Izvor: RTS | Utorak, 09.01.2018.| 10:34
Izdvojite članak Odštampajte vest

Golubac, Caričin grad i Gradac prioriteti Republičkog zavoda za zaštitu spomenika kulture tokom 2018.

Ilustracija
Ilustracija (Foto: Andrea Willmore/shutterstock.com)
Prioritetni zadaci Republičkog zavoda za zaštitu spomenika kulture tokom ove godine biće završetak radova na Golubačkoj tvrđavi, Caričin grad, izrada projekta obnove Lazarevog grada, nastavak rada na živopisu manastira Gradac, kao i sitne intervencije na Zejtinliku.

Direktorka Zavoda Mirjana Andrić ističe da kontinuirano rade na spomenicima koji se nalaze na UNESCO listi svetske baštine, što je za njih prioritetno, ali tu su i spomenici kojima je potrebna hitna intervencija i spomenici koji su u završnim fazama što se tiče slikarstva i konzervatorsko-restauratorskog rada na samom objektu.

Kao veliki projekat Republičkog zavoda za zaštitu spomenika kulture izdvaja Golubac i kaže da će planirana arheološka iskopavanja biti gotova do septembra, kako bi deo tvrđave bio otvoren za turiste i dodaje da tu ipak ima još toga da se istraži.

Druga značajna lokacija je Caričin grad, arheološki lokalitet iz šestog veka nedaleko od Lebana, na kome se nalaze ostaci čak 14 ranovizantijskih crkava.

Andrić kaže da su arheološka iskopavanju detaljno sprovedena, ali nije vršena konzervacija, te su stručnjaci iz Zavoda krenuli sa konzervatorsko-restauratorskim radovima na kamenoj plastici koje ima dosta po celom lokalitetu.

Nastaviće se rad na konzervaciji mozaika i želja im je, kako ističe Andrić, da ništa ne izmeštaju, već da sve sačuvaju na mestu gde je pronađeno i prezentuju posetiocima zbog čega je važno da ceo lokalitet sa pronađenim ostacima bude odlično čuvan.

(Foto: Elena Dijour/shutterstock.com)
- Mi imamo neviđeno blago na tom području i sve što radimo je put ka nominaciji Caričinog grada koji je Justinijana prima. Justinijana sekunda (Ulpijana) je blizu manastira Gračanica i mislimo da možda sutra to bude zajednička nominacija, kako bi predstavili svetu blago koje se nalazi na teritoriji Balkana - rekla je Andrić.

Značajan projekat je i obnova Lazarevog grada u Kruševcu i u Zavodu se radi na pripremi projekta. Veliki poduhvat je i manastir Banjska kod Zvečana, a Andrić ističe da je već mnogo toga urađeno na njegovoj obnovi, te će tokom ove godine građani videti "novu Banjsku".

Tokom ove godine biće nastavljena obnova živopisa u manastiru Gradac, radiće se i na konaku manastira Dečani, pravi se plan i šta sve treba uraditi u manastiru Mileševa, koji 2019. slavi 700 godina.

- Planiramo da završimo i bedeme manastira Manasija. Bavimo se i spomenicima oslobodilačkih ratova koji se nalaze u inostranstvu. Završili smo groblja u Tunisu, koja će biti u ponudi naših turističkih agencija. Radimo spomenike i u Češkoj, Austriji, Nemačkoj, u Grčkoj i Makedoniji redovno - navodi Andrić.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.