NavMenu

Automobilu, moramo da pričamo - Bosch stavlja glasovnog asistenta za volan

Izvor: eKapija Utorak, 09.01.2018. 12:29
Komentari
Podeli
Kako bi omogućila vozaču da se koncentriše na vožnju, oslobodi ga od dodatnih radnji i smetnji, kompanija Bosch odlučila je da na volan stavi glasovnog asistenta.

- Kada vozač uđe u automobil, ponekad se može osetiti kao pilot u avionu - dugmići, ekrani i zbunjujući meni sa hiljadama podmenija. Bosch stavlja tačku na veliki broj tastera i prekidača. Umesto toga, pretvaramo glasovnog asistenta u saputnika - kaže Dirk Hohejzel, član upravnog odbora kompanije Bosch GmbH.

Asistent, koji se odziva na ime Kejsi kada vozač prvi put kroči u automobil, čini vožnju bezbednijom i udobnijom. Na osnovu studije koju je sproveo Allianz centra za tehnologiju, nemački vozači automobila su često ometeni kada, na primer, upravljaju navigacionim sistemom, podešavaju klima uređaj ili odgovaraju na telefonski poziv. Ovakva vrsta ometanja je glavni uzrok nezgoda na putu, navedeno je u saopštenju kompanije.

Funkcija glasovne komande je u prošlosti nudila malu pomoć u ovom smislu. Obično su bile unapred definisane glasovne informacije o predstojećoj ili izvršenoj radnji. Vozač je morao da pristupi odgovarajućem meniju i pročita potrebnu komandu sa ekrana, što predstavlja ozbiljnu smetnju.

- Recite šta želite onako kako želite - Bosch ugrađuje glasovnog asistenta koji razume vozača onako kako bi ga svaka druga osoba razumela - kaže Hohejzel, navedeno je u saopštenju.

Bosch asistent ne odgovara više na rigidno izgovorene komande. Sistem prepoznavanja glasa razume prirodno konstruisane rečenice i čak može razumeti akcente i dijalekte i to radi na više od 30 svetskih jezika. Engleski nije jednostavno engleski za talentovanog poliglotu Kejsi - ona priča britanski, američki, novozelandski ili australijski dijalekat.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.04.2024.  |  Građevina, Saobraćaj

Gradiće se parking na Jastrepcu u okolini Kruševca

Gradska uprava grada Kruševca raspisala je javni poziv za izgradnju parking prostora sa pristupnom saobraćajnicom na planini Jastrebac. Procenjena ukupna vrednost radova bez PDV-a iznosi 24.196.392 dinara. Rok za prijavu je 13. maj. Detalje pogledajte OVDE.

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.