Izvor: RTS | Ponedeljak, 08.01.2018.| 09:38
Izdvojite članak Odštampajte vest

Kako unaprediti digitalnu ekonomiju u Srbiji

Ilustracija (Foto: Production Perig/shutterstock.com)
U Novoj godini, cilj Vlade ostaje digitalizacija. To je pred kraj 2017. godine najavila premijerka, stavljajući poseban akcenat na razvoj digitalne ekonomije u kojoj, kaže, Srbija vidi svoju šansu. Šta je, u tom domenu, do sada urađeno, i kako digitalno poslovanje u Srbiji može da se unapredi?

Krava, ovca ili svinja na klik do kupaca. Farmia online nudi prasiće za one koji ne bi na stočnu pijacu. Da je potražnja velika, pokazuje i interesovanje kupaca iz susednih zemalja. To je primer uspešnog digitalnog poslovanja u Srbiji.

- Informacije možemo da koristimo i sa jednim malim računarom, telefon koji imate u džepu je moćniji od svih računara koji su pomogli da Apolo ide na Mesec. Internet omogućava da globalno adresirate celo svetsko tržište. Jedan student može da prodaje celom svetu ako ima neku dobru ideju i da od informacije pravi neku vrednost - kaže Branislav Vujović, stručnjak za digitalnu ekonomiju.

To je uvidela i država. Za početak, prioritet je, kažu, da svaka kuća u Srbiji dobije internet.

- Naš interes je da u ruralnim sredinama razvijemo širokopojasni internet, te da preko mobilnih telefona omogućimo pristup različitim digitalnim platformama - rekao je Mihailo Jovanović iz Kancelarije za informacione tehnologije i elektronsku upravu.

Jovanović ističe da institut BioSense u sferi poljoprivrede razvija takve aplikacije gde ratari na svom mobilnom telefonu mogu da prate stanje useva.

Da bi se svi servisi digitalno povezali, neophodni su zakoni. Stručnjaci savetuju od čega treba krenuti.

- Treba napraviti platformu gde se svi podaci, kojima po zakonu svi imamo pravo da pristupimo, povezuju i daje se mogućnost da im male firme pristupe - kaže Branislav Vujović.

Privrednici u Srbiji odavno prepoznaju prednosti digitalnog poslovanja. To im štedi vreme i novac. Da samo tako posluju, kažu u NALED-u, mnogo je prepreka.

- Ne možete platiti ništa online zato što morate nositi uplatnicu na šalter državnog organa da biste dokazali da ste nešto platili. Isto tako postoje elektronske fakture kao mogućnost, ali ih niko ne koristi i niko nema poverenja u njih - kaže Dragana Ilić iz NALED-a.

NALED je razradio osam paketa mera koje je vlada prihvatila i uvrstila u akcioni plan za razvoj e-uprave za 2018. godinu.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.