Izvor: Beta | Utorak, 09.01.2018.| 10:12
Izdvojite članak Odštampajte vest

Spoljnotrgovinska razmena Nišavskog, Pirotskog i Topličkog okruga 2,3 mlrd USD

(Foto: vovan/shutterstock.com)
Spoljnotrgovinski promet firmi sa područja Nišavskog, Pirotskog i Topličkog okruga iznosio je 2,3 mlrd USD u periodu od januara do novembra prošle godine, što je za 21% više nego u istom periodu 2016. godine, pokazuje statistika Regionalne privredne komore ta tri okruga.

Prema zvaničnoj statistici, za 11 meseci prošle godine izvoz preduzeća sa područja Nišavskog, Pirotskog i Topličkog okruga iznosio je 1,32 mlrd USD, a uvoz 990 mil USD.

U odnosu na 2016. godinu izvoz je porastao za 19%, a uvoz za 18%.

Zvanična statistika takođe govori da su firme sa područja tri okruga sa juga Srbije za 11 meseci 2017. najviše robe izvezle u Nemačku, potom Italiju i Veliku Britaniju, dok su najviše robe uvezle iz Nemačke, Turske, Italije i Rusije.

Najznačajniji izvozni proizvodi minule godine bile su automobilske gume, gume za autobuse i kamione, cigаrete, delovi zа аutomobilskа sedištа, džemperi, puloveri, šipke od legure аluminijumа, višnje i mаline.

U uvozu firmi sa područja Nišavskog, Pirotskog i Topličkog okruga dominantno mesto imaju kаučuk i duvаn.

Sa spoljnotrgovinski prometom od 2,3 mlrd USD, Regionalna privredna komora sa sedištem u Nišu, nalazi se na petom mestu u Srbiji, iza komora Beogrаdа, Novog Sаdа, Krаgujevcа i Sremske Mitrovice.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.