključna stvar da se u narednom periodu obezbedi da naplaćena ekološka taksa bude usmerena na projekte iz oblasti životne sredine, kao i da se namenski troši. Živaljević je ukazao da će samo na taj način doći do razvoja oblasti životne sredine, porasta broja zelenih radnih mesta, stvaranja kadrova koji će biti stručni da rešavaju sofisticiran proces tretmana opasnog otpada i iskorišćenja postojećih kapaciteta pogona za preradu opasnog otpada, koji se trenutno koriste samo 50 %.

Prema podacima Udruženja reciklera Srbije, u 2017. godini je od te takse prikupljeno 10 milijardi dinara, što je 30% više u odnosu na prethodnu, kada je naplaćeno ukupno 7,5 milijardi po principu "zagađivač plaća".

- Potrebno je napraviti sistem na osnovu koga će se industriji predvidljivo plaćati tretiran otpad novcem iz Zelenog fonda. Neophodno je da se novac od eko takse koristi u skladu sa zakonom, te da politika upravljanja novcem prikupljenim od zagađivača bude isključivo u interesu zaštite životne sredine - zaključio je Vladimir Živaljević.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.