Izvor: Novosti | Sreda, 10.01.2018.| 15:56
Izdvojite članak Odštampajte vest

Svako deseto malo i srednje preduzeće u Srbiji trebalo bi da bude izvoznik - Cilj projekta Decenija preduzetništva je 500.000 firmi

(Foto: isak55/shutterstock.com)
U Srbiji bi za deset godina trebalo da posluje 500.000 malih i srednjih preduzeća koja će upošljavati milion građana. Ovo je cilj Ministarstva privrede i projekta Decenija preduzetništva. Svako deseto malo i srednje preduzeće, zacrtano je u planovima, trebalo bi da bude izvoznik. Da bi se naum i ostvario u Srbiji bi svake godine trebalo da bude 16.000 više novoosnovanih od "obrisanih" malih i srednjih firmi.

U Srbiji je trenutno 340.000 malih i srednjih preduzeća. Zapošljavaju oko 840.000 radnika, što je 65,7% svih zaposlenih.

- Godinama smo imali situaciju da je broj privrednih subjekata, u zbiru, bio oko 320.000 - objašnjava Zvonko Obradović, direktor Agencije za privredne registre.

- Od toga je oko 100.000 privrednih društava i 220.000 preduzetnika. Osnivaju se, ali i brišu sličnom brzinom. Sada je taj broj veći. Dostigli smo 360.000 i nadam se da će se trend nastaviti. Realno je da to neće zavisiti samo od pojednostavljene procedure osnivanja, već od čitavog niza pitanja. I od obrazovanja, promene razmišljanja i odnosa prema privatnom sektoru.

Male i srednje firme su temelj svake države. Bitne su i velike kompanije, ali su vlasnici malih firmi kičma svake ekonomije i najredovniji poreski obveznici. Od mera koje će motivisati ljude da se ne zaposle u javnom sektoru, već da započnu posao, zavisi ukupan rezultat.

Iz ugla poslodavaca, postavljeni cilj ne deluje nedostižno. Pre svega kada je reč o ukupnom broju firmi.

- Broj je možda i moguće dostići - smatra Nebojša Atanacković, dojučerašnji predsednik Unije poslodavaca. - Koliko će se razvijati pojedine grane, pa time i ukupan broj firmi, zavisi i od standarda. Da bi se razvijale uslužne delatnosti, kafići, restorani... ključan predulslov je da potrošači imaju novca. Tako da će to dosta zavisiti od primanja građana. Nisam siguran koliko će preduzeća uspeti da plasiraju svoju robu na strana tržišta. Svetska konkurencija je izuzetno oštra. Veoma je teško biti konkurentan i naći svoje mesto na stranim tržištima.

Kroz projekat Decenija preduzetništva u 2017. godini je uloženo 18,2 milijarde dinara za mala i srednja preduzeća. Od toga je nepovratno dato 7,6 milijardi dinara. Istovremeno je firmama na raspolaganju 620 mil EUR povoljnih kredita međunarodnih finansijskih institucija.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.