Izvor: Blic | Sreda, 10.01.2018.| 09:11
Izdvojite članak Odštampajte vest

Novobeogradski buvljak na staroj lokaciji bar do polovine 2019. - Grad preusmerio novac u druge svrhe

Otvoreni tržni centar u Beogradu (Foto: (Google Maps))
Projekat izmeštanja Otvorenog tržnog centra, popularnog buvljaka, iz novobeogradskog Bloka 43 sigurno neće biti realizovan do kraja prve polovine naredne godine, kaže direktor JKP Gradske pijace Ivan Sočo.

Iako je plan gradskih vlasti bio da se dugo najavljivano iseljenje poznate tržnice realizuje do kraja 2017. godine, do toga nije došlo, a nova lokacija još je nepoznata.

- Jedino što se sa sigurnošću može tvrditi jeste da će veliki park svoje mesto pronaći na raskršću dve glavne novobeogradske ulice. Trenutno smo u dogovorima sa nadležnim sekretarijatom, direkcijom i zavodom - navodi Sočo.

Iako to niko neće da potvrdi, skoro izvesno je da će biti smešten posle raskrsnice Jurija Gagarina i Dr Ivana Ribara, iza Bloka 45.

Građani ove opštine će tako umesto haotične i neugledne buvlje pijace u Bloku 43 moći da se pohvale savremenijom, standardizovanom tržnicom.

Impoznatne brojke projektnog plana predviđaju izgradnju objekta površine 3,2 hektara, u kojem će biti 900 prodajnih i bezmalo 1.500 radnih mesta.

U njoj će se nalaziti boks-tezge propisane veličine od sedam kvadratnih metara, sa rolo-vratima koja će zaposleni na kraju radnog dana samo spustiti i zaključati. Sem toga, otvoreni ritejl park sadržaće i druge tipove lokala, a ceo prostor biće oplemenjen zelenilom.

Unutrašnji raspored osmišljen je zonski, što znači da će, recimo, prodaja bele tehnike biti organizovana kod prolaza koji vodi na parking sa oko 200 parking mesta, kako bi kupci masivnu i kabastu robu mogli što lakše da dopreme u svoja vozila. Centralni deo parka biće rezervisan za ugostiteljske sadržaje, te će se u njemu nalaziti restorani, a obezbeđen je i prostor za izgradnju supermarketa.

Preciznijih podataka o tome kada bi se moglo početi sa gradnjom ove kapitalne investicije još nema.

- Sem utvrđivanja lokacije, radove koči i finansijsko pitanje. Nakon dodeljenih 600 miliona dinara, Grad je odlučio da ta sredstva prebaci u druge svrhe, te čekamo na pomoć gradskog budžeta - kaže Sočo.

Poslovni centar niče umesto tezgi

Na mestu sadašnjeg buvljaka planirana je gradnja velikog, višespratnog poslovnog centra. Kako je nedavno gradski urbanista Milutin Folić izjavio, poslovni objekat prostiraće se na 60.000 kvadrata.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.