Izvor: eKapija | Sreda, 10.01.2018.| 16:50
Izdvojite članak Odštampajte vest

Izmenama Zakona o stečaju do kraćeg trajanja postupaka - Pitanje nepotrebnih troškova i dalje ostalo nerešeno

(Foto: sabthai/shutterstock.com)
Skupština Srbije usvojila je polovinom decembra prošle godine Zakon o izmenama i dopunama Zakona o stečaju, nakon gotovo tri godine rada na ovom dokumentu.

Kako je i tokom njegove izrade i nakon usvajanja rečeno, osnovni cilj donetih izmena i dopuna dosadašnjeg zakonskog propisa jeste da obezbede bolju naplatu poverilaca, ali i omoguće smanjenje troškova i kraće vreme trajanja stečajnog postupka. Ovo je posebno značajno ako se zna da nije retkost da stečajevi u Srbiji traju i po dve decenije, dok su desetine hiljada onih koji su u tim preduzećima radili, ili se i dalje vode kao zaposleni, i dalje u neizvesnosti kada je isplata novca koji im ta preduzeća duguju u pitanju.

Takođe, jedan od važnih zadataka novih mera je i poboljšanje položaja obezbeđenih (razlučnih) poverilaca. Tako će ubuduće poverioci koji imaju hipoteke ili druga založna prava na imovini stečajnog dužnika imati pravo i na jednog predstavnika u Odboru poverilaca, što je do sada bilo rezervisano samo za neobezbeđene poverioce. Time će moći da imaju uvid i da uzmu učešće u stečajnom postupku.

Zakonom o izmenama je predviđeno i da će samo uz saglasnost obezbeđenog poverioca u stečajnom postupku moći da se izdaje u zakup imovina pod hipotekom ili, pak, da se ta imovina prodaje bez javnog postupka oglašavanja. To je do sada, podsetimo, bilo diskreciono pravo stečajnog upravnika. Uz to, precizirane su obaveze stečajnog upravnika i omogućeno je da ga odbor poverilaca razreši dužnosti u bilo kojoj fazi postupka bez navođenja konkretnog razloga.

Jedna od novina je i način procenjivanja imovine stečajnog dužnika koju će raditi licencirani procenitelji, a ideja je da se time doprinese većoj pravnoj sigurnosti poverilaca i ubrza postupak unovčenja imovine na osnovu tržišne procene.

(Foto: beeboys/shutterstock.com)
Uz to, uvodi se i posebno pravilo o ukidanju zabrane izvršenja na imovini stečajnog dužnika koja je pod hipotekom ili zalogom, uz davanje prava obezbeđenom poveriocu da je proda po pravilima koja važe za hipotekarne prodaje.

Ukoliko obezbeđeni poverilac ne uspe da proda imovinu u roku od devet meseci, vraća je stečajnom upravniku da je proda kroz stečajni postupak. Ovaj rok, inače, produžen je sa šest na devet meseci "jer je praksa pokazala da je rok od šest meseci za prodaju imovine suviše kratak", jednim od retkih amandmana koji su predlagači zakona usvojili.

Efekti u praksi

Koliko će, međutim, navedene izmene stvarno omogućiti ispunjenje glavnih ciljeva izmene propisa, a pre svega one koje se odnose na vreme trajanja postupka i pitanje troškova?

- Izmene će svakako omogućiti bolju kontrolu rada stečajnog upravnika, što bi moglo da utiče na brže unovčenje imovine u slučaju bankrotstva. Sa druge strane, uvedena je prekluzivnost roka za podnošenje primedbi na plan reorganizacije, pa planovi reorganizacije neće moći da se menjaju pre ročišta za glasanje, što je ranije dovodilo do prolongiranja postupka - objašnjavaju za naš portal u Nacionalnoj alijansi za lokalni ekonomski razvoj (NALED).

Ipak, sa druge strane, u NALED-u upozoravaju da se aktuelnim izmenama interesi poverilaca ne štite u potpunosti, kao i da će biti teško ostvariti planirano smanjenje troškova stečajnih postupaka. Skreću pažnju i na način na koji se bira stečajni upravnik, kao i na transparentnost podataka u stečaju.

Kako navode u ovoj asocijaciji, iako i sada postoji mogućnost za izradu podzakonskih akata koji bi uprostili procedure stečajnog zakonodavstva i ubrzali postupke, ističu da je ipak postojalo dovoljno vremena da se napravi kvalitetan zakon, te da u nekim odredbama intervencije u zakonu nisu vršene ili nisu vršene na način na koji bi u potpunosti zaštitio interese poverilaca.

Na to su, kako kažu, ukazivali Ministarstvu privrede, koje nije bilo spremno da te intervencije prihvati.

Posebnu pažnju u NALED-u skreću na to da planirano smanjenje troškova neće biti tako lako ostvariti.

- Prvenstveni cilj ovih izmena je da se namirenje poverilaca popravi, međutim troškovi postupka neće biti manji. Naprotiv - ističu u NALED-u, pojašnjavajući da će na povećanje ukupnih troškova stečaja sigurno uticati to što će procenitelji imovine imati važnu ulogu u različitim fazama postupka, kao i to što "nisu eliminisani nepotrebni troškovi koji opterećuju ovaj postupak, poput raznih objava u visokotiražnim dnevnim listovima koji se distribuiraju na teritoriji cele Srbije".

Pozicija na Doing business listi

Zakon o izmenama i dopunama Zakona o stečaju država je dugo najavljivala i kao neophodan korak u daljem popravljanju pozicije Srbije na Doing business listi Svetske banke. Ova institucija, naime, ranije je imala zamerke na nivo namirenja poverilaca u stečajnim postupcima, kao i na iznose koji "odu" na sudske takse i druge namete tokom trajanja postupka.

Prema njihovim procenama, poverioci na sudske takse i druge namete u postupku potroše čak 20% sredstava koje im firma u stečaju duguje dok je taj trošak u razvijenim zemljama dvostruko manji. Istovremeno, poverioci u Srbiji na kraju postupka uspeju da naplate tek trećinu potraživanja, neuporedivo manje nego u razvijenim zemljama.

Iako je trebalo da budu usvojene pre maja, kada Svetska banka pravi presek sprovedenih reformi, u NALED-u smatraju da su izmene Zakona ipak usvojene u poslednjem trenutku što se tiče rangiranja Srbije na ovoj listi, i dodaju da to ne bi trebalo negativno da utiče na poziciju Srbije. Ipak, upozoravaju, može se desiti da "u pojedinim indikatorima u oblasti stečaja Srbija i izgubi poene".

- Predlozi NALED-a za izmene Zakona u delu koji se tiče unapređenja pozicija Republike Srbije na Doing business listi Svetske banke, nisu prihvaćeni - kažu u ovoj organizaciji, precizirajući da "nije određena visina i način utvrđivanja visine predujma za započinjanje stečaja, pa se ovaj iznos određuje slobodnom procenom stečajnog sudije, bez zakonom utvrđenih parametara".

Dalje, upozoravaju i da nije omogućeno da se stečajni upravnik bira od strane svih stečajnih poverilaca, niti je unapređeno izveštavanje od strane organa stečajnog postupka i stečajnog upravnika, kao ni transparentnost podataka u stečaju.

Portal eKapija pokušao je, inače, da od Ministarstva privrede dobije detaljnije objašnjenje usvojenih izmena i dopuna ovog Zakona, ali na pitanja poslata pre 14 dana do trenutka objavljivanja ovog teksta nismo dobili odgovor.

M.V.

Tekst Zakona o izmenama i dopunama Zakona o stečaju možete preuzeti u PDF fajlu.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.