NavMenu

Tokom 2017. uništeno 50 tona mesa, mleka i jaja - Neispravne deklaracije i rok upotrebe najčešći razlozi za povlačenje namirnica

Izvor: Novosti Petak, 05.01.2018. 17:16
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: yamix/shutterstock.com)Ilustracija
Gotovo 50 tona namirnica životinjskog porekla uništeno je tokom 2017. godine po naredbi Veterinarske inspekcije. Razlog nisu samo "falične" deklaracije na kojima nije bilo svih potrebnih podataka, već i to što im je istekao rok upotrebe. Deo ove hrane povučen je iz prodaje i zbog mikrobiološke neispravnosti.

Od januara do kraja prošle godine Vetarinarska inspekcija je u 25 okruga obavila čak 6.519 vanrednih službenih kontrola u mesarama, samoposlugama, prodavnicama delikatesa, ribarnicama, zatim ugostiteljskim i objektima brze hrane, pijacama... U tim akcijama otkrili su 1.235 neusaglašenosti.

- Razlog povlačenja hrane je najčešće nedostatak sledljivosti i istek roka trajanja proizvoda, ali i mikrobiološki parametri iznad referentnih vrednosti za određenu hranu - kažu u Veterinarskoj inspekciji Ministarstva poljoprivrede.

Sledljivost znači da se u svakom trenutku zna ko je za šta odgovoran. Ako se utvrdi da hrana nije bezbedna za potrošače, onda mora biti poznato ko će za to i da odgovara.

- Prošle godine naloženo je 1.159 korektivnih mera, izdato 928 rešenja i podneto 319 prijava - naglašavaju u Veterinarskoj inspekciji. - Neškodljivo je poništeno 49.857 kilograma hrane životinjskog porekla, jer su nebezbedni po potrošače. Od tih količina, najviše je mesa i proizvoda od mesa - 31.371 kilograma, uništeno je i 3.249 kilograma mleka i mlečnih proizvoda, kao i 1.161 ribe i proizvoda od ribe. Uklonjeno je 10.113 kilograma jaja, 3.903 kilograma meda i ostale hrane životinjskog porekla 48,7 kilograma.


Sprovodeći redovne kontrole u 18.551 objekata, Veterinarska inspekcija je za 12 meseci prošle godine, kroz 29.315 rešenja naložila mere za otklanjanje nedostataka i podnela 3.585 prijava. Obavljeno je i 158 službenih kontrola neregistrovanih objekata.

Visina kazne

Zakonom o bezbednosti hrane za pravna lica predviđena je kazna od 300.000 do 3 miliona dinara. Preduzetnici mogu biti kažnjeni od 250.000 do 500.000 dinara, a odgovorna fizička lica od 30.000 do 50.000 dinara.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

22.04.2024.  |  Industrija, Saobraćaj

Srbija će projekat "letećih taksija" za EXPO razvijati sa kompanijom Airbus - Najavljeno potpisivanje memoranduma

Vlada Srbije će sa kompanijom Airbus potpisati memorandum za projekat razvoja Air mobility-ja, koji podrazumeva upotrebu malih, visoko automatizovanih aviona, na nižim visinama u urbanim i gradskim oblastima, najavio je ministar finansija Siniša Mali. Mali je na svom Instagram profilu napisao da je sa regionalnim direktorom prodaje u kompaniji Airbus za Istočnu Evropu Aleksandrom Bojanićem, razgovarao je o uvođenju letećih taksija. -

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.