NavMenu

Govedina za Tursku preko Zlatibora - Izvoz 5.000 tona mesa kreće krajem januara 2018.

Izvor: Blic Sreda, 10.01.2018. 15:40
Komentari
Podeli
(Foto: yamix/shutterstock.com)
Prodaja goveđeg mesa iz Srbije u Tursku, ugovorena u oktobru 2017. sporazumom dve države o slobodnoj trgovini, počeće ovog meseca, a otpremna stanica biće Zlatibor, piše dnevni list Blic.

Srbija je od Turske dobila kvotu za izvoz 5.000 tona govedine godišnje, a plasman mesa u tu zemlju biće realizovan preko Klanice Zlatibor Čajetina, koju su Turci izabrali kao najpodesniju za realizaciju ovog posla i koja je odgovorila svim njihovim standardima.

- Ako sve bude po planu, izvoz će krenuti krajem ovog meseca. Kapaciteti zlatiborskih stočara su premali da bi se ispunila kvota, pa ćemo goveda otkupljivati iz cele zemlje. U Srbiji se dnevno može otkupiti 100 junadi, što će biti dovoljno da se ispoštuje dogovor - kaže za Blic Goran Vilić, vlasnik Klanice Zlatibor Čajetina.

Prema njegovim rečima, otkupna cena stoke biće tržišna, a kilogram simentalske rase goveda trenutno je 240 dinara.

Novi sporazum o slobodnoj trgovini sa Turskom usaglašen je krajem septembra tokom posete ministra trgovine Rasima Ljajića toj zemlji, koji se sastao sa ministrom ekonomije Turske Nihatom Zejbekčijem. Dva ministra potpisala su novi sporazum tokom posete predsednika Turske Redžepa Tajipa Erdogana Srbiji u oktobru prošle godine.

Sporazumom je predviđen bescarinski izvoz 5.000 tona goveđeg mesa godišnje iz Srbije u Tursku.


Turci su čajetinsku klanicu obišli 15. decembra, kada su i dali odobrenje da se sporazum o izvozu mesa realizuje upravo preko Industrije mesa Zlatibor.

Već sutradan u Čajetini je održana osnivačka skupština Zadruge Zlatiborska vrela, čiji su inicijatori u poslu sa Turcima videli šansu da ožive stočarstvo na Zlatiboru.

- Želimo da u svakom selu angažujemo poverenike koji će proizvođačima objašnjavati da je prodaja stoke čajetinskoj klanici velika ekonomska šansa. Garantovaćemo siguran otkup, a kroz sredstva koja ćemo dobiti od države i opštine, možda i od fondova EU, oformićemo službu za matičenje stoke i kroz hranu za tov obezbediti početnu podršku proizvođačima - kaže Dragan Knežević, veterinar iz Čajetine, predsednik Zadruge.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Energija, Građevina

Zbog RHE Bistrica izmeštaće se dva državna puta - EPS traži projektanta, potrebna i aktuelizacija studije opravdanosti gradnje

Elektroprivreda Srbije raspisala je tender za izradu idejnog rešenja i tehničke dokumentacije za izmeštanje državnih puteva za potrebe izgradnje reverzibilne hidroelektrane (RHE) Bistrica. Kako je navedeno u tehničkoj specifikaciji posla, trase objekata budućeg sistema RHE Bistrica u blizini akumulacije Potpeć se ukrštaju sa trasom državnog puta IIA reda broj 191 Bistrica-Priboj, a trasa državnog puta IIA reda broj 194 Kokin

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.